Намериха се и недобросъвестни, които посетиха блога ни, за да откраднат от нас рецептата и снимките ни и да ги препечатат, представяйки ги за свои. Кои са те вижте ТУК>>> .
Не можахме да разберем защо това ястие е наречено "Султан кебап" (Sultan Kebabi).
Но се убедихме, че не само изглежда много апетитно, но и действително е извънредно ароматно, вкусно и същевременно леко и невероятно зaсищащо!
Истинска храна за султани!
По наше мнение това е поредното прекрасно ястие от турската кухня, а фактът, че до момента на нашата публикация то е абсолютно непознато в България, го прави още по-привлекателно, затова ние горещо ви го препоръчваме!
Необходими продукти за 4 порции:
8 броя фини кори за баница
500 гр обезкостено и без кожи пилешко месо от бутчета
3 средно големи глави кромид лук
1 патладжан (около 250 гр)
1 ч. чаша млад млечен грах от консерва
1 с. л. доматено пюре
сол
прясно смлян черен пипер
сушена стрита мащерка
лют пипер на люспи (по желание)
4-5 с.л.олио
За соса бешамел:
300 мл прясно мляко
1.5 с.л. с връх брашно
140 гр топено сирене
40 гр краве масло
сол
прясно смлян черен пипер (по желание)
160 гр твърд кашкавал за настъргване и поръсване
*** Към изброените по оригиналната рецепта продукти следващия път ще добавим непременно 2-3 млади моркова, нарязани на дребни кубчета (или ще заменим част от граха с моркови), просто защото ние много обичаме моркови.
Но дали вие ще добавите, решете сами.
Пилешкото месо нарязваме на хапки.
Кромида - на дребни кубчета.
Патладжана - също на дребни кубчета.
***Този път ние не посолихме предварително патладжана, защото установихме, че тазгодишните патладжани изобщо не горчат и не е необходимо да се изчаква да им изтече "черната вода".
Бяхме чели, че съвременните сортове патладжани не горчат, но през това лято ние за първи път се убедихме в това лично.
Все пак проверете какви са вашите патладжани и постъпете както намерите за добре.
За бешамеловия сос разтопяваме на котлона маслото, добавяме брашното и бъркаме, докато маслото се запържи до златисто. Изсипваме студеното прясно мляко и бъркаме сместа до сгъстяване.
В сгъстения сос добавяме нарязаното на ситни бучици топено сирене и бъркаме енергично, за да се стопи.
Добавяме сол и черен пипер (по желание).
Готовия бешамелов сос покриваме с капак и оставяме да изстине, докато приготвяме ястието.
В тиган сгорещяваме 2 с.л. олио, сипваме патладжаните и оставяме да се запекат до златисто.
Изваждаме от тигана запечените патладжанени кубчета и сипваме пилешките хапки.
Добавяме още 2 с.л. олио.
Оставяме хапките да се запържат до побеляване и добавяме ситно нарязания кромид лук.
Похлупваме тигана с капак, за да да се задуши сместа.
(Ако добавяте кубчета моркови, сложете и тях в тигана).
След като сместа от пилешко и лук се задуши, добавяме доматеното пюре и разбъркваме.
Овкусяваме с подправките, разбъркваме.
Накрая добавяме запечените патладжани и граха, разбъркваме и похлупваме с капак цялото ястие да се задуши още няколко минути.
Внимаваме ястието ни да не е воднисто, за да не се намокрят корите. Ние готвихме всички продукти изключително в собствените им сокове.
За да оформим порциите избираме купичка с подходящи размери.
За всяка порция покриваме купичката с две кори за баница, като оставяме краищата им по-дълги от едната страна..
Част от по-дългия край на корите откъсваме и с тях застиламе допълнително дъното на купичката.
След като пълнежът е изстинал малко, за да не залепне за корите, сипваме от него в оформеното гнездо.
Отгоре завиваме пълнежа равномерно с висящите краища на корите.
Покриваме оформената порция с висящите краища на корите напълно, за да оформим стегнато "вързопче".
Обръщаме "вързопчето" в дланта си...
... и подреждаме в съда, в който ще печем.
Дъното и стените на съда предварително сме намазали с малко мазнина.
Всички порции покриваме с бешамеловия сос с топено сирене и поръсваме с настърган кашкавал.
Печем на 200 градуса до златиста коричка (ориентирайте се по своята фурна за необходимото време) .
