събота, 21 октомври 2017 г.

Пикантна консервирана салата с печени патладжани / Spicy Preserved Salad with Roasted Eggplants






Тази консервирана салата е толкова апетитна и вкусна, че нямаше как да пропуснем да споделим рецептата в блога си.

Това е напълно готова салата, с която може да разнообразите трапезата си през студените месеци, когато пресните сезонни зеленчуци почти изчезват от българските магазини, а ако все пак ги има, цените им се увеличават в пъти.
Тогава може да извадите от охладеното бурканче салатката и да подправите с предпочитаните подправки.

Главното и преимущество, освен нежният и много сочен зеленчуков вкус, е бързото и лесно приготвяне.




Необходими продукти за 1 доза:

2.5 кг патладжани
1.5 кг червени сладки чушки
1.5 кг домати
2-3 глави чесън
1-2 люти чушки
1 връзка магданоз
сол, оцет и захар - на вкус
олио за намазване

Добре е по възможност да използвате по-тънки патладжани, добре узрели, но с малко (или съвсем без) семе и бяло стегнато месо. Тогава патладжанените късчета стават особено вкусни.

Количествата на изброените продукти търпят изменения по ваш вкус. Ако обичате повече чушки - сложете повече. Ако обичате по-люто -  увеличете лютите чушлета.  Важна в случая е идеята.




Всичко се приготвя пределно просто:


Нарежете патладжаните на кръгчета с дебелина около 1 см. Посолете ги и оставете настрани за 1-2 часа, да изтече черният сок.

Загрейте фурната до 200 градуса.

Постелете широка тава с хартия за печене и намажете хартията с олио. Удобно е да се използва широка силиконова четка за равномерно разпределение на мазнината.

Измийте и подсушете патладжаните, после ги подредете в тавата, без да ги застъпвате.

Намажете всяко кръгче патладжан с мазнина с помощта на силиконова четка.

Сложете патладжаните в горещата фурна и ги оставете буквално да се опърлят от високата температура - нужни са им около 10 минути.

Извадете тавата, обърнете кръгчетата патладжани с щипка и ги намажете с тънък слой олио и от другата страна с помощта на силиконовата четка. Мажете само патладжаните. Върнете ги във фурната и оставете да се опърлят за още 4-5 мин. и от другата страна.

Ако трябва да изпечете втора тава,  мажете само патладжаните. Хартията не е нужно да сменяте, нито да я мажете повторно. Ако тавата ви е с незалепващо покритие, хартия не е необходима, Само еднократно намажете тавата с тънък слой олио.

Можете да опърлите патладжаните и на скара, или в тиган/грил-тиган с незалепващо покритие, ако желаете, но пак трябва да са намазани с мазнина.

Важното е да ги обработите на висока температура за кратко време, така че да останат хрупкави и твърдички.

Опечете червените чушки и ги обелете.

Доматите измийте, обелете от люспите; нарежете лютите чушлета, смесете ги с доматите и смелете в блендер или месомелачка.

Почистете магданоза, нарежете го на ситно и го прибавете към смлените домати и чушки.

Подправете получения доматен сос със сол, захар и оцет на вкус.

Скилидките чесън нарежете на слайсове.

Подредете зеленчука в буркани:
На дъното сипете малко от соса, после редете патладжани, печени чушки, доматен сос.

Между редовете зеленчуци посипвайте с нарязания на слайсове чесън.

Напълнените буркани затворете с капачки и стерилизирайте готовата салата за не повече от 7-8 минути.

Сервирайте салатата през зимата охладена, подправена със зехтин или друга растителна мазнина, балсамов оцет на вкус  и поръсена с пресен магданоз.


Много е вкусна!
Добър апетит!







4 коментара:

  1. Момичета,
    чудесна зимна салата.Ще я изпробвам непременно.Вече свършиха за жалост нашите пресни и хубави домати, но за догодина ще я имам в предвид.Чудесна е, много лесна и вкусна.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим ти, Ели! Наистина е лесна и вкусна, а зимата ще ни дойде толкова добре! Ние самите я приготвихме през септември, когато имаше в изобилие зеленчуци, но не можахме да я снимаме навреме. Решихме обаче, че до догодина може и да забравим как сме я приготвили, затова я публикувахме сега, макар и малко извън сезона - да не се изгуби рецептата. Опитай я догодина, ако се сетиш, няма да съжаляваш! Поздрави и успешна седмица!

      Изтриване
  2. Фантастична, със сигурност много ще ми хареса. Съмнявам се, че ще успея да приготвя, че сме захванали един ремонт...но ще си запазя рецептата.
    Поздрави, момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То вече е и късничко да се прави такава салата, Весе. Но пък, живот и здраве, следващата година, ако се сетиш, опитай я. Голяма вкусотия е! Поздрави и на теб!

      Изтриване