четвъртък, 16 юли 2015 г.

Страсбургски чийзкейк с кайсии / Strasbourg Cheesecake with Apricots





Кулинарните източници мълчат защо този чийзкейк е наречен Страсбургски.

Както и да търсехме отговор, не намерихме.

Затова решихме да приемем наименованието като даденост и да се концентрираме върху вкусовите му качества. А те са изключителни! Струва си да го опитате!




Необходими продукти за форма с диаметър 24 см:

7-8 кайсии (в зависимост от големината им)

За тестото:
2.5 ч. чаши бяло брашно
160 гр краве масло
2 яйца
1/2 ч.чаша захар
1 пакетче бакпулвер (10 грама)
около 50-60 мл студена вода
1 пакетче ванилова захар
щипка сол
(обем на мерителната чаша 200 мл)

За пълнежа:

500 гр висококачествена необезмаслена извара
250 гр заквасена сметана
3 яйца
1 с.л. грис (само ако изварата ви е твърде сочна)
7 с.л. захар
щипка сол
250 - 300 гр конфитюр от кайсии (ние сложихме от ябълки)
1 пакетче ванилова захар




Фурната загряваме до 180 градуса.

Подготвяме формата за печене: на дъното и слагаме хартия за печене, стените намазваме с малко масло. Може леко да поръсим стените с брашно, ако имаме съмнение, че формата ни не е достатъчно "незалепваща".


Приготвяме тестото:
 
Брашното пресяваме заедно с бакпулвера в подходяща широка купа. Добавяме маслото, яйцата, захарта, ванилията и солта.

От изброените продукти омесваме средно твърдо, еластично тесто, като при необходимост, в процеса на месенето добавяме по малко вода.


 Омесеното тесто увиваме във фолио за свежо съхранение и поставяме във фризера за половин час




Готовото тесто изваждаме и разточваме на не много дебела кора.



Пренасяме разточената кора с помощта на точилката във формата, изравняваме и оформяме високи бортове.





Слагаме в оформената кора хартия  за печене и напълваме със сух боб.

Така подготвената кора поставяме във фурната за около 25 минути.

След това изваждаме боба, надупчваме дъното на кората с вилица и оставяме да се допече още десетина минути.




Полуопечената кора изваждаме и оставяме да се охлади.















Приготвяме пълнежа:

Разделяме жълтъците от белтъците.

Белтъците разбиваме с щипка сол до меки връхчета.

Жълтъците разбиваме заедно със захарта до пухкава светла пяна.







В отделна купа смесваме изварата, сметаната, ванилията ( и гриса, ако е необходим)...

... и разбиваме до пълна гладкост и хомогенност с пасатор..










Към разбитата смес добавяме пяната от жълтъци и захар и разбиваме с миксер на ниски обороти до хомогенност.












Добавяме към така разбитата маса на части белтъците и  размесваме внимателно, с меки движения отдолу нагоре и отвън навътре до пълна хомогенност на цялата смес.










Върху изстиналата кора намазваме конфитюр - колкото повече, толкова по-вкусно.











Отгоре изсипваме разбитата маса от извара, сметана и яйца.

Заравняваме внимателно. В средата подреждаме половинки кайсии, по края - нарязани полумесеци от кайсиите.









Печем около 40 минути на 180 градуса (ориентирайте се по своята фурна).

Оставяме готовия чийзкейк да се охлади напълно във формата и тогава го освобождаваме и нарязваме.

Пълнежът е изключително нежен и кремообразен, затова е желателно да се реже с много тънък и остър нож.


Да ви е сладко!




The culinary sources we went through had no information that explains why this cheesecake is named after Strasbourg and we never managed to find the answer to that question, so we decided to just accept the name as it was and focus on the way it tasted.

And it tasted fabulous! It’s really worth trying it.




Ingredients for a cheesecake that will fit in a 24cm cake tin:

7-8 apricots, depending on their size


For the crust:

2,5 cups of white flour
160g butter
2 eggs
10g baking powder
50-60ml cold water
Vanilla extract or vanilla sugar to taste
Pinch of salt

(one cup is 200ml here)


For the filling:

500g high quality fullfat cottage cheese
250g sour cream
3 eggs
1 tablespoon farina (only if the cottage cheese has a high water content)
7 tablespoons sugar
Vanilla extract or vanilla sugar to taste
Pinch of salt
250 - 300g apricot jam (we used apple jam)

Preheat the oven to 180C or 356F

Prepare the cake tin by placing baking paper on the bottom and rubbing the sides with a little butter. You can also sprinkle some flour on the buttered sides, if you are worried that the crust might stick to them anyway.


Prepare the crust:

Sieve the flour and the baking powder together in a suitable large bowl. Add the butter, eggs, sugar, vanilla and salt.

 Mix all ingredients together until they form a thick, elastic dough. If necessary add a little water to the mixture.

Wrap the dough in a plastic wrap and let it rest in the fridge for half an hour.

Once the dough has rested you can roll it into a 0,5cm thick layer and place it in the cake tin. Make sure to mould it so it takes the shape of the tin.

Cover the dough with baking paper and add your baking weights on top, we use beans for that purpose.

Bake the crust for about 25mins, after that remove the baking paper and the baking weights and let it bake for 10 more minutes. Don’t forget to pierce it with a fork so it wouldn’t rise.

Take the crust out of the oven and let it cool completely.


Prepare the filling:

Separate the eggwhites from the yolks.

Beat the eggwhites with a pinch of salt until they form soft peaks.

Beat the yolks with the sugar until they’re pale yellow and fluffy.

In a separate bowl mix the cottage cheese, the sour cream, the vanilla (and the farina, if necessary) and blend until the mixture is completely smooth.

Add the yolks to the cottage cheese and beat everything with a mixer on low speed until it’s completely smooth.

Add the eggwhites in several portions and mix carefully with a spatula until the mixture is smooth.

Spread the jam on the cooled crust. The more jam you add, the more delicious the cheesecake will be.

Then pour the cottage cheese and eggs mixture. Smooth it with a spatula until it’s even. Cut the apricots in halves and others in little crescents. Place the halves in the middle of the cheesecake, the crescents – alongside the walls.

Pre-heat the oven to 180C or 356F and bake for about 40 mins or until it’s ready, depending on your oven.

Allow your cheesecake to cool completely and remove the tin.

The filling is incredibly creamy and delicate, so make sure to cut it with a thin and very sharp knife.


Bon Appetit!





  
 Тази рецепта е вдъхновена от тук / This recipe was inspired by>>>




2 коментара: