неделя, 30 юли 2017 г.

Ескаливада каталана (салата от печени зеленчуци по каталунски) / Escalivada Catalana (Catalunian Roasted Vegetables Salad)






Разгарът на лятото е и на всички ни се хапват леки храни, предимно зеленчукови и плодови, а и никак не ни се стои дълго около печката.
Затова днес решихме да ви  предложим една лека зеленчукова залата, традиционна за каталунската кухня, която ни очарова с лесното си приготвяне и великолепен, много лек, но и много пикантен вкус.

"Ескаливада" (исп. "Escalivada")  произлиза от каталунската дума "escalivar", която означава "печен, печено".

Всъшност това е салата от зеленчуци, които някога каталунците са пекли на въглища, а в днешно време в цяла Испания най-често пекат  във фурната. Така че и вие спокойно можете  да си опечете зеленчуците във фурната (както направихме ние).

Но ако имате барбекю в двора на къщата или на вилата, или пък на терасата в градския си апартамент - можете да си направите истинско пиршество и за душата, като ги изпечете на него и си ги сервирате като предястие или за гарнитура към печено месо или риба.

Интересното е, че тези зеленчуци се пекат предварително поляти със студено пресован зехтин и стават изключително апетитни и пикантни след изпичането. Освен това, приготвени по този начин, зеленчуците са много по-лесно смилаеми от организма в летните горещини. Поднесени изстудени и подправени с хубав оцет, те са и много освежаващи в жегата.

Още една особеност е, че ескаливада се приготвя с точно определен набор от зеленчуци, т.е. в нея не се слага всеки зеленчук, който можем да си откъснем от градината или купим в магазина. Но пък това са най-разпространените зеленчуци на лятото и най-достъпните за масовия потребител. През лятото ги има практически на трапезата и във всеки български дом.

Това са няколко основателни причини да ви предложим да опитате каталунската ескаливада.
Тя със сигурност няма да ви разочарова!




И така, необходими продукти за 3 порции ескаливада:

1 по-голям, черен, добре узрял патладжан
3 месести червени чушки
2 месести зелени чушки
2 месести, добре узрели домата
1 глава жълт кромид лук
2 скилидки чесън

За подправяне:
студено пресован зехтин "екстра върджин"
балсамов оцет
сол

*** За украса:
маслини и/или резенчета твърдо сварени яйца, свежи листенца  от зелена подправка, или ситно нарязани зелени пера от пресен лук, филенца аншоа или морски дарове, хамон или пастърма - по избор, каквото обичате или каквото имате в момента

*** Добавките към салатата са опция, по желание и не са част от класическата рецепта, но затова пък с тях салатата е още по-богата, апетитна и вкусна!


Фурната загряваме до 200 градуса.

Зеленчуците измиваме, слагаме в подходяща тава и поливаме обилно със зехтин "екстра върджин".

Ако печете на барбекю, намажете предварително зеленчуците със зехтин с помощта на четка.
Така подготвените зеленчуци изпичаме във фурната или на скара до готовност.

След това ги изваждаме от съда, в който сме ги пекли, покриваме ги за кратко с фолио, полиетиленов плик или капак, за да  се задушат и изстинат.

После внимателно ги обелваме.





Нарязваме зеленчуците на лентички или на шайби (според личните предпочитания) и подреждаме в чиния.

Някои испанци предпочитат да разкъсат парченцата печени зеленчуци на късчета с ръце и да ги смесят в купа - така че при подреждането и сервирането има място за креативност.

Все пак имайте предвид, че от топлинната обработка зеленчуците стават много крехки и нежни и ако ги нарежете или разкъсате на много дребни парченца, те буквално ще се разпаднат. Това е причината испанците да ги режат или разкъсват на по-големи късчета.





Изстудяваме подготвената салата в хладилник.

Преди сервирането подправяме със сол, балсамов оцет и поливаме с още няколко капки зехтин.

Украсяваме с листенца босилек, магданоз или ситно нарязан пресен лук (каквото предпочитаме или имаме в наличност).

Към салатата може да се добавят още маслини, резенчета твърдо сварени яйца, филенца аншоа, други морски дарове, или хамон, или пък нашенска пастърма.


Сервираме като предястие или гарнитура към печено месо или риба.

Салатата е много апетитна, пикантна, освежаваща и извънредно леко се усвоява от организма в летните жеги - опитайте и ще се убедите!

Добър апетит!




събота, 8 юли 2017 г.

