Уникално ефектен, вкусен, много сочен и много лесен за правене сладкиш, той е изключително популярен в руския кулинарен интернет.
Може да се поднесе с кафе, чай, ликьор или като самостоятелен десерт.
И никога няма да ви подведе. С такъв сладкиш ще се отсрамите и пред най-скъпи гости.
Необходими продукти за правоъгълна форма за печене с размери 20 х 20 см:
За шоколадовото тесто:
- 100 шоколад
- 50 гр захар
- 120 гр краве масло
- 150 гр бяло брашно
- 2 равни с.л. какао
- 2 яйца р-р L
- 1 пакетче бакпулвер (10 гр)
За белия пълнеж:
- 300 гр почистени от костилките череши ( може да се използват вишни, ягоди, къпини или друг сочен накиселяващ червен плод)
- 300 гр фина необезмаслена извара
- 100 гр захар
- 2 яйца
- 1 пакетче ванилова захар
Фурната загряваме до 175 градуса.
Приготвяме формата за печене - намазваме я с малко меко краве масло (ако е стъклена или порцеланова) и я поръсваме с брашно (ако е метална)
Приготвяме белия пълнеж:
Изварата претриваме през метално сито или разбиваме с пасатор до гладкост.
Добавяме двете яйца, ванилията и захарта и продължаваме да разбиваме сместа до пълна гладкост.
Приготвяме тестото:
В купа слагаме начупения на парченца шоколад и маслото и ги разтопяваме на водна баня при непрекъснато бъркане. Трябва да получим еднородна консистенция.
Оттегляме от огъня сместа и я оставяме да изстине.
Брашното пресяваме с бакпулвера и какаото.
В отделен съд разбиваме двете яйца с 50 грама захар до пухкава пяна, изсипваме на тънка струйка маслено-шоколадовата сме и разбиваме до еднородност.
Добавяме на части брашното с какаото и бакпулвера, като разбиваме с миксера на ниска скорост.
***Не добавяйте нито в шоколадовото тесто, нито в белия пълнеж каквото и да било допълнително. Смесите трябва да останат достатъчно гъсти, иначе пластовете ще потънат и вместо сладкиш, ще получите мазало.
В тавичката, в която ще печем, сипваме 1/3 от шоколадовото тесто и изравняваме с лопатка или лъжица.
Отгоре внимателно сипваме половината от бялата смес. Изравняваме внимателно, без натиск.
Върху белия пълнеж без натиск разпределяме равномерно половината от почистените от костилката череши (или други плодове).
Отгоре внимателно и равномерно изсипваме втората трета (т.е. половината от останалото) шоколадово тесто и отново внимателно, без натиск заравняваме.
Изсипваме върху цялата повърхност равномерно остатъка от бялата смес. Заравняваме.
Подреждаме останалите плодове, като ги разпределяме равномерно.
Най-отгоре, като последен слой, много внимателно, лъжица по лъжица равномерно разпределяме остатъка от шоколадовото тесто и заравняваме. Не се притеснявайте ако плодовете не се покрият - те ще потънат в тестото при печенето.
Не се притеснявайте, ако останат непокрити участъци с бял пълнеж. Сладкишът и бездруго е ефектен точно с тази своя неравномерност на слоевете.
Печем на 175 градуса 40 - 50 минути до суха клечка (ориентирайте се по своята фурна). По средата на печенето е добре тавичката да се покрие с алуминиево фолио, за да не прегори шоколадът. Сладкишът трябва да остане леко влажен и сочен отвътре, така че внимавайте да не го прегорите и пресушите.
Готовия сладкиш оставяме да изстине напълно в тавичката и едва след това разрязваме.
Добър апетит!
***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!
These are incredibly moist, delicious, easy to make, impressive-looking brownies.
You can serve them with coffee, tea, liqour or just as a
dessert after a meal. They will never let you down – with brownies like this
you can impress even your most cherished guests.
