Едва ли някога сте вкусвали по-свеж, по-сочен сладкиш от този!
Във всеки случай ние досега не бяхме!
Съчетанието
между череши, бишкоти и орехи в плънката, и сладко-киселия сироп, с
който е залята баклавата, правят този сладкиш уникално сочен и апетитен!
На снимките ясно се вижда колко изобилно е напоен със сироп. а сиропът е с пищен сладко-кисел вкус на свежи череши!
Много череши!
Той просто се топи в устата, а с него няма да се посрамите нито през лятото - с пресни череши, нито през зимата - със замразени от фризера.
При отхапване на парченце от него се усеща един опияняващ вкусов букет, а в устата експлодира гейзер от сочност и свежест!
С две думи - възхитителен, великолепен!
Много череши!
Той просто се топи в устата, а с него няма да се посрамите нито през лятото - с пресни череши, нито през зимата - със замразени от фризера.
При отхапване на парченце от него се усеща един опияняващ вкусов букет, а в устата експлодира гейзер от сочност и свежест!
С две думи - възхитителен, великолепен!
Рецептата е от кухнята на нашите западни съседи - сърбите и е много нашумяла в последно време в Сърбия.
Днес ние с огромно удоволствие от тази чудесна находка споделяме рецептата и с нашите читатели!
Необходими продукти за тавичка с р-ри 19 х 29 см (или малко по-голяма):
От тези продукти се получават 12 бр. щедри парчета сладкиш.
12 бр. кори за баница
малко олио за намазване на тавичката
От тези продукти се получават 12 бр. щедри парчета сладкиш.
12 бр. кори за баница
малко олио за намазване на тавичката
За пълнеж 1:
800 - 1000 грама (без костилките) пресни или замразени череши (нашите бяха 900 грама)
800 - 1000 грама (без костилките) пресни или замразени череши (нашите бяха 900 грама)
За пълнеж 2:
150 г. бишкоти (може да ги замените с бисквити "Закуска")
*** 200 г. едро начупени орехи
За пълнеж 3:
300 г. заквасена сметана
3 яйца
100 мл олио
100 г. захар
1 ч.л. бакпувер
1 пакетче ванилова захар
За сиропа:
700 мл вода
400 г. захар (ние сложихме 300 г.)
два по-дебели резена лимон
*** (В оригиналната рецепта орехи няма. Ако искате сладкишът да има по-ярко розов цвят, не ги слагайте. Но орехите пък придават хрупкавост, на нас с тях вкусът повече ни харесва. Така че решете сами)
*** (В оригиналната рецепта орехи няма. Ако искате сладкишът да има по-ярко розов цвят, не ги слагайте. Но орехите пък придават хрупкавост, на нас с тях вкусът повече ни харесва. Така че решете сами)
Приготвяме сладкиша:
Фурната загряваме до 190 градуса.
За пълнеж 1:
Черешите измиваме и почистваме от костилките.
Черешите измиваме и почистваме от костилките.
За пълнеж 2:
Бишкотите слагаме в подходящ целофанов пакет и с помощта на точилката ги натрошаваме на парченца - нека да има и по-едри, и по-дребни.
По същия начин слагаме орехите в целофанов пакет и с помощта на точилката ги натрошаваме на по-едри парченца.
В купа смесваме натрошените бишкоти и орехи.
За пълнеж 3:
В купа смесваме всички изброени продукти и разбиваме до хомогенност съставките.
Тавичката намазваме с малко олио.
Слагаме първата кора и с помощта на силиконова четка я намазваме обилно с течния пълнеж 3.
Отгоре слагаме втора кора и пак намазваме с течния пълнеж.
След като сложим третата кора и я намажем, поръсваме щедро със сухия пълнеж 2 от бишкоти и орехи.
Върху третата кора слагаме още две, като редуваме по познатия начин: кора, течен пълнеж, кора, течен пълнеж,
следва шестата кора, която НЕ мажем с течен пълнеж, а поръсваме щедро с бишкоти и орехи и отгоре им слагаме всички почистени от костилките череши. Колкото повече череши сложите, толкова по-богат ще е вкусът на баклавата:
Върху този слой с черешите нареждаме още 6 бр. кори, като редуваме по познатия вече начин:
кора, течен пълнеж, кора, течен пълнеж, кора, течен пълнеж, бишкоти и орехи... докато наредим всичките шест кори.
Последната (дванадесета) кора намазваме обилно с течен пълнеж, нарязваме сладкиша на парчета и го оставяме да престои на стайна температура около половин час, преди да пъхнем във фурната.
Печем на 190 градуса до приятна зачервена коричка. Ако е необходимо, към края на печенето може да покрием печивото за 5-7 минути с алуминиево фолио, да не изгаря и да допечем.
Изваждаме готовото печиво от фурната и оставяме напълно да изстине.
През това време от изброените продукти сваряваме сиропа.
Напълно изстиналия сладкиш поливаме с горещия сироп, оставяме да попие и да изстине и прибираме в хладилник.
Сервираме много добре изстуден и се наслаждаваме на взрива от черешова сочност и свежест, който тя ни поднася!
Може да се сервира и с топка ванилов сладолед, със сигурност ще е много апетитно!
Добър апетит!
Бишкотите слагаме в подходящ целофанов пакет и с помощта на точилката ги натрошаваме на парченца - нека да има и по-едри, и по-дребни.
По същия начин слагаме орехите в целофанов пакет и с помощта на точилката ги натрошаваме на по-едри парченца.
В купа смесваме натрошените бишкоти и орехи.
За пълнеж 3:
В купа смесваме всички изброени продукти и разбиваме до хомогенност съставките.
Тавичката намазваме с малко олио.
Слагаме първата кора и с помощта на силиконова четка я намазваме обилно с течния пълнеж 3.
Отгоре слагаме втора кора и пак намазваме с течния пълнеж.
След като сложим третата кора и я намажем, поръсваме щедро със сухия пълнеж 2 от бишкоти и орехи.
Върху третата кора слагаме още две, като редуваме по познатия начин: кора, течен пълнеж, кора, течен пълнеж,
следва шестата кора, която НЕ мажем с течен пълнеж, а поръсваме щедро с бишкоти и орехи и отгоре им слагаме всички почистени от костилките череши. Колкото повече череши сложите, толкова по-богат ще е вкусът на баклавата:
кора, течен пълнеж, кора, течен пълнеж, кора, течен пълнеж, бишкоти и орехи... докато наредим всичките шест кори.
Последната (дванадесета) кора намазваме обилно с течен пълнеж, нарязваме сладкиша на парчета и го оставяме да престои на стайна температура около половин час, преди да пъхнем във фурната.
Печем на 190 градуса до приятна зачервена коричка. Ако е необходимо, към края на печенето може да покрием печивото за 5-7 минути с алуминиево фолио, да не изгаря и да допечем.
Изваждаме готовото печиво от фурната и оставяме напълно да изстине.
През това време от изброените продукти сваряваме сиропа.
Напълно изстиналия сладкиш поливаме с горещия сироп, оставяме да попие и да изстине и прибираме в хладилник.
Сервираме много добре изстуден и се наслаждаваме на взрива от черешова сочност и свежест, който тя ни поднася!
Може да се сервира и с топка ванилов сладолед, със сигурност ще е много апетитно!
Добър апетит!