Пържени кюфтета от кромид лук в доматен сос (на вкус като от месо) / Fried Onion Patties in Tomato Sauce (They Taste Like Meat)





Тези пържени кюфтета от стар кромид лук са изключително популярни в Русия и всички там много ги харесват и говорят с възторг за тях. 

В България  също има кулинарни рецепти за лучени кюфтета, но доколкото ние можахме да разгледаме, под лучени кюфтета българските кулинари разбират кюфтета от месо с бучнато в средата им парче кромид лук.

Представените тук кюфтета са от руската кухня (ние допълнихме оригиналната рецепта, като сложихме повече и по-разнообразни подправки, от което ястието само спечели) и са приготвени изцяло от стар кромид лук. 
Никакво месо! 

Много апетитни, засищащи, леко пикантни, но също и извънредно леки и подходящи за летните жеги, а когато сътрапезниците ви ги опитат, няма да могат да разберат от какво са направени, докато не им кажете! 

На вкус са като от леко крехко месо! Една руска кулинарка твърдеше това в нета, но трудно може да се повярва, докато не опиташ... 
Е, опитахме... и повярвахме!

Освен всичко останало, те изискват минимален набор от нескъпи продукти, обичайно присъстващи във всяка кухня - това е бюджетно, икономично ястие, а и се приготвят лесно и бързо.

С две думи: великолепни са и горещо ви препоръчваме да ги приготвите и опитате!




Необходими продукти за 16 бр. кюфтета:

8 средно големи глави стар кромид лук
2 яйца L р-р
100 г. пшеничен грис
сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус
1 ч.л. сладък червен пипер
5-6 стръка магданоз

За пърженето: 
около 400 мл слънчогледово олио

За доматения сос:
2 средно големи глави кромид лук
2 скилидки чесън
1 консерва 800 г. домати на кубчета (или 1 кг пресни домати)
2 равни ч.л. сладък червен пипер
3-4 с.л. гъсто доматено пюре с хубаво качество
1 равна с.л. сушена зелена подправка по избор
сол на вкус
черен пипер на вкус
1/2 ч.л. куркума (по желание)
1/2 ч.л. смлян джинджифил (по желание)
4-5 с.л. слънчогледово олио

За украса и сервиране:
5-6 стръка пресен магданоз






Кромида почистваме от люспите и нарязваме на много ситно. Лукът трябва да е точно нарязан, а не настърган и не смлян.

За удобство ние нарязахме лука на едри парчета и ги сложихме в чопър.
Лукът ни беше накълцан до нужната големина само за 2-3 минути.






Магданоза измиваме, отрязваме дръжките му и нарязваме на много ситно.

В купа смесваме нарязания лук, яйцата, пшеничния грис, солта (сложете малко сол, за да не се разводнява лукът, след като кюфтетата са изпържени, може да ги посолите повече, на вкус), черния пипер, ...

... разбъркваме и добавяме измития и ситно нарязан магданоз и червения пипер,
разбъркваме още веднъж много добре сместа до пълна еднородност и оставяме настрана за половин час, за да набухне пшеничният грис.
В широк тиган (нашият е с диаметър 29 см) сипваме олиото и сгорещяваме добре .
За да оформим кюфтенцата, гребваме от сместа с лъжица и ги оформяме с длани (сместа се оформя много лесно, без да се разпада) и ги слагаме в сгорещеното олио.
Пържим до приятна червеникаво-кафява коричка  от двете страни.

Готовите изпържени кюфтета изваждаме с решетеста лъжица и слагаме върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.









Кюфтетата вече изглеждат толкова апетитни! 

Не само на вкус, но и на вид са като от месо!





За да приготвим доматения сос почистваме и накълцваме на ситно кромид лука, после го сотираме в широк тиган.

Добавяме червения пипер, запържваме само минутка, ...



... добавяме доматеното пюре...






разбъркваме, оставяме минутка-две да се запържи, добавяме подправките...







... доматите, сипваме вряла вода и оставяме сосът да заври.

Във врящия сос подреждаме кюфтетата, похлупваме с капак ястието и оставяме да се задуши на слаб огън в продължение на 15 мин.
През това време лукът ще се свари, а грисът ще набъбне и кюфтетата ще станат извънредно нежни.

Готовото ястие посипваме със ситно нарязан магданоз.








Сервираме кюфтетата топли и се наслаждаваме на вкусните, нежни, апетитни пържени кюфтета от кромид лук!

Уникално вкусни! Опитайте ги!

Добър апетит!