На всички наши читатели още веднъж Честита Нова Година!
Бъдете живи и здрави и нека щастието и успехите ви съпровождат през цялата година!
Този семпъл на вид, но изключително нежен, сочен и ароматен сиропиран сладкиш с вкус на кокос, ванилия и орехи приготвихме за новогодишната трапеза.
Kibris Tatlisi се превежда буквално "кипърски сладкиш" (някъде в интернет се среща и като Rum ("гръцки") Tatlisi ).
Той се прави много бързо и лесно и е извънредно вкусен, въпреки доста скромния си вид.
Необходими продукти за правоъгълна или квадратна тавичка с обем около 2 л:
За сладкиша:
3 големи яйца (L р-р)
1 чаша галета от бял хляб
1 чаша кокосови стърготини
1 чаша ситно натрошени орехови ядки
1/2 чаша захар
1/2 чаша олио
15 грама бакпулвер
За сиропа:
1.5 чаша захар
2 чаши вода
сокът от половин лимон
1 пакетче ванилова захар (по желание)
За крема:
800 мл + 150 мл прясно мляко
180 гр царевично нишесте "ванилия" (3 пакетчета)
1 пакет суха сметана за разбиване на др Йоткер
(или 1 пакет сладкарски крем на прах за разбиване, с вкус на сметана )
За украса:
Малко кокосови стърготини
Обем на мерителната чаша : 300 мл
В тенджерка сипваме 2 чаши вода и 1.5 чаша захар.
Варим на умерен огън 15 минути, добавяме лимоновия сок, разбъркваме и отдръпваме от огъня.
Оставяме сиропа да се охлади.
В охладения сладкиш сипваме пакетчето ванилова захар (по желание) и разбъркваме.
Приготвяме сладкиша:
Яйцата и захарта разбиваме с миксер на пухкава светла пяна.
Добавяме олиото и разбиваме с миксер още малко.
После сипваме последователно галетата, бакпулвера и кокосовите стърготини.
Разбъркваме със здрава бъркалка на ръка или с приставките за тежко тесто на миксера.
Последно сипваме ореховите ядки и разбъркаме сместа още малко. Сместа се получава много гъста, такава трябва да бъде.
Тавичката за печене намазваме с малко олио. Изсипваме сместа и заравняваме добре с лопатка. Оставяме сместа да почине десетина минути, преди да я сложим във фурната.
Печем на 160 градуса около 30 минути ( до златисто-кафяво).
Изваждаме изпечения сладкиш и го заливаме още горещ с охладения сироп. Оставяме на студено за няколко часа - да се изстуди и напои. Изпеченият сладкиш се получава изключително нежен и се напоява много бързо, но трябва да се изстуди добре и да се стегне.
Приготвяме крема:
В тендежерка слагаме 700 мл прясно мляко и захарта да заврат.
В 100 мл студено мляко сипваме нишестето и разбъркваме добре, за да получим хомогенна смес без бучици.
Сипваме тази смес в заврялото мляко на котлона и бъркаме много енергично, на умерен огън, докато нишестето добре се сгъсти. Ако сместа ви се получи на бучици, не се притеснявайте, с ръчен пасатор този проблем се оправя.
Готовия крем покриваме плътно с фолио за свежо съхранение, така ще го предпазим от образуване на коричка на повърхността, докато изстива. После го оставяме да се охлади, но не да изстине напълно.
В 150 мл студено прясно мляко сипваме сухата сметана (или сладкарски крем с вкус на сметана) и разбиваме сместа според указанията на опаковката.
В охладения, но не напълно изстинал крем-нишесте сипваме на части разбитата сметана и разбиваме на високи обороти с миксер.
Оставяме крема да се изстуди добре и покриваме с него сладкиша.
Отгоре посипваме кокосови стърготини.
Готовия сладкиш оставяме на студено да се охлади и стегне . (Ние не го държахме в хладилник, защото температурите през последния ден на старата година и бездруго бяха смразяващи. Но през по-топлите дни на годината това е задължително, защото сладкишът е извънредно нежен и ще се разпадне, ако не го оставите да се стегне добре).
Сервираме сладкиша, нарязан на пастички.
Добър апетит!
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!
Валя, Ирина, Честита Нова Година!
ОтговорИзтриванеДа сте живи и здрави, наред с близките си, с повече късмет и с повече усмивки!
Много симпатичен сладкиш, мисля че съм правила подобен, но без крема.
Честита 2016-та,момичета!
ОтговорИзтриванеНека е много здрава и много-много усмихната!
Все така да сте одухотворени и да ни заразявате с чудесните си кулинарни творения!
Миленка, Весе, благодарим ви, момичета! Нека Новата година ви носи само радост, успехи, усмивки и любов! И дай Боже все така да имаме сили и време, покрай ежедневните си грижи и задължения, за тази наша обща радост - кулинарните ни блогове!
ОтговорИзтриване