Всъщност рецептата е адаптирана от индийската кухня, в която има рецепти за чътни от домати и сливи с почти същата консистенция и съвсем същите нежни частици плод и зеленчук в него.
Никак не са глупави индийците - това е нещо невероятно пикантно и апетитно!
Една отлична гарнитура за печено месо - свинско, телешко, говеждо или дивечово! Или пък за по-мазна риба!
Необходими продукти за 1 доза:
1 кг домати за консерва (те са по-месести и с по-малко семе)
1 кг сини сливи
5-6 скилидки чесън
5 с.л. (без връх) светло-кафява тръстикова захар
5 с.л. червен винен оцет
1 ч.л. изсушен смлян джинджифил
1 ч.л. прясно смлян черен пипер
сол на вкус
*** В коментарите към рецептата Ели>>> даде една чудесна идея да се добави и малко карамфил и индийско орехче, от която следващия път и ние ще се възползваме. Ако ви харесва, опитайте и вие!
Всички подправки могат да се коригират на вкус.
Сосът се приготвя много бързо и лесно:
Доматите измиваме добре, цепваме на кръст , заливаме с вряща вода и след като престоят в нея десетина минути, обелваме от люспите. Доматите за консерва, които използвахме ние, нямаха почти никакво семе и бяха много месести.
Затова направо ги нарязахме на едри парчета и сложихме в тенджерата.
Сините сливи измиваме, нарязваме на половинки и почистваме от костилките.
Слагаме сливите при доматите.
Добавяме обелените скилидки чесън, захарта, оцета и джинджифила.
Сипваме 100 мл вода.
Тенджерата похлупваме и варим на умерен огън до омекване на продуктите.
Омекналите продукти изваждаме с решетеста лъжица и смиламе в блендер, като внимаваме да останат по-едри, осезателни частици - не трябва да се смила до гладкост, няма да е така апетитно.
Връщаме в тенджерата, добавяме черния пипер и солта, намаляваме огъня до слаб и при непрекъснато бъркане доваряваме соса, докато изври излишната течност.
Подправките - оцет, сол, захар и черен пипер, могат да се коригират на вкус.
Оставяме да изстине и поднасяме с печено месо.
Още врял, сосът може да се сипе в стерилизирани горещи буркани и да се затвори с горещи стерилизирани капачки. После бурканите се обръщат с капачките надолу, завиват се с одеяло и се оставят така до пълното им изстиване.
Така затворените буркани могат да се приберат на хладно и да чакат зимните пържоли.
Добър апетит!
Момичета,
ОтговорИзтриванезадължително ще изпробвам това индийско предложение.Правя подобен сос само от сливи, понякога и с добавка на ябълки.Той служи за гарниране на месо.Но така в съчетание с домати не съм пробвала.Имаме домашни много месести домати с малко семе и тънка люспа.Те са прекрасни за всичко, за сушене също са идеални.Не придават кисел , а сладък вкус на всичко, в което се влагат.Така,че сърдечно и от сърце благодаря за идеята.Ще добавя и малко карамфил и индийско орехче към соса.
Поздрави и лека и спорна седмица !
Чудесна е твоята идея за карамфил и индийско орехче, Ели! Направихме една добавка за такава опция в публикацията. Благодарим ти и ние!
ИзтриванеПоздрави и слънчев ден!
О, и това предложение много, много ми хареса, жалко, че няма да успея нищо да приготвя май тази година.
ОтговорИзтриванеПоздрави, момичета!