Тази торта я правих сама, защото е специална - стана ми традиция да публикувам в блога рецептата на тортата, която приготвям за празника на дъщеря ми.
Не обичам твърде да се впускам в лични словоизлияния в публичното пространство, но все пак днес ми се иска да кажа: Моето момиче е най-благородната, най-грижовната и отговорна в действията си, и мила дъщеря, която всяка майка би си пожелала!
Честит Рожден ден, момичето ми!
Да си ми жива и здрава и много щастлива!
Да постигнеш мечтите си и да се радваш на живота!
Обичам те, Слънце мое!
Тортата Над Тортите (Torta Nad Tortama) е по рецепта на хърватска кулинарка и е изключително популярна на Балканския полуостров на запад от България: в Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия. У нас обаче малко хора са чували за нея, което е жалко, защото е много вкусна и заслужава да стане по-популярна и сред българите.
Това е най-кремообразната и нежна торта, която можете да си представите. Кремът е толкова нежен и толкова много, че блатовете, съдържащи незначително количество брашно и без никаква мазнина, всъщност почти не се усещат.
В интерес на истината, тортата напълно оправдава наименованието си и аз съм щастлива, че можах да зарадвам дъщеря си с нея.
Горещо я препоръчвам и на вас - това е една прекрасна торта за хубав празник на всяко семейство!
Необходими продукти за форма с диаметър 24 см:
За блатовете:
3 х 4 белтъка от големи (ХLр-р) пресни яйца
3 х 4 лъжици фино смляни орехови ядки
3 х 4 лъжици бяла кристална захар
3 х 1.5 лъжици с малък връх бяло брашно
За крема:
800 мл прясно мляко
12 жълтъка
**9 равни лъжици бяла кристална захар
7.5 лъжици брашно (с малък връх)
**3 лъжици пудра захар
150 г фино смляни орехови ядки
200 г краве масло
200 г. тъмен шоколад (аз използвах фин млечен)
***400 мл млечна сметана за разбиване 30%
** Количеството на захарта може да се регулира на вкус.
*** Млечна сметана 30% за разбиване аз си купувам от Кауфланд, но ако не можете да намерите такава, може да използвате суха сметана за разбиване, която се разбива според указанията на опаковката.
Приготвяме блатовете:
Фурната загряваме до 170 градуса
Всеки блат се пече поотделно и е добре да разполагаме поне с две форми с диаметър 24 см и свалящи се стени.
Дъното на формата покриваме с хартия за печене, стената покриваме с тясна (около 2.5 см) лента от хартия за печене. Мазнина не бива да се използва, затова аз залепих тази лента като навлажних стените на формите с малко вода. Повърхностното напрежение на водата свърши същата работа, каквато би свършилo и маслото.
Орехите смиламе много фино, като добавяме малко количество кристална захар, за да са пръхкави и да не се слепват като орехова паста.
Сместа за всеки блат подготвяме поотделно.
Четирите белтъка разбиваме заедно със захарта на гъст сняг.
Смлените орехи смесваме с лъжица и половина бяло брашно и добре разбъркваме.
В белтъчния сняг на три части сипваме смлените орехи и размесваме с деликатни движения с дървена или силиконова лопатка отдолу нагоре и отвън навътре, за да получим хомогенна орехово-белтъчна пухкава маса.
Полученото тесто изсипваме в подготвената форма и печем на 180 градуса около 25 минути.
По този начин изпичаме всеки от трите блата.
Блатовете изваждаме от формата, в която са изпечени, след като малко се охладят.
Оставяме ги напълно да изстинат и едва тогава отлепяме внимателно страничната хартиена лента.
Хартията отдолу отлепяме едва преди да сглобим тортата.
Можем да съхраним изстиналите блатове един върху друг, с хартия помежду им, покрити с плътна памучна кърпа, докато приготвяме кремовете.
Кремовете са три вида: орехов, шоколадов и сметанов.
Приготвяме ореховия и шоколадовия крем:
Орехите за ореховия крем смиламе до фина орехова паста. За целта не е необходимо да добавяме при смилането захар.
Шоколада за шоколадовия крем разтопяваме на водна баня или в микровълнова фурна.
600 мл от прясното мляко слагаме на котлона да се сгорещи, заедно с деветте лъжици захар.
В 200 мл студено прясно мляко разбиваме 12-те жълтъка и 7.5 лъжици брашно, докато получим хомогенна, без бучици смес.
В сгорещеното мляко изсипваме получената смес от жълтъци и брашно и варим на умерен огън, като непрекъснато бъркаме, до сгъстяване на крема.
Оттегляме крема от огъня, покриваме го плътно с фолио за свежо съхранение и оставпме да изстине.
През това време разбиваме омекналото масло с пудрата захар до получаване на пухкав маслен крем.
В разбития маслен крем добавяме по 2 лъжици от сварения крем и разбиваме до пълна хомогенност. Така добавяме на части и разбиваме, докато се усвои цялото количество сварен крем и стане напълно хомогенна, пухкава маса.
Получения крем разделяме на 1/3 и 2/3 части в две отделни купи.
В 1/3 от крема добавяме смляните на фина паста орехи и разбиваме до хомогенност.
В 2/3 от крема изсипваме разтопения и охладен шоколад и също разбиваме до хомогенност.
Готовите кремове съхраняваме в хладилник.
За приготвянето на сметановия крем разбиваме с миксер 400 мл млечна сметана с 3 лъжици пудра захар (или на вкус). Разбитата сметана също оставяме на студено, за да стои стегната.
Сглобяваме тортата, като редуваме: блат, сметанов крем, шоколадов крем, блат, сметанов крем, орехов крем, блат, сметанов крем, шоколадов крем.
Шоколадовият крем е много, затова мажем щедро, като добре обмазваме тортата и отстрани.
Украсяваме тортата по желание.
Аз използвах настърган шоколад и шоколадови пурички.
Прибираме тортата поне за 12 часа в хладилник, но е още по-вкусна, ако престои едно денонощие в хладилника.
След това се наслаждаваме на извънредно нежна, кремообразна и вкусна торта!
Добър апетит!
Оригиналът е тук>>>
Една публикация на Валя