четвъртък, 22 март 2018 г.

Пухкав, нежен, ароматен и невероятно вкусен френски хляб с ръжено брашно и малц в хлебопекарна машина (авторска рецепта) / Fluffy, Delicate, Fragrant and Incredibly Delicious French Bread with Malt in a Bread Machine





Този хляб е за мераклии и ценители! 
Той се получава с изключително нежна, пухкава, равномерно-пореста вътрешност и невероятно тънка, но хрупкава коричка. Това ясно се вижда на снимките. Освен това е изключително мек, еластичен, както също можете да видите от снимката по-горе, и изобщо не се троши!


А най-впечатляващото е, че като престои 24 часа, става още-по вкусен!
Уникален хляб, той ще ви плени с вкуса си!

Снимките на хляба са направени 11 часа след неговото изваждане от хлебопекарната машина - след като го оставихме цяла нощ да престои, увит в плътна хавлиена кърпа и добре да изстине.

Едва тогава го нарязахме.



Отвън всички (или почти всички) хлябове, излезли от хлебопекарна машина, си приличат, затова беше важно първо да покажем как изглежда той разрязан, а след това и целия, неначенат самун.

Рецептата е адаптирана към нашата хлебопекарна Finlux 1683W от колекцията рецепти за хлебопекарни машини Redmond, но може да се замеси и изпече във всяка машина за хляб, като, при необходимост, продуктите се редуцират, умножени по подходящ коефициент.


Необходими продукти за хляб с тежина 1000 грама:

560 (петстотин и шестдесет) г пшенично брашно тип 650
80 г ръжено брашно (но не пълнозърнесто)
3.5 супени лъжици червен ечемичен малц, смлян на брашно
0.5 чаена лъжичка смлян ким
1.5 супени лъжици ленени семена (по желание)
1.5 чаена лъжичка сол
1.5 чаена лъжичка мед, желателно тъмен (ние използвахме манов мед)
1.5 чаена лъжичка суха мая СафМомент-червена
360 г вода
60 г слънчогледово олио

Основните продукти претегляме с везни, включително водата.
Чаената и супената лъжица са мерителните лъжици от комплекта, който върви с хлебопекарната.
Единствено за меда сме използвали като мярка една стандартна метална чаена лъжичка, каквито има във всеки дом.

Количествата на продуктите са посочени изключително точно. Разминаване в незначителна степен може да се получи единствено ако използвате брашна на други фирми, защото се знае, че не всички брашна са еднакви и някои поемат повече вода, а други - по-малко. В такъв случай трябва да добавите малко брашно или малко вода, в зависимост от това дали тестото ви не се е получило малко по-твърдо или малко по-меко от препоръчителното.

На снимките по-долу показваме продуктите, които сме използвали ние:

Пшеничното брашно е марка "Optima linija" тип 650, от ТМаркет

Ръженото брашно е от фирма "Елиаз", в опаковка по 0.5 кг, купуваме го в ТМаркет.

Малцът е карамелен ечемичен пивоварен малц тип "Caraaroma"  от онлайн-магазин "Винарко">>>
Последните поръчки ги правихме от този онлайн магазин, защото във Винарко, кой знае защо, въпросният малц от доста време го няма (бел. ред. май 2021)
 
!!! Брашното на Optima Linja може да се замени с друго брашно тип 650, а сеяното ръжено брашно на Елиаз... наистина е сложно. В България ръжено брашно почти ме се произвежда и няма избор, за жалост... :( (бел. ред. май 2021)

Много вкусен хляб се получава с манов мед, който по стандарт, ако е истински, е с великолепен тъмен карамелен цвят и не е прекалено сладък, но като заместители може да се използват кафява захар или меласа.

Ленено семе в оригиналната рецепта няма, но идеално му подхожда! Допълва вкуса му, обогатява го и така приятно похрусква между зъбите!





Приятният медено-кафяв цвят на хляба, а също вкусът и ароматът идват от карамеления малц (и от меда и кима), така че ако искате да получите наистина хубав на вид, пухкав, мек, ароматен и неповторимо вкусен френски хляб с малц, трябва да си доставите червен (карамелен) малц (или  малцов екстракт, но той е по-скъп).

На пипане изпеченото хлебно тесто на филийките е необикновено нежно, меко и пухкаво и се запазва дълго време така  - практически до изяждането на самуна.

Обикновеният бял хляб, пък бил той и от екстра качество брашно и с прясно мляко, никога не може да стане с толкова фина и нежна, буквално копринена структура.

Така, изпичайки самун след самун, за себе си ние стигнахме до извода, че малцът е идеалният "подобрител" за хляб. Никакви други химически добавки и подобрители, с каквито са бъкани хлябовете от магазинната мрежа,  не са ви нужни, за да получите толкова великолепен, мек, нежен, ароматен и вкусен  хляб!

В идеалния случай би трябвало хлябът да се изпече с червен ръжен малц, но в България нямаме нито традицията, нито културата за печене и консумация на хляб с малц, поради което търсенето на ръжен малц е нулево и такъв изобщо не се предлага - нито се произвежда, нито се внася.
По тази причина се налага да се задоволим  с това, което може все пак да се намери на бедния на подобни продукти български пазар.

Не е скъп и според нас е по джоба на всеки.

Добре е да се използва прясно смлян малц, защото тогава ароматът е най-силен.

НЕ използвайте малц, смлян за пивоварни нужди!!! Той се мели по друг начин, като само се отделя люспата от зърното и няма да ви свърши работа.

