Щастлива, здрава, мирна и благословена Нова година на всички!
О́лаян кек е моята новогодишна рецепта за читателите ми.
Това много популярно в родината си турско лакомство ми се въртеше в главата вече два месеца - откакто видях рецептата в нета, мира не ми даваше мисълта да го направя - толкова апетитно ми изглеждаше.
Разгеле, Новогодишната трапеза беше чудесен повод да осъществя идеята си.
Кексът - торта изглежда страхотно и е много вкусен!
Преимущество е, че за разлика от повечето торти, които изискват специални умения, много и скъпи продукти, този вкусен и ефектен сладкиш се прави бързо, лесно и за направата му са необходими минимално количество продукти, които обичайно ги има в кухнята на средностатистическата домакиня.
Е как да не ти стане любим?!
"О́лаян" (на турски "Ağlayan") означава "плач". Не е нужно много време да се чудим защо кексът, който със същия успех може да бъде приет и за торта, е наречен така. Мисля, че всички могат да направят асоциацията...
Необходими продукти:
За кекса:
4 яйца
1 ч. чаша захар
1.5 ч. чаша брашно
60мл + 300 мл прясно мляко
1/3 ч. чаша олио
4 с.л. какао
1 пакет ванилия
1 пакетче бакпулвер (аз сложих 1 ч.л. сода + 2/3 ч.л. лимонтозу)
За крема:
1 пакет суха сметана + 1 чаша прясно мляко
или 1 чаша течна сладкарска сметана за разбиване
За шоколадовия сос:
200 мл прясно мляко
3/4 чаена чаша захар на пясък
1 ч. л. царевично нишесте (аз използвах царевично нишесте "шоколад")
1 супена лъжица какао
80 грама тъмен шоколад (аз сложих млечен)
Обем на мерителната чаша - 250 мл.
- В дълбока купа разбийте четирите яйца със захарта до пухкава светла пяна.
- Добавете към яйчената пухкава смес последователно 60 мл хладко прясно мляко, олиото, ванилията. Разбийте добре с миксера течните съставки. Към тях добавете сухите съставки - брашното и какаото, разбийте добре с миксера.
- Последно добавете бакпулвера и разбийте до образуване на мехурчета в сместа.
- Добре е да изсипете сместа в намазнена стъклена правоъгълна форма, но ако нямате правоъгълна, и кръглата ще свърши работа. Аз пекох моя кекс в кръгла форма с диаметър 26 см, като предварително покрих дъното и с намазнена с олио хартия за печене.
- Изпечете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.
- Извадете кекса от фурната и го набодете нагъсто с клечка за зъби чак до основата.
- Залейте горещия кекс с 300 мл студено прясно мляко. Сипвайте млякото равномерно, лъжица по лъжица. върху кекса. По желание може предварително да разтворите в прясното мляко 2-3 с.л. захар.
- Оставете залятия с мляко кекс на студено за няколко часа. През това време кексът добре ще се напои.
- Пригответе шоколадовия сос, като в касерола сипете прясното мляко, захарта, какаото и сложите на котлон сместа да заври при непрекъснато бъркане. Добавете начупения на малки парченца шоколад и бъркайте до разтопяването му.
- Във врящата на слаб огън шоколадова смес изсипете предварително разтвореното в малко студено прясно мляко нишесте. Оставете сместа да поври на слаб огън при непрекъснато бъркане до сгъстяването и.
- Покрийте шоколадовия сос с фолио за свежо съхранение и го оставете на студено до пълното му изстудяване.
- Пригответе сметановия крем, като разбиете с миксер сухата сметана и млякото (или течната сладкарска сметана) до твърди връхчета. Оставете крема да се изстуди.
- Изстудения кекс покрийте с дебел слой разбита сметана и оставете на студено да се стегне. Изсипете внимателно с лъжица върху сметаната изстудения шоколадов сос, като се стремите да постигнете ефекта на "разплаканост" - нека шоколадовият сос се разтече надолу на струйки.
Оставете напълно готовия сладкиш да престои в хладилника 10-12 часа. Тогава той разгръща истинския си вълшебен вкус.
Вашият "плачещ" кекс е готов за сервиране.
Може да го поднесете с кафе, плодове, безалкохолни напитки, или с вермут, коняк, бренди, ликьор, дори с шампанско. Винаги ще е еднакво ефектно и вкусно.
Добър апетит!
***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!