Един извънредно бърз и лесен начин да си приготвите сини сливи за зимата, които са еднакво подходящи за директна консумация, за украса, гарниране, овкусяване на сладкиши, кремове, или пък за влагане в десерти.
Те съдържат съвсем малко захар и са подходящи и за деца, и за хора, които избягват консумацията на сладка, мармалади и конфитюри по някаква причина.
Приготвяме ги по този начин от години и никога не ни омръзва да правим тази заготовка за зимата в сезона на изобилието.
Необходими продукти за 1 доза:
1 кг добре узрели (но не презрели) сини сливи
100 грама захар (1/2 чаена чаша с обем 200 мл)
120 мл вода
Всичко е много лесно и бързо.
Фурната загряваме до 200 градуса.
Сливите почистваме от костилките, като ги разцепваме по дължина с ножче и ги отваряме леко, така, както се отварят миди. Двете половинки на сливите не ги разделяме напълно.
Подреждаме сливите в тавичка с отвора нагоре, поръсваме със захарта, като се стремим захар да попадне в отвора на всяка слива.
На дъното на тавичката сипваме водата.
Печем на 200 градуса 10 минути.
Готовите сливи насипваме още докато са горещи в буркани и затваряме плътно.
Стерилизирайте във вряща вода 5 минути. Извадете бурканчетата и обърнете с капачките надолу до пълното им изстиване.
Да ви е сладко!
This is a very quick and easy way to prepare and conserve plums. They are equally suitable to be eaten on their own, or to be used for decoration, or for garnish, or to add them to cakes, creams and all sorts of desserts.
There is very little sugar used in this recipe, so it is suitable for both children and people who avoid eating jams and marmalades for any reason.
We have been preparing these plums like this for years and we never get tired of doing it this way.
Ingredients:
1kg ripe (but not overripe!) plums
100g sugar
120ml water
It’s very quick and easy.
Pre-heat the oven to 200C or 392F.
Clean the plums from the stones by splitting them in two with a knife enough so you can open them up the way you would split a clam. Do not separate the two halves completely.
Place the plums in a tray with the meat up, sprinkle the sugar on top and make sure there’s sugar on every plum.
Pour the water on the bottom of the tray.
Bake the plums in the 200C or 392F oven for 20 minutes.
Once the plums are ready place them in jars while they’re still hot. You can briefly sterilize the jars.
We, personally, just put the plums in well-heated, clean jars, screw the pre-heated lids on them and then turn the jars with the lid down, allowing them to cool completely in a cool place. This forms a vacuum seal and the plums can last for months without going bad at all. That is, if we don’t eat them in the meantime.
Bon Appetit!
О, ако имам време ще се възползвам, обичам сини сливи, така правя и сладкото - във фурната, но с повече захар, то ми е любимо.
ОтговорИзтриване