сряда, 29 юли 2015 г.

Патладжан кебап / Eggplant Kebap With Meat Patties




Това патладжанено ястие е колкото апетитно, толкова и ефектно.
И може да стане един чудесен акцент на всяка трапеза - дори и най-тържествената!

При това то не е чак толкова сложно за приготвяне, а и нужните продукти са съвсем обикновени и са по джоба на всички - дори и на хора с най-скромни материални възможности.

С две думи - една идеална рецепта за патладжанена гозба.




Необходими продукти за 6 порции:

2 колкото се може по- дълги патладжана с не много голям диаметър (около 800 грама общо)
800 грама кайма (нашата беше смес)
1 кг пресни домати (или 1 консерва от 800 гр смлени)
4 с.л. доматено пюре
4 средно големи глави кромид лук
1 морков
1 сладка зелена чушка
2 сладки червени чушки
1 връзка магданоз
5-6 стръка прясна целина (листа)
1 филия сух хляб
150 мл  олио
сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус
лют червен пипер на люспи (по желание)
сминдух
кимион


Ето така трябва да изглеждат вашите патладжани - дълги, сравнително тънки, с гладка и лъскава черна кора.

Колкото по-дълги патладжани използвате, толкова по-хубав "охлюв" ще получите.


3 глави кромид лук нарязваме на ситно и запържваме до златисто в 2-3 с.л. олио.

Добавяме нарязаните на ситни кубчета морков, зелена и червени чушки. Похлупваме с капак и оставяме зеленчуците да се задушат.







След като зеленчукът се задуши и омекне, добавяме нарязани на ситно домати (пресни или от консерва, доматеното пюре, сол, черен пипер, лют червен пипер, листа целина, нарязани на едро.

Сипваме половин чаша вода.

Похлупваме и оставяме сосът да покъкри до готовност.


В каймата слагаме 1 глава кромид лук, нарязан на ситно, 1 ситно натрошена филия хляб, предварително напоена с вода и изцедена, сол, смлян черен пипер, смлян кимион, 1 връзка магданоз.

Омесваме каймата много добре.

Добре измитите патладжани нарязваме напречно на кръгчета с дебелина около 1.5 см, като не ги срязваме докрай. Посоляваме много добре патладжаните вътре в срезовете и оставяме половин час да им изтече черната вода, след това ги измиваме.
От каймата формираме кюфтенца и пъхваме по едно кюфтенце между кръгчетата патлкдажан - във всеки срез.  Колкото по дълъг е патладжанът и колкото по-големи са кюфтенцата, толкова по-извити ще са нашите патладжани-охлюви.  Намазваме тавичката с малко мазнина и пренасяме патладжаните в нея.
Отгоре намазваме всеки от патладжаните с малко мазнина и нанасяме от соса.
Остатъка от доматения сос разпределяме на дъното на тавата. Добавяме и малко вода - около половин чаена чаша.
Тавата завиваме плътно с алуминиево фолио, като направим само 1-2 остри среза във фолиото, за да излиза парата.

Печем на 200 градуса 75 минути.

След това махаме фолиото и допичаме патладжаните от горната страна на горен реотан до красива коричка.

Ястието може да се поднесе на трапезата направо в тавата, в която е печено.
Може патладжаните да се извадят в подходяща чиния и да се украсят с подходяща прясна зелена подправка.

Сервира се част от патладжана, заедно с плънката - кюфтенца, отделени с нож, като към патладжаните се сервира и от соса.

Добър апетит!





This eggplant recipe is as delicious as it is pretty.

And it can be the centerpiece of every table, even when you’re preparing for a holiday!

Its preparation isn’t particularly complicated and the ingredients are very simple and affordable to everyone – even to people with a meager income.

In other words – that is a great eggplant recipe.




Ingredients for six servings

2 long, thin eggplants – as long and thin as you can find (mine weighed around 800g)
800g minced meat
1kg fresh tomatoes or 800g canned tomatoes.
4 spoons of tomato paste
4 onions
1 carrot
1 sweet green pepper
2 sweet red peppers
Parsley
5-6 stalks of fresh celery
1 slice of stale bread
150ml vegetable oil
Salt
Pepper
Hot red pepper flakes
Fenugreek (look for it in the Greek stores)
Cumin



This is how your eggplants should look like – long, relatively thin, with a smooth, shiny black skin.

The longer your eggplants, the better-looking the “snail” will be.




Cut three of the onions into small pieces and sauté them until they turn golden with 2-3 spoons of oil.

Chop the carrot and the peppers and add them to the onion. Cover the pan and let the vegetables sweat in it.

Cut the tomatoes into small pieces and add them to the vegetables after they’ve softened, add the tomato paste, the salt, the pepper, the hot red pepper flakes, cut the celery and add it too.

Add ½ glass of water.

Cover the pan and let the sauce boil until it’s ready.

Prepare the minced meat:

Cut the last onion and the parsley, turn the slice of bread into crumbs, soak them in water then squeeze them dry and add them to the meat, together with the pepper, the onion, the cumin and the parsley.

Knead the meat very well.

Wash the eggplants well and cut slices around 1.5cm thick but don’t separate the slices completely. Salt the slices very well and let them rest for 30mins until all the black, bitter juice has been drawn out by the salt, then wash them.

Form patties from the minced meat and stuff each patty in every slice of the eggplants. The longer the eggplant and the larger the patties are, the more the eggplant-snails will curl up. Oil your baking tray then place the eggplant-snails in it.

Oil the eggplants themselves then smear them with the sauce.

Add the rest of the sauce to the tray without pouring it over the eggplants. Add about ½ cup of water as well.

Cover the tray with aluminum foil and poke a few holes in it so the steam can come out.


Bake the eggplants in a 200C or 392F degree oven for 75mins. After that you can remove the foil and let the eggplants finish baking under the broiler until they have a nice crust on top.




You can serve this meal directly in the baking tray or you can move the eggplant-snails in a suitable plate and decorate them with herbs.


Serve slices of the eggplant snails together with the meat patties and garnish them with the sauce.

Bon Appetit!