Ingredients for a 20cm x 20cm cake tin.
For the chocolate layers:
- 100g chocolate
- 50g sugar
- 120g butter
- 150g cake flour
- 2 table spoons of cocoa powder
- 2 large eggs
- 10g baking powder
For the white layers:
- 300g cherries or sour cherries without the stones (any kind
of red tangy fruit will do – strawberries, blackberries, raspberries, etc.)
- 300g fine fullfat cottage cheese
- 100g sugar
- 2 eggs
- 1 package of vanilla sugar or vanilla extract to taste
Pre-heat the oven to 175C or 350F.
Prepare
your cake tin – brush it with softened butter and dust it with flour.
Prepare the
white layer:
Pass the
cottage cheese through a sieve or blend it until smooth.
Add the two
eggs, the vanilla and the sugar and continue to blend until it’s completely
smooth.
Prepare the
chocolate layer:
Break the
chocolate into pieces if you’re using bars or just place it into a metal bowl
together with the butter. Melt them in a double boiler while stirring constantly.
The end result must be a smooth, shiny mixture.
Remove the
mixture from the heat and let it cool.
Sift the
flour together with the baking powder and the cocoa.
Beat the
eggs with the 50g sugar in a separate bowl until the mixture turns fluffy and
pale yellow, then pour the butter-chocolate mixture in a thin stream and beat
everything with a mixer until it’s smooth.
Add the
flour, cocoa and baking powder and beat it until the mixture is smooth. Use the
slowest speed of your mixer to do that.
Pour 1/3 of your chocolate mixture in the prepared cake tin. Spread the mixture with a spatula or a spoon until it forms an even layer.
Carefully add half of the white batter with a spoon. Once
again spread it around until forms an even layer. Apply minimal pressure or it
may sink to the bottom.
Add the cherries (or whatever fruit you’re using) in regular
intervals over the white batter. Don’t apply any pressure on them at all.
Add the second third of the chocolate mixture and once again
smooth it into an even layer.
Add the rest of the white batter and smooth it. Add the rest
of the fruit.
Finally add the last of the chocolate mixture using a spoon
and smooth it. You need to be very careful lest the layers mix or sink. Don’t
worry if the mixture doesn’t cover the fruit completely, they will sink
partially into the batter anyway during baking.
Bake the brownies in the pre-heated to 175C or 350F oven for
40-50 minutes (depending on your oven) until the toothpick you insert in the
mixture comes out clean and dry. It’s recommendable to cover the tin with an
aluminium foil, lest the chocolate burns, around 20-25 minutes into the baking
process. The brownies must remain slightly moist inside, so be careful not to
burn or dry the mixture too much.
Once the brownies are baked, let them cool completely, cut them
into pieces and serve them.
Bon Appétit!
Охооо,значи удоволствието вече тук ще ми е двойно:))))
ОтговорИзтриванеПоздравления и за двете Ви,момичета:Валя и Ира!
Браунито е великолепно!
Усмивки:)))))))
Първо поздравления за новата визия, и за Ирина - и тук!
ОтговорИзтриванеА подобен сладкиш съм правила по рецепта на Диани от "Опитайте" и знам колко е уникален - и като вкус, и като визия. А твоите снимки, Валя са страхотни!
Миленка, Весе, благодарим ви за милите думи! Поздрави и на вас!
ОтговорИзтриванеВаля, Ирина
Дали ще се получи с крема сирене Филаделфия, вместо с извара? Благодаря за отговора:)!
ОтговорИзтриванеФиладелфията е доста мека, не зная дали консистенцията няма да стане твърде рядка - оттам шоколадовото тесто над белия пласт да го смачка. Може би е по-добре да използвате рикота, ако не искате да слагате извара. По принцип ние използваме извара, която и фина като рикотата, въпреки че е българска. Но ако искате, опитайте с половин доза и решете.
Изтриване