Сервираме ястието с млечно-чеснов сос, кисело мляко или салата от домати.
Както ви се харесва. Много е вкусно!
Добър апетит!
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Благодарим ви!
Вижте още блюда с пилешко>>>
Вижте още блюда с патладжани>>>
We never figured out why this meal is called Sultan Kebap (Sultan Kebabi), but we are convinced that it not only looks incredibly appetizing, but it’s also very fragrant, delicious and also very light and filling at the same time!
This is
truly food fit for sultans!
This is yet
another wonderful example of the Turkish cuisine and we strongly recommend that
you try it!
Ingredients for four servings:
8 sheets of
filo pastry
500g
deboned chicken thighs without the skin
3 onions
1 eggplant
(around 250g)
1 cup of
canned peas
1 spoon of
tomato paste
Salt
Freshly
ground black pepper
Dry ground
thyme
Hot red
pepper flakes
4-5 spoon of vegetable oil
For the
béchamel sauce:
300ml milk
1,5 spoons
of flour
140g smoked
cheese
40g butter
Salt
Freshly
ground black pepper
160g cheese
for the topping
*After
actually preparing the recipe we decided that next time we’ll also add at least
2-3 carrots chopped in small pieces to the filling (or we’d exchange part of
the peas for carrots), simply because we really love carrots. Whether you add
them or not is up to you.
Cut the chicken into small bite-sized pieces, chop the onion into small pieces and the eggplant – into small cubes.
This time
we didn’t salt the eggplant beforehand because we discovered that this year’s
batch isn’t bitter at all and there’s no need to draw the black bitter juice
out.
We did read
a while ago that the modern eggplant sorts weren’t supposed to be bitter, but
this was the first time we actually had some of those.
You decide
whether or not your eggplants require salting.
To prepare
the béchamel sauce heat the butter, then stir in the flour and it fry a little
before adding the milk and stirring until the mixture thickens. Then add the
smoked cheese and keep stirring until it melts.
Cover the
sauce and let it cool down until you prepare the rest of the recipe.
Heat 2
spoons of olive oil in a pan, then add the eggplant cubes and fry them until
they’re golden. Remove the eggplant from the pan and add the chicken. Let it
fry until it turns white and then add the finely chopped onion. If you’re
adding the carrots now is the time to do so. Cover the pan and let the veggies
sweat for a while.
After that
add the tomato paste and stir it in, then add the spices and stir them in as
well.
In the end
add the eggplant and the peas and cover the pan with the lid again for a few
more minutes.
We need to
make sure that the filling isn’t too juicy so the filo pastry wouldn’t become
soggy.
To shape
each individual portion you need a suitably sized bowl.
After
you’ve picked your bowl place two of the filo pastry sheets in it while making
sure there’s more left hanging on one side than on the others. Cut that excess
away and line the bottom of the bowl with it.
After the filling
has cooled down a bit so it wouldn’t stick to the pastry fill the prepared
“nest” of filo pastry with it, then wrap the loose ends over the top.
Oil the
sides and the bottom of your baking dish, then flip the prepared portion from
the bowl into the palm of your hand and carefully place it in the baking dish.
Do the same
with the other portions and then cover them with the béchamel sauce and the
grated cheese.
Bake in a
pre-heated 200C oven until the cheese forms a golden-brown, bubbly crust on
top.
Serve the
meal with a garlic sauce or a tomato salad. It is absolutely mouth-wateringly
delicious.
Bon
Appétit!
А за султанки дали ще става?!:)))
ОтговорИзтриванеИ без морковчета от тази порцийка лъха на вкуснота!
Поздравления за рецептата и изпълнението момичета!
Благодарим ти, Миленка! Става и още как! И без да сме султанки, много ни се услади.
ИзтриванеШедеврално!
ОтговорИзтриванеХаха... съгласни! Толкова простичко и толкова гениално! А бе... турска кухня, каквото и да си говорим... :)
ИзтриванеМного вкусно, ще го направя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Да ви е сладко! Радваме се, че ви харесва!
ИзтриванеВчера попаднах на рецептата и ме грабна от раз и днес я приготвихСтрахотно вкусно ястиедобавих и морков исъщо така по 1 зелена и червена чушкаИзползвах зелен патладжан,който не прегаря и не потъмнява като другите патладжани и затова не изпъква много в ястието.Благодаря за споделената рецепта.Определено ще се готви пак-щом моят съпруг който много трудно възприема засукани манджи си изяде цялата порция и много му хареса-той е моето ОТК на манджите.
ОтговорИзтриванеБлагодарим Ви за коментара! Радваме се, че ястието Ви е харесало и Ви пожелаваме още много пъти да си го хапвате у дома с апетит!
ИзтриванеDnes go napravih i az,samo che bez patladjani i pak stana.Mnogo e vkusno,mersi za receptata.
ОтговорИзтриванеДа, въпреки че оригиналната рецепта е с патладжани и грах, като че ли с всякаква зеленчуково-месна плънка може да стане много вкусно.
ИзтриванеРадваме се, че Ви е харесала рецептата!
Направо огладнях посред нощ!
ОтговорИзтриванеИ на нас ни се случва, Весе! Поздрави!
ИзтриванеЗасрамете се! Има и хора на диета!
ОтговорИзтриванеАми... никой не ги принуждава да ядат такива неща...
Изтриванеолееееее изглежда много вкусно....още утре ще бъде пробвано :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте и благодаря за идеята! Аз нямах доста от продуктите и затова импровизирах с наличните. Задуших кромид, добавих доматен сос, моркови, грах, маслини, кисели краставици и сметана за готвене. Оставих сместа да се сгъсти. После с готови кори направих нещо като наложена баница... ред кори, ред смес и накрая посипах с кашкавала. Стана великолепна баница - пица - манджа, всички много я харесаха, а аз им обещах другия път да спазя цялата рецепта :) Благодаря още веднъж за идеята!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса рецептата!ще се направи !Може ли с бялото месо от пилето?
ОтговорИзтриванеВсъщност оригиналната рецепта беше с пилешко филе, Цвети. Но ние не го обичаме, предпочитаме месо от бутчета, затова си обезкостихме пилешки бутчета вкъщи и им махнахме кожите. Ако използвате бялото месо, просто трябва да го подложите на много кратка топлинна обработка, за да не става сухо. Иначе ястието действително става много вкусно, както и да адаптирате рецептата.
ИзтриванеОт кога му се каня на този кебап! Днес най- сетне го приготвих за вечеря. Много, много ни хареса! Поздрави и адмирации за прекрасната рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодарим ти, Юли! Много се радваме, че ви е било вкусно! Слънчев ден ти пожелаваме днес!
ИзтриванеСупер рецепта!
ОтговорИзтриванеПреди известно време случайно попаднах на вашия блог и я пробвах... дори и на синът ми му хареса.. а е само на годинка и половина.
За съжаление нямах време да приготвям 1:1 и вместо да оформям в купички редих като баница...
Днес отново мисля да направя същото ;)
Чудесно е, че рецептата подтиква и към импровизации. Не се съмняваме, че баницата ви е станала вкусна! Трябва и ние да опитаме някой ден. :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеОпределено ще се престраша да го направя този кебап, но имам два въпроса! Първият е може ли да не слагам патладжан, много ли би се променил вкуса на кебапа или пък няма да е толкова фатално? И вторият въпрос ми е имам хора от семейството които не обичат пилешко, голям гаф ли ще е ако заменя пилешкото със свинско?
Благодаря!
Здравейте, сигурни сме, че няма да сгрешите, ако се престрашите. Това е нещо толкова вкусно! Относно патладжана и свинското - това е рецептата, която ние сме следвали, но в кулинарията няма нищо задължително. Тук е важна идеята, а иначе импровизирайте както на Вас ви се харесва. Турците са мюсюлмани, нали знаете, че те свинско не ядат. Затова пък на нас ни е направило впечатление, че страшно много обичат да готвят с патладжан. Така че свинско и други зеленчуци - по ваш вкус... защо не?! Сгответе си го така, че на вас да ви е вкусно. И да ви е сладко!
ИзтриванеАз смятам да сложа и морков и едно бурканче гъби. За количество само. Пък мисля, че няма да се промени вкусът, кой знае колко.
ОтговорИзтриванеВкусът може и да се промени, но само към още по-добро. Ще стане още по-богат. Добър апетит!
ИзтриванеМоже в бешамел соса да се натърже малко индийско орехче,така придобива ориенталски вкус. И ако се сложат запържени в масло гъбки, става още по- добре. Но, всеки си има вкус. Прекрасна рецепта. Благодаря!!!!
ОтговорИзтриване