Тази консервирана салата е толкова апетитна и вкусна, че нямаше как да пропуснем да споделим рецептата в блога си.
Това е напълно готова салата, с която може да разнообразите трапезата си през студените месеци, когато пресните сезонни зеленчуци почти изчезват от българските магазини, а ако все пак ги има, цените им се увеличават в пъти.
Тогава може да извадите от охладеното бурканче салатката и да подправите с предпочитаните подправки.
Главното и преимущество, освен нежният и много сочен зеленчуков вкус, е бързото и лесно приготвяне.
Необходими продукти за 1 доза:
2.5 кг патладжани
1.5 кг червени сладки чушки
1.5 кг домати
2-3 глави чесън
1-2 люти чушки
1 връзка магданоз
сол, оцет и захар - на вкус
олио за намазване
Добре е по възможност да използвате по-тънки патладжани, добре узрели, но с малко (или съвсем без) семе и бяло стегнато месо. Тогава патладжанените късчета стават особено вкусни.
Количествата на изброените продукти търпят изменения по ваш вкус. Ако обичате повече чушки - сложете повече. Ако обичате по-люто - увеличете лютите чушлета. Важна в случая е идеята.
Всичко се приготвя пределно просто:
Нарежете патладжаните на кръгчета с дебелина около 1 см. Посолете ги и оставете настрани за 1-2 часа, да изтече черният сок.
Загрейте фурната до 200 градуса.
Постелете широка тава с хартия за печене и намажете хартията с олио. Удобно е да се използва широка силиконова четка за равномерно разпределение на мазнината.
Измийте и подсушете патладжаните, после ги подредете в тавата, без да ги застъпвате.
Намажете всяко кръгче патладжан с мазнина с помощта на силиконова четка.
Сложете патладжаните в горещата фурна и ги оставете буквално да се опърлят от високата температура - нужни са им около 10 минути.
Извадете тавата, обърнете кръгчетата патладжани с щипка и ги намажете с тънък слой олио и от другата страна с помощта на силиконовата четка. Мажете само патладжаните. Върнете ги във фурната и оставете да се опърлят за още 4-5 мин. и от другата страна.
Ако трябва да изпечете втора тава, мажете само патладжаните. Хартията не е нужно да сменяте, нито да я мажете повторно. Ако тавата ви е с незалепващо покритие, хартия не е необходима, Само еднократно намажете тавата с тънък слой олио.
Можете да опърлите патладжаните и на скара, или в тиган/грил-тиган с незалепващо покритие, ако желаете, но пак трябва да са намазани с мазнина.
Важното е да ги обработите на висока температура за кратко време, така че да останат хрупкави и твърдички.
Опечете червените чушки и ги обелете.
Доматите измийте, обелете от люспите; нарежете лютите чушлета, смесете ги с доматите и смелете в блендер или месомелачка.
Почистете магданоза, нарежете го на ситно и го прибавете към смлените домати и чушки.
Подправете получения доматен сос със сол, захар и оцет на вкус.
Скилидките чесън нарежете на слайсове.
Подредете зеленчука в буркани:
На дъното сипете малко от соса, после редете патладжани, печени чушки, доматен сос.
Между редовете зеленчуци посипвайте с нарязания на слайсове чесън.
Напълнените буркани затворете с капачки и стерилизирайте готовата салата за не повече от 7-8 минути.
Сервирайте салатата през зимата охладена, подправена със зехтин или друга растителна мазнина, балсамов оцет на вкус и поръсена с пресен магданоз.
Много е вкусна!
Добър апетит!