вторник, 19 юни 2018 г.

Сиропиран сладкиш с череши, бишкоти и орехи / Syrupy Pastry with Cherries, Walnuts and Ladies' Fingers




Едва ли някога сте вкусвали по-свеж, по-сочен сладкиш от този! 
Във всеки случай ние досега не бяхме!

Съчетанието между череши, бишкоти и орехи в плънката, и сладко-киселия сироп, с който е залята баклавата, правят този сладкиш уникално сочен и апетитен!

На снимките ясно се вижда колко изобилно е напоен със сироп. а сиропът е с пищен сладко-кисел вкус на свежи череши!
Много череши!

Той просто се топи в устата, а с него няма да се посрамите нито през лятото - с пресни череши, нито през зимата - със замразени от фризера.

При отхапване на парченце от него се усеща един опияняващ вкусов букет, а в устата експлодира гейзер от сочност и свежест!

С две думи - възхитителен, великолепен!

Рецептата е от кухнята на нашите западни съседи - сърбите и е много нашумяла в последно време в Сърбия. 

Днес ние с огромно удоволствие от тази чудесна находка споделяме рецептата и с нашите читатели!


Необходими продукти за тавичка  с р-ри 19 х 29 см (или малко по-голяма):
От тези продукти се получават 12 бр. щедри парчета сладкиш.

12 бр. кори за баница
малко олио за намазване на тавичката

За пълнеж 1:
800 - 1000 грама (без костилките) пресни или замразени череши  (нашите бяха 900 грама)

За пълнеж 2:
150 г. бишкоти (може да ги замените с бисквити "Закуска")
*** 200 г. едро начупени орехи

За пълнеж 3:
300 г. заквасена сметана
3 яйца
100 мл олио
100 г. захар
1 ч.л. бакпувер
1 пакетче ванилова захар

За сиропа:
700 мл вода
400 г. захар (ние сложихме 300 г.)
два по-дебели резена лимон

*** (В оригиналната рецепта орехи няма. Ако искате сладкишът да има по-ярко розов цвят, не ги слагайте. Но орехите пък придават хрупкавост, на нас с тях вкусът повече ни харесва. Така че решете сами)


Приготвяме сладкиша: 

Фурната загряваме до 190 градуса.

За пълнеж 1:
Черешите измиваме и почистваме от костилките.

За пълнеж 2:
Бишкотите слагаме в подходящ целофанов пакет и с помощта на точилката ги натрошаваме на парченца - нека да има и по-едри, и по-дребни.

По същия начин слагаме орехите в целофанов пакет и с помощта на точилката ги натрошаваме на по-едри парченца.

В купа смесваме натрошените бишкоти и орехи.

За пълнеж 3: 
В купа смесваме всички изброени продукти и разбиваме до хомогенност съставките.

Тавичката намазваме с малко олио.

Слагаме първата кора и с помощта на силиконова четка я намазваме обилно с  течния пълнеж 3.

Отгоре слагаме втора кора и пак намазваме с течния пълнеж.

След като сложим третата кора и я намажем, поръсваме щедро със сухия пълнеж 2 от бишкоти и орехи.



Върху третата кора слагаме още две, като редуваме по познатия начин:  кора, течен пълнеж, кора, течен пълнеж,

следва шестата кора, която НЕ мажем с течен пълнеж, а поръсваме щедро с бишкоти и орехи и отгоре им слагаме всички почистени от костилките череши.  Колкото повече череши сложите, толкова по-богат ще е вкусът на баклавата:


Върху този слой с черешите нареждаме още 6 бр. кори, като редуваме по познатия вече начин:
кора, течен пълнеж, кора, течен пълнеж, кора, течен пълнеж, бишкоти и орехи... докато наредим всичките шест кори.

Последната (дванадесета) кора намазваме обилно с течен пълнеж, нарязваме сладкиша на парчета и го оставяме да престои на стайна температура около половин час, преди да  пъхнем във фурната.

Печем на 190 градуса до приятна зачервена коричка. Ако е необходимо, към края на печенето може да покрием печивото за 5-7  минути с алуминиево фолио, да не изгаря и да допечем.

Изваждаме готовото печиво от фурната и оставяме напълно да изстине.

През това време от изброените продукти сваряваме сиропа.

Напълно изстиналия сладкиш поливаме с горещия сироп, оставяме да попие и да изстине и прибираме в хладилник.




Сервираме много добре изстуден и се наслаждаваме на взрива от черешова сочност и свежест, който тя ни поднася!

Може да се сервира и с топка ванилов сладолед, със сигурност ще е много апетитно!

Добър апетит!







5 коментара: