вторник, 29 август 2017 г.

Пикантен сладко-кисел сос с домати и сини сливи за печено месо (почти чътни) / Spicy Sweet and Sour Tomato & Plum Sauce for Roast Meat (almost a chutney)





Писахме "почти чътни" защото, приготвяйки го, ние до голяма степен се съобразихме с вкуса на българина и не сложихме толкова много подправки, колкото слагат индийците. Но все пак достатъчно, за да стане сосът изключително апетитен и доста пикантен.

Всъщност рецептата е адаптирана от индийската кухня, в която има рецепти за чътни от домати и сливи с почти същата консистенция и съвсем същите нежни частици плод и зеленчук в него.

Никак не са глупави индийците - това е нещо невероятно пикантно и апетитно!

Една отлична гарнитура за печено месо - свинско, телешко, говеждо или дивечово! Или пък за по-мазна риба!


Необходими продукти за 1 доза:

1 кг домати за консерва (те са по-месести и с по-малко семе)
1 кг сини сливи
5-6 скилидки чесън
5 с.л. (без връх) светло-кафява тръстикова захар
5 с.л. червен винен оцет
1 ч.л. изсушен смлян джинджифил
1 ч.л. прясно смлян черен пипер
сол на вкус

*** В коментарите към рецептата  Ели>>>  даде една чудесна идея да се добави и малко карамфил и индийско орехче, от която следващия път и ние ще се възползваме. Ако ви харесва, опитайте и вие!

Всички подправки могат да се коригират на вкус.



Сосът се приготвя много бързо и лесно:

Доматите измиваме добре, цепваме на кръст , заливаме с вряща вода и след като престоят в нея десетина минути, обелваме от люспите. Доматите за консерва, които използвахме ние, нямаха почти никакво семе и бяха много месести.

Затова направо ги нарязахме на едри парчета и сложихме в тенджерата.

Сините сливи измиваме, нарязваме на половинки и почистваме от костилките.

Слагаме сливите при доматите.

Добавяме обелените скилидки чесън, захарта, оцета и джинджифила.

Сипваме 100 мл вода.

Тенджерата похлупваме и варим на умерен огън до омекване на продуктите.

Омекналите продукти изваждаме с решетеста лъжица и смиламе в блендер, като внимаваме да останат по-едри, осезателни частици  - не трябва да се смила до гладкост, няма да е така апетитно.

Връщаме в тенджерата, добавяме черния пипер и солта, намаляваме огъня до слаб и при непрекъснато бъркане доваряваме соса, докато изври излишната течност.

Подправките  - оцет, сол, захар и черен пипер, могат да се коригират на вкус.

Оставяме да изстине и поднасяме с печено месо.


Още врял, сосът може да се сипе в стерилизирани горещи буркани и да се затвори с горещи стерилизирани капачки. После бурканите се обръщат с капачките надолу, завиват се с одеяло и се оставят така до пълното им изстиване.

Така затворените буркани могат да се приберат на хладно и да чакат зимните пържоли.


Добър апетит!






3 коментара:

  1. Момичета,
    задължително ще изпробвам това индийско предложение.Правя подобен сос само от сливи, понякога и с добавка на ябълки.Той служи за гарниране на месо.Но така в съчетание с домати не съм пробвала.Имаме домашни много месести домати с малко семе и тънка люспа.Те са прекрасни за всичко, за сушене също са идеални.Не придават кисел , а сладък вкус на всичко, в което се влагат.Така,че сърдечно и от сърце благодаря за идеята.Ще добавя и малко карамфил и индийско орехче към соса.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна е твоята идея за карамфил и индийско орехче, Ели! Направихме една добавка за такава опция в публикацията. Благодарим ти и ние!
      Поздрави и слънчев ден!

      Изтриване
  2. О, и това предложение много, много ми хареса, жалко, че няма да успея нищо да приготвя май тази година.
    Поздрави, момичета!

    ОтговорИзтриване