Купете си малц на зърно в пакет по 1 кг. от съответния, посочен по-горе, тип или друг, който си изберете и си го смелете у дома в мелничка за кафе.

За да получите този приятен медено-кафяв цвят на хляба, трябва да използвате червен (карамелен) малц. В противен случай при употреба на ръжено брашно ще получите сив хляб.

Във Фейсбук получихме въпрос: "С какво може да се замени малцът?" 
Отговаряме и тук, защото вероятно и други ще се запитат:
Малцът не може да се замени с нищо! 

За да постигнете резултата, който виждате на снимките, ви е нужен червен (карамелен) малц. Той ще придаде на хляба точно този великолепен оттенък, аромат и вкус.
Линк към онлайн магазина и подходящия тип малц е даден по-горе.

Друг подходящ тип малц е  Карамелен малц Carared>>> , с аромат на карамел, мед и бисквитки .

И още един съвет:
Ако искате да се насладите на този уникален хляб, не си губете времето и енергията с експерименти от типа на: 
"...Ако не сложа малц, ще получа пак същия хляб, но няма да е медено-кафяв, а сив...", както прибързано заключи една потребителка във  Фейсбук. 

Не, няма да получите същия хляб, а един много неудачен ерзац, който няма да има нито тази структура и консистенция, нито този цвят, нито този вкус, нито този аромат!

1 кг малц струва само  3 лева, а с него ще направите не по-малко от 30-40 хляба. Траен е, не заема място и с 1 кг от продукта ще си угаждате с вкусен хляб доста дълго време.





Начин на приготвяне на хляба:

В купа отмерваме двата вида брашно, добавяме малца и смляния ким и добре размесваме.

Продуктите сипваме в хлебопекарната по реда, по който са посочени в инструкцията на машината, която използваме. В повечето хлебопекарни машини първо се сипват олиото (не забравяме с олио и с помощта на силиконова четчица да намажем стените на хлебопекарната), солта, меда, водата, следват сухите съставки и най-отгоре маята. В Panasonic първо са сухите съставки, след това - течните.

Включваме машината на програма "Френски хляб", тежина 1250 грама (така удължаваме времето за месене и втасване), цвят на коричката - медиум (средна). Времетраенето на програмата при нас е 3 часа и 15 минути, с включено 15 минути предварително затопляне на продуктите.

След първото месене ние изключваме машината и  включваме повторно със същите настройки. Така си осигуряваме едно допълнително загряване и трето месене (нашата машина е програмирана с две месения), което прави хляба много по-мек и по-пухкав.

Ето такава стегната топка тесто трябва да имаме в хлебопекарната по време на първото замесване. То трябва да отскача като еластична топка при месенето от стените на хлебопекарната машина. Тестото не трябва да се маже под лопатките, но не трябва и да е прекалено твърдо. Ако е необходимо, може да добавим малко брашно или малко течност, в зависимост от това дали тестото не се е получило по-твърдо или напротив - по-меко от желаното.




На звуковия сигнал по време на последното месене добавяме ленените семена и затваряме капака.

Ако е необходимо, преди последното надигане на тестото отваряме капака и с помощта на силиконова шпатула, намазана с малко олио, оформяме хубав, правилен  на вид самун от тестото.

 Така изглежда тестото по време на последното втасване преди печенето:


С допълнителното загряване и месене времетраенето на програмата е общо 3 часа и 43 минути и резултатът за изпечения френски хляб е просто превъзходен!

Когато програмата приключи, никога не изключваме машината и не вадим хляба веднага. Оставяме го да престои в затворената машина на режим "поддържане на топлината" още поне половин час.

Извадения хляб оставяме на решетка открит десетина минути, после го завиваме в плътна памучна (хавлиена) кърпа и го оставяме върху решетката на стайна температура до окончателното му изстиване.

След това можем да го нарежем и да му се насладим.

Добър апетит!

Заповядайте и в нашата група във Фейсбук

"Всичко за хляба и домашната хлебопекарна (информация, съвети, рецепти)">>>







5 коментара:

  1. Изглежда по-добър от този в Лидъла,където само го хвалят с реклами, значи и на вкус ще е невероятен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вчера го изпекохме за първи път, но днес го снимахме и изядохме почти целия. И решихме, че е толкова вкусен, че трябва веднага да направим нов. В момента се пече в машината новия хляб, Чавдаре. Наистина е невероятен!

      Изтриване
  2. Здравейте! Тъй като малца, който ползвате не е наличен можете ли да ме насочите към подобен от сайта на Винарко.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,Соня. При тях все някой малц липсва - ту един, ту друг. Това установих във времето.Може обаче да използвате BEST Melanoidin от Винарко, той е по-светъл, но дава превъзходен плътен, мек и нежен вкус на хляба. Може също да използвате BEST Biscuit Malt или BEST Caramel Aromatic. Тъй като вечно някой от малцовете липсва,четете описанията за вкуса и аромата на наличните малцове и избирайте заместител според личните си предпочитания. Аз предпочитам с дъх на печени ядки, мед, препечени хлебни корички и плодови нотки. И така си избирам. Не купувайте твърде тъмни малцове - те дават доста горчив вкус.

    ОтговорИзтриване
  4. Моля да ме извините ,че ви благодаря след толкова време. Купих BEST Caramel Aromatik и се радвам, че сте го написали. Доволна съм. Следващия път ще взема някой от другите, които препоръчвате. Сърдечно благодаря!

    ОтговорИзтриване