Понякога в ежедневието, когато нямам време за специално пазаруване и трябва да измисля с какво да нахраня семейството си сито, бързо и вкусно, просто импровизирам гозбите.
Тази доматена супа е тъкмо една такава импровизация.
Публикувах я тук, защото се получи много вкусна и си помислих, че идеята може да се хареса на някого.
Необходими продукти за 8 големи порции:
500 гр пилешко месо (аз използвах бутчета)
1 консерва (800 гр.) домати на кубчета или смлени
4 големи глави кромид лук
2-3 големи моркова
1 голяма, месеста, сладка чушка (аз имах само червена, но мисля, че със зелена ще стане дори още по-вкусно)
2 пълни шепи ориз
100 мл олио
сол, черен пипер - на вкус
3-4 белтъка от яйца, или 2 цели яйца (по желание)
1 пълна ч.л. сушена ронена чубрица или друга суха подправка
пресен магданоз и малко сирене - за сервирането
Лука нарязваме на тънки полумесеци.
Аз използвах наистина големи глави лук затова първо разделих всяка глава на 2 половини, а после всяка половина разрязах напречно на 2.
Морковите и чушката нарязваме на кубчета.
Бутчетата слагаме в тенджерата заедно с 2 чаши студена вода. оставяме ги да се сварят на умерен огън. След като месото се свари, обезкостяваме, накъсваме го на ситно и връщаме в бульона.
В тиган слагаме лука с олиото и го оставяме да се задуши под капак. След като лукът омекне, добавяме морковите и чушката и продължаваме да задушаваме до пълното омекване на всички зеленчуци.
Посоляваме, добавяме черен пипер на вкус и сипваме в тигана доматите.
Оставяме зеленчуковата смес да покъкри 5-6 минути и изсипваме при пилешкото с бульона.
Оставяме ястието да заври и сипваме ориза. След като оризът се свари, добавяме вряла вода според това, колко гъста желаем да бъде супата. Добавяме сушената зелена подправка (аз имах сушена чубрица). Оставяме да поври още 2-3 минутки и отдръпваме от огъня.
Имах и няколко белтъка в хладилника, разбих ги с вилица и изсипах накрая във врящата супа, като непрекъснато бърках. Те коагулираха на късчета и допълнително сгъстиха и обогатиха супата. Може да направите същото с 2-3 цели, предварително разбити яйца или изобщо да не слагате.
Поднасяме с листенца пресен магданоз.
По препоръка на дъщеря ми сложих във всяка купичка и парченца сирене.
Въпреки че супата е с пилешко и белтъци, сиренето я направи още по-вкусна.
Добър апетит!
Честита коледна премяна,Валя:)!
ОтговорИзтриванеСупата е превъзходна,много ми са любими супичките,особено в тези студени зимни дни....Поздрави:)!
Ти ми подсказа идеята за коледната премяна, Маленка! Толкова ми хареса твоята със заскрежените ябълки и пръчката канела. А супичките,,, да, чудно е да си хапне човек гореща супичка в студените дни..
ИзтриванеИ аз се нареждам за купичка от тази импровизирана супичка. Правя често пилешки супи и повечето пъти не се повтарят една с друга, но точно такъв вариант не съм готвила. Следващата ще е такава, а със сирене ще се хареса на дъщерята и зетя със сигурност! И снимките са ти много хубави, Валя, и премяната на блога. Ама аз как да си направя звездите да светят по празнично?!:))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Весе! Рaдвам се, че ти харесва! А за звездичките има начин, ще видиш в твоя блог. Поздрави!
ОтговорИзтриване