Прияде ни се баница и решихме да си изпечем. И като извадихме продуктите, си зададохме въпроса: "Защо ли досега не сме показали нашата любима баница...?!" Може би защото рецепти за баница има хиляди във всички кулинарни сайтове и блогове. Какво ли можеш да добавиш още, което никой да не знае? Като че ли темата изглежда изчерпана...
И все пак - тази баница се прави много бързо, много лесно, а резултатът е винаги един и същ - извънредно пухкава, сочна, огромна - подходяща за голяма компания или голямо семейство - млечна баница със сирене XXL размер. Правим я все по един и същи начин от много години и тя винаги е сполучлива. Затова решихме да я споделим.
Ние я правим винаги в голяма тава, защото ако я изпечем в по-малка, свършва твърде бързо, а всеки търси още едно парченце от нея...
Необходими продукти за тава с диаметър 39 - 40 см (12 парчета)
24 броя фини кори за баница (ние винаги използваме фини кори от "Белла")
8 яйца
450 гр сирене
800 гр кисело мляко, желателно по-гъсто
60 гр краве масло
150 мл газирана вода
сол на вкус
***сода бикарбонат като надигащ агент никога не слагаме
Фурната включваме да загрее до 200 градуса
Тавата, в която ще печем, намазваме с малка бучица меко краве масло.
Подреждаме баницата:
За всеки слой от нея ние винаги използваме 4 кори.
Вземаме две кори и ги слагаме на дъното на тавата, като ги нагъваме така, че те да се разстелят на половината от тавата
Следващите две кори разстиламе по абсолютно същия начин върху другата половина от тавата, като внимаваме леко да застъпим краищата им в средата.
С помощта на лъжица наръсваме щедро и равномерно плънка, като внимаваме плънката да попада между гънките на корите и по краищата, без да ги притиска с тежестта си.
За следващия слой кори обръщаме тавата перпендикулярно.
Нагъваме и разстиламе 2 х 2 кори по познатия ни вече начин, но гънките са разположени перпендикулярно на предишния слой.
Наръсваме отново щедро с плънка между гънките.
Така подреждаме всичките слоеве кори - обикновено правим баницата с 6 слоя.
След подреждането на последния слой разрязваме с остър нож на кръст чак до дъното на тавата.
Останалата ни смес за плънка (около половината, нужна за наръсването на 1 слой), разбиваме заедно с газираната вода. В тази смес трябва да са останали и бучици сирене.
Маслото разтопяваме на котлона и когато се сгорещи и "зацвърчи", поливаме с него баницата по срезовете и по краищата.
След това поливаме баницата с приготвената за заливка смес от останалата плънка и газирана вода, като с лъжицата притискане съвсем леко гънките по повърхността и краищата, и същевременно накланяме тавата във всички посоки, за да се покрие цялата повърхност равномерно със заливката, а също и да потече малко от нея надолу по стените на тавата.
Печем на 200 градуса до златиста коричка, като внимаваме да се изпече добре от долната страна. Всеки си познава фурната и трябва да се съобрази с нейните възможности.
Оставяме я да изстине в тавата до приятно топла обърната обратно, с дъното на тавата нагоре, стъпила върху 4 "крачета" (ние обикновено използваме 4 празни измити кофички от кисело мляко). Не се притеснявайте, баницата няма да изпадне от тавата.
Едва след това разрязваме и сервираме.
Добър апетит!
The banitsa is one of those traditional Bulgarian meals that most Bulgarians instinctively associate with their home and their culture. Banitsa and ayran or banitsa and boza are typical Bulgarian breakfasts and/or snacks at any time of the day. I have certainly eaten my fare share of those over the years and I can tell you that few things can compare to the sheer deliciousness of that classic example of the Bulgarian cuisine.
It is a
very simple concept – we layer sheets of filo pastry with plain yoghurt, eggs
and (Feta) cheese in between each layer.
Our banitsa
recipe is very quick and easy, and the result is always the same – a very
fluffy, moist, huge yoghurt banitsa with cheese that can feed a whole company
or a whole big family. We’ve been making it for years and it has always come
out perfectly delicious. So we decided to share the recipe with you.
We always
make it in a large tray because otherwise it’ll be eaten way too quickly and we
all want another piece…
Ingredients
for a 39-40cm tray (That is at least 8 servings)
24 very fine sheets of filo pastry
8 eggs
400g white
brine cheese (you can use Feta cheese)
600g plain,
unflavoured Greek yoghurt
60g butter
150ml
carbonated water
Salt to
taste
***We never
use baking soda in this recipe!
Pre-heat your baking oven to 200C.
Oil your
baking tray with a bit of butter.
Beat the
eggs and the yoghurt in a bowl, then cut or crumb the cheese into small pieces
and add it to the bowl together with salt to taste. Have in mind that the Greek
Feta cheese is much softer than the typical white brine cheese Bulgarians use
for this recipe. If you can’t find such cheese you will need to cut, rather
than crumb yours. Stir everything until the mixture is homogenous. The filling
is now ready.
*** If your yoghurt is very thick – as in thick
enough to eat with a fork, I recommend that you use 550g of yoghurt mixed with
50ml of water. Bulgarian
yoghurt usually isn’t as thick, so we don’t do that.
How to layer the banitsa:
We use four
sheets of filo pastry for each layer. Take two sheets and place them on the
bottom of the tray by folding them so they cover only half of the tray. Cover
the other half in the same way with the other two sheets for this layer, but
make sure that their ends cover each other in the middle.
Use a spoon
to spread the filling generously in
between the folds of the filo pastry sheets as well as around the edge of
the tray, so that the folds aren’t pressed down by the weight of the filling.
Turn your
tray by 90 degrees and place the next layer of filo pastry sheets in the same
way but across the first layer.
Spread the
filling generously in between the folds.
Repeat the
process for all layers – we usually have six.
After we’re
done layering the filo pastry sheets we cut the banitsa crosswise all the way
down to the bottom of the baking tray.
Mix
whatever is left of the filling (usually there’s about half of what is
necessary for one layer) with the carbonated water – there should be pieces of
cheese left in it too.
Melt the
butter and when it starts sizzling pour it over the cuts and around the edge of
the banitsa.
After that
pour the mix of carbonated water and leftover filling and gently press the
folds on top with a spoon, as well as around the edges of the banitsa and the
cuts we made in the middle, while tilting the tray in all directions so the
liquid covers the entire top of the banitsa and soaks into the edges.
Bake the
banitsa in the pre-heated 200 degree oven until it turns golden and make sure
it’s well baked on the bottom as well. Each individual oven is unique and I am
sure as a home cook you know what your oven can do.
After you
remove the banitsa from the oven flip the tray and let it rest upside down on
some kind of support – we use the four empty yoghurt containers after we washed
them. Don’t worry, the banitsa want fall out of the tray.
After the
banitsa has cooled to being pleasantly warm rather than hot you can serve it.
Bon
Appétit!