сряда, 6 септември 2017 г.

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples





Думата "аджика" идва от абхазки език и означава буквално "сол". Оригиналната, класическа абхазка и грузинска аджика се прави от червени чушки чили, чесън, магданоз, кориандър, сол и ... орехови ядки. И не се вари.

Благодарение на голямото количество сол в нея тя не се разваля и може да се съхранява на хладно място дълго време, без варене и без стерилизация.

Тази аджика се употребява в абхазката и в грузинската кухня като подправка, слага се в ястията и им придава неповторим пикантен вкус и аромат.

От грузинската и абхазката кухня подправката се е пренесла и в кухните на всички останали народи, живеещи на територията на бившия  Съветския Съюз.  С течение на времето към класическата смес от силни, лютиви съставки хората започнали да добавят и зеленчуци, а след това и плодове. И да я варят.

Съществуват множество рецепти за аджика и тази, която ви предлагаме днес,  е само една от тях - осъвременена, но все така много пикантна и апетитна.

Аджика, между другото, сме виждали да се продава и по нашите големи вериги хипермаркети, като Метро и Кауфланд. Но друго си е домашно приготвеното, за което знаеш точно какво има вътре.

Така че, ако сме успели да събудим любопитството ви, да започваме?!


Необходими продукти за 1 доза:

2 кг добре узрели домати (желателно е сорт за консерви - те са по-месести, по-сладки и с много по-малко семе)
1.5 кг сладки червени чушки
0.8 кг моркови
0.8 кг сладки ябълки
0.3 кг чесън
0.2 кг люти чушки (по възможност червени)
3 връзки магданоз
1 ч.ч олио (200 мл)
2 равни супени лъжици сол (или на вкус)

Опционално:
Захар и оцет на вкус, ако искате от аджиката да си направите дип за печено месо.
Много е апетитен!

Използването на ябълка омекотява вкуса на пикантната аджика и и придава допълнителен аромат.



Доматите измиваме, цепваме накръст и слагаме в съд с вряла вода. След като престоят в нея няколко минути, лесно можем да ги обелим от люспите. После ги нарязваме на едри парчета

и смиламе в блендер, но така, че да останат късчета.

Сладките червени чушки измиваме, почистваме от дръжките и семето и нарязваме на по-големи парчета.
Желателно е да се използват червени люти чушки - чили или друг лют сорт.



Лютите чушки измиваме, премахваме цялото семе или част от него, или пък го оставяме всичкото, ако искаме аджиката да е по-люта (по желание) и ги нарязваме.

Смиламе сладките и лютите чушки в блендер пак така, че да останат дребни парченца.

Измиваме, почистваме морковите и смиламе в блендер.
Ябълките обелваме и премахваме семенните кутийки. Смиламе ги.
Чесъна обелваме и смиламе в блендера до дребни късчета.
Магданоза измиваме и нарязваме на ситно.

В подходяща тенджера изсипваме всички  смлени зеленчуци, олиото,
смлените ябълки,
(в блендера ни ябълките се смилаха трудно, затова при меленето ние добавяхме и по няколко лъжици от вече смлените домати - тук виждате ябълково-доматената смес)
 посоляваме и включваме сместа да се вари на умерен огън около 60 - 70 минути, като периодично разбъркваме. Варим на полуотворен капак, за да се редуцира течността в аджиката.








Руснаците казват, че хубавата аджика е тази, която може да се сложи на филийка.



Накрая добавяме нарязания на ситно магданоз.

Сварената аджика, още вряла, се насипва в стерилизирани буркани, затваря се със стерилизирани капачки и бурканите се обръщат с капачката надолу. После се завиват с одеяло и се оставят така до пълното им изстиване.

Може да се съхранява на хладно място през цялата зима.

От това количество продукти ние напълнихме 4 буркана по 900 грама, два буркана по 680 грама и ни остана една купичка да си похапнем същия ден, за да я опитаме.

С тази апетитна пикантна аджика може да се подправи всяка зимна гозба и тя да придобие свеж, пикантен вкус на зеленчуци.


В част от сварената от нас аджика ние добавихме захар и оцет на вкус и сварихме до пълна готовност така приготвената зеленчукова смес.

Получи се извънредно пикантен, ароматен, сладко-кисело-лютичък дип. Чудесен да се сложи на филийка или да придружи кюфтенцата или пържолката. А защо не и ракийката?!

Изобщо, поле за изява и развихряне на въображението - дал Бог! Опитайте!

P.S. Подготвяйки снимките, забелязахме, че сме пропуснали да документираме чесъна в нашата аджика. Но той е вътре и, уверяваме ви, аджиката е божествено вкусна!

Добър апетит!





6 коментара:

  1. Момичета,
    имам и аз една подобна рецепта за сурова аджика.Тази също с ябълка е много интересна и наистина вкусна.Имам още много домати , които предстои да узреят.Ще я пробвам.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радваме си, че предложението ти харесва, Ели! Ако пробваш да я направиш, ще се радваме да споделиш и как намираш вкуса и! Поздрави и слънчев ден и на теб!

      Изтриване
  2. Много интересно звучи, особено съм фен на консерви, които не се стрерилизират,че нямам удобства в апартамента да варя буркани.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение, момичета! Честно казано не съм опитвала аджика с ябълка, но идеята ме заинтригува и с удоволствие ще си я приготвя. Снимките отново са толкова изкушаващи, че чак мислено усетих вкуса :) При първа възможност ще я направя и ще споделя :)
    Поздрави!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. Аз съм от хората обожаващи пикантни(даже много люти)храни,а фактът че не се и стерилизира още веднъж ме подканя да я направя тази вкусотия....Скоро ще споделя :)

    ОтговорИзтриване
  5. Сия, Весе, Миленка, много се радваме, че рецептата ви е харесала! Ако си направите такава аджика, ще се радваме да споделите как намирате вкуса и! За жалост нямаме много време за нови рецепти напоследък, работата ни е в повече, а и моята майка имаше нещастието да си счупи много лошо крака, и това допълнително утежнява ситуацията около нас. Но ще се опитаме да публикуваме нови рецепти - може би не толкова често, но все пак... Поздрави и слънчев ден!
    Валя

    ОтговорИзтриване