неделя, 30 юли 2017 г.

Ескаливада каталана (салата от печени зеленчуци по каталунски) / Escalivada Catalana (Catalunian Roasted Vegetables Salad)






Разгарът на лятото е и на всички ни се хапват леки храни, предимно зеленчукови и плодови, а и никак не ни се стои дълго около печката.
Затова днес решихме да ви  предложим една лека зеленчукова залата, традиционна за каталунската кухня, която ни очарова с лесното си приготвяне и великолепен, много лек, но и много пикантен вкус.

"Ескаливада" (исп. "Escalivada")  произлиза от каталунската дума "escalivar", която означава "печен, печено".

Всъшност това е салата от зеленчуци, които някога каталунците са пекли на въглища, а в днешно време в цяла Испания най-често пекат  във фурната. Така че и вие спокойно можете  да си опечете зеленчуците във фурната (както направихме ние).

Но ако имате барбекю в двора на къщата или на вилата, или пък на терасата в градския си апартамент - можете да си направите истинско пиршество и за душата, като ги изпечете на него и си ги сервирате като предястие или за гарнитура към печено месо или риба.

Интересното е, че тези зеленчуци се пекат предварително поляти със студено пресован зехтин и стават изключително апетитни и пикантни след изпичането. Освен това, приготвени по този начин, зеленчуците са много по-лесно смилаеми от организма в летните горещини. Поднесени изстудени и подправени с хубав оцет, те са и много освежаващи в жегата.

Още една особеност е, че ескаливада се приготвя с точно определен набор от зеленчуци, т.е. в нея не се слага всеки зеленчук, който можем да си откъснем от градината или купим в магазина. Но пък това са най-разпространените зеленчуци на лятото и най-достъпните за масовия потребител. През лятото ги има практически на трапезата и във всеки български дом.

Това са няколко основателни причини да ви предложим да опитате каталунската ескаливада.
Тя със сигурност няма да ви разочарова!




И така, необходими продукти за 3 порции ескаливада:

1 по-голям, черен, добре узрял патладжан
3 месести червени чушки
2 месести зелени чушки
2 месести, добре узрели домата
1 глава жълт кромид лук
2 скилидки чесън

За подправяне:
студено пресован зехтин "екстра върджин"
балсамов оцет
сол

*** За украса:
маслини и/или резенчета твърдо сварени яйца, свежи листенца  от зелена подправка, или ситно нарязани зелени пера от пресен лук, филенца аншоа или морски дарове, хамон или пастърма - по избор, каквото обичате или каквото имате в момента

*** Добавките към салатата са опция, по желание и не са част от класическата рецепта, но затова пък с тях салатата е още по-богата, апетитна и вкусна!


Фурната загряваме до 200 градуса.

Зеленчуците измиваме, слагаме в подходяща тава и поливаме обилно със зехтин "екстра върджин".

Ако печете на барбекю, намажете предварително зеленчуците със зехтин с помощта на четка.
Така подготвените зеленчуци изпичаме във фурната или на скара до готовност.

След това ги изваждаме от съда, в който сме ги пекли, покриваме ги за кратко с фолио, полиетиленов плик или капак, за да  се задушат и изстинат.

После внимателно ги обелваме.





Нарязваме зеленчуците на лентички или на шайби (според личните предпочитания) и подреждаме в чиния.

Някои испанци предпочитат да разкъсат парченцата печени зеленчуци на късчета с ръце и да ги смесят в купа - така че при подреждането и сервирането има място за креативност.

Все пак имайте предвид, че от топлинната обработка зеленчуците стават много крехки и нежни и ако ги нарежете или разкъсате на много дребни парченца, те буквално ще се разпаднат. Това е причината испанците да ги режат или разкъсват на по-големи късчета.





Изстудяваме подготвената салата в хладилник.

Преди сервирането подправяме със сол, балсамов оцет и поливаме с още няколко капки зехтин.

Украсяваме с листенца босилек, магданоз или ситно нарязан пресен лук (каквото предпочитаме или имаме в наличност).

Към салатата може да се добавят още маслини, резенчета твърдо сварени яйца, филенца аншоа, други морски дарове, или хамон, или пък нашенска пастърма.


Сервираме като предястие или гарнитура към печено месо или риба.

Салатата е много апетитна, пикантна, освежаваща и извънредно леко се усвоява от организма в летните жеги - опитайте и ще се убедите!

Добър апетит!




1 коментар:

  1. Момичета,
    разкошна лятна салата.Благодаря за предложението.Ще я изпробвам през почивните дни в къщата ни на село.Чудесна е.Великолепно, лятно, лесно и много вкусно.
    Поздрави и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване