В този чийзкейк маскарпонето не изглежда прекалено мазно, а шоколадът не изглежда твърде тежък за лятото, защото вкусовете са идеално балансирани от наличието на сочните и нежни сладко-кисели резенчета нектарини.
Това е едно великолепно съчетание на вкусове, което ще се хареса дори на тези, които не обичат да ядат сладкиши в летните горещини.
За какаовия блат:
1 ч.ч. бяло брашно
3 с.л. с връх какао
2/3 ч.ч. захар
250 мл вода
50 мл слънчогледово олио
2 ч.л. лимонов сок (или лимонтозу на върха на ножа)
15 г. бакпулвер
В блата няма яйца!
За пълнежа:
400 г заквасена сметана 20%
500 г сирене маскарпоне
6 средно големи нектарини
2/3 ч.ч. захар
3 пакетчета (30 г) желатин
За поръсване:
50 г шоколад
Опционално:
1 к.л. краве масло
Обем на мерителната чаша: 250 мл
Фурната загряваме до 180 градуса.
Форма с диаметър 24 см със свалящи се стени подготвяме, като слагаме на дъното и хартия за печене. Стените на формата ние намазваме с малко неразтопено краве масло и обличаме с изрязана лента от хартия за печене - тя се залепва много лесно благодарение на маслото.
В купа изсипваме течните съставки за тестото, разбиваме ги с телена бъркалка до хомогенност.
Смесваме брашното, бакпулвера и какаото, пресяваме ги в течните съставки, добавяме захарта и разбиваме с телена бъркалка до хомогенност полученото тесто.
Изсипваме тестото във формата и печем до суха клечка - около 40 мин.
Докато изпеченият блат изстива, подготвяме пълнежа:
Нектарините измиваме и нарязваме на резенчета.
хомогенност с телена бъркалка.
В малка купичка разтваряме желатина в 250 мл вода и след като набухне, го разтопяваме (на водна баня или микровълновата фурна).
Разтопения желатин оставяме малко да се охлади и го изсипваме в сместа от сметана, маскарпоне и захар. Разбъркваме до хомогенност.
Във формата със свалящи се стени слагаме изстиналия блат, върху него подреждаме резенчетата нектарини. (според нас и повече нектарини да сложите, вашият сладкиш само ще спечели от това. Те са толкова вкусни в съчетание с маскарпоне, сметана и какаов блат!
Заливаме върху така подготвената основа бялата смес.
Прибираме чийзкейка в хладилник за няколко час, за да се стегне добре.
За да сервираме, трябва да преместим чийзкейка от формата за печене в подходяща плоска чиния с помощта на две широки плоски метални лопатки (добре е някой да помогне, като придържа хартията за печене отдолу, за да се отлепи и премахне преди преместването).
Преди поднасяне поръсваме отгоре с настърган шоколад.
И се наслаждаваме! Много е вкусен!
Добър апетит!
Рецептата е адаптирана от тук>>>
Има нещо,което сте пропуснали в блата.Течни съставки са само 50 мл,олио което сте написали,нещо като яйца, мляко?
ОтговорИзтриванеДа, пропуснали сме да напишем 250 мл вода, благодарим за коментара, добавихме я. Но яйца няма - блатът е постен.
ИзтриванеЕх, момичета,
ОтговорИзтриванемного е красив чийзкейка.И при това лесен за приготвяне.Интересен, напълно постен блат, който е подходящ сега през постите за сладкиши.А нектарините добавят много свежа нотка в това сладко изкушение.
Поздрави и лека седмица !
Е, не е съвсем постен, защото сметаната и маскарпонето са си доста мазни, Ели. Но наистина никак не е тежък и се хапва с удоволствие дори в тези летни жеги. Нектарините много го освежават.
ИзтриванеСвежи и прохладни дни и добро настроение и на теб!
Свеж летен десерт, и много красив!
ОтговорИзтриванеИ аз преди малко правих нещо набързо с нектарини.
Да, Весе, нектарините са великолепен плод за летни десерти. Толкова сочни, сладко-кисели и свежи!
ОтговорИзтриване