Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




събота, 9 април 2016 г.

Полски сладкиш "Циганска пътека" (ciasto"Cyganskie sciezki") / Polish Cake Gypsy Path






Това е един от най-красивите сладкиши, които изобщо сме виждали! И един от най-вкусните!

Няма да е преувеличено да се каже, че той е истински шедьовър на полските сладкари.

Традиционен за полската кухня, но непознат у нас - и затова може би - още по-привлекателен.


Цветовете на снимките са абсолютно реални и неподправени - базовото тесто е точно такова, съвсем бяло, а другите цветове са постигнати (с изключение на розовото) с натурални оцветители. Единствено за розовото е използвана хранителна боя - иначе толкова наситен и ярък цвят трудно би могло да се постигне.

А точно тази експлозия от багри и шарки прави сладкиша, освен изключително вкусен, и толкова привлекателен за очите!




Необходими  продукти за 12 порции сладкиш в тавичка 28 х 18 см (ако е правоъгълна) или диаметър 24 см (ако е кръгла). 
Височината  на съда за печене трябва да е не по-малка от 6 см.
Ние използвахме кръгла форма за торта със свалящи се стени.

За базовото  тесто:

2 ч.ч фино бяло брашно
1 ч.ч захар (пълна на 1 пръст под ръба)
10 белтъка
1/2 ч/ч разтопено охладено краве масло
15 г. бакпулвер
1 пакетче ванилия

Обем на мерителната чаша 300 мл


И още:

За кафявото тесто:
1 с.л. какао с малък връх + 2 жълтъка

За розовото тесто:
червена хранителна боя, разтворена във вода + *1 или 2 с.л. брашно

За жълтото тесто:
4 жълтъка + 2 с.л. брашно

За бялото тесто:
3 с.л. маково семе  + 1 с.л. вода или прясно мляко


За пълнежа:
- Желирани кубчета в различни цветове по желание.
Поради липса на готови сладкарски желета по нашите магазини ние си ги направихме сами от захарен сироп, сварен от :
1.2 л. вода
1 непълна ч.ч. захар (или на вкус)
и още:
хранителни бои в различни цветове по избор
5 пакетчета желатин, всяко по 10 гр
хранителни есенции.

- 600 г.крем сирене (маскарпоне или натурална филаделфия)
пудра захар на вкус
- 1 пакетче желатин за крема



Фурната загряваме до 175 градуса

Тавичката застиламе с хартия за печене или алуминиево фолио и намазваме с малко масло.

Приготвяме тестото:

10 белтъка разбиваме с миксер на висока скорост, като добавяме постепенно захарта. НЕ е нужно (даже не е препоръчително) да се разбиват до твърд сняг. Достатъчно е да разбием белтъците така, че да получим белтъчна пяна с полутечна консистенция.  Базовото тесто се прави само с белтъци, за да бъде бяло. Така маковият слой впоследствие ще е съвсем бял, а другите цветове ще са чисти и ярки.

Брашното пресяваме заедно с бакпулвера и ванилията.

Към разбитите белтъци добавяме на части пресятото брашно, като разбиваме с миксер на ниски обороти.

После добавяме разтопеното и охладено масло и разбиваме отново до хомогенност.

Готовото базово тесто разделяме на 4 равни части.

- В първата част добавяме 1 с.л. какао + 2 жълтъка.
- Във втората част -  разтворена хранителна боя + *1 или 2 с.л. брашно
- В третата част - 4 жълтъка + 2 с.л. брашно
- В четвъртата  част - 3 с.л. маково семе + 1 с.л. вода или прясно мляко

* Тъй като добавките към тестото променят неговата консистенция, брашното (или течността) се добавят за уеднаквяване на гъстотата на четирите части тесто, използвано за направата на сладкиша.  По лична преценка брашното или течните съставки (жълтъци, вода/мляко) могат да бъдат малко по-малко или малко повече от посочените тук количества, важното е да се постигне еднаква гъстота на тестото.

** Тестото, което трябва да се получи, е средно  гъсто кексово тесто. НЕ трябва да се използва   рядко тесто, защото при печене отделните слоеве ще се смесят и няма да се получи ясен и чист рисунък.




В подготвената тавичка за печене започваме да наливаме по 2 пълни с.л. тесто последователно от четирите цвята.

Наливаме в центъра на тавичката, като се стремим всеки следващ цвят тесто да бъде излят точно по средата на предния слой от друг цвят (както правим това, когато печем кекс "зебра").

*** Количеството излято тесто от всеки цвят във всеки пласт трябва да е достатъчно голямо (по 2  пълни супени лъжици), за да се получи при печене ясната шарка.  Ако излятото от различни цветове тесто е малко като количество (и/или твърде рядко), при печене цветовете се сливат един с друг и крайният резултат е незадоволителен.  Няма да стане такъв сладкиш, какъвто виждате на снимките. (това  - от личен опит, защото ние пекохме сладкиша точно три пъти, докато получим резултата, който виждате.

Така изглеждаше нашето тесто в тавичката преди изпичането. Виждате по колко много от жълтото тесто сме изливали и колко малко въпреки това се вижда накрая в изпечения сладкиш.




Сладкиша печем в предварително загрята до 175 градуса фурна около 40 - 45 минути (до суха клечка). Ориентирайте се по своята фурна и не забравяйте, че тестото е основно белтъчно, без добавени течности, а това означава, че се изпича доста бързо.

НЕ допускайте да се препече, блатът трябва да е пуккав и мек, защото повърхността на горния блат не се сиропира откъм разрязаната страна, която в готовия сладкиш остава отгоре). Ако се сиропира, ще се изгубят красивите чисти светове. Сиропиране е допустимо само със силиконова четчица и само откъм външната страна на блата (изпечената), виждате я на снимката по-долу), която впоследствие ще се падне от вътрешната страна на сладкиша, обърната към пълнежа, а също и по долния блат, който също е с лице към пълнежа.

Сиропирането е опция, по желание. Оригиналният полски сладкиш не се сиропира.
Ние обаче решихме да сложим малко сироп за повече сочност.

Така изглеждаше вече изпеченият блат отгоре:




И така - в разрез:



След като се охлади малко, извличаме готовия блат от формата, в която сме го пекли и оставяме върху решетка за окончателно изстиване. Добре е дори да го оставим, увит във фолио за свежо съхранение,  за няколко часа в хладилника, за да се изстуди добре. Тогава разрязването ще е по-лесно и блатът няма да се натроши.

Изстудения блат разрязваме на две части, като, поне според нас, е по-красиво, ако горният блат е по-дебел, а долният - по-тънък. Носител на красивата шарка на практика е горният блат и когато той е по-дебел, то "циганските пътечки" в ярки цветове се открояват изключително добре, погледнато и отгоре, и отстрани:





Приготвяме пълнежа:

1.2 л. вода сваряваме със захар. Варим около 20 минути, за да получим не много гъст захарен сироп. В готовия сироп изсипваме 1-2 с.л. лимонов сок (не прекалявайте с киселината,. защото тя може да разруши желатина и сиропът ви да не се желира.

Подготвяме си разтвори на хранителни бои  в желаните цветове. За целта разтваряме боите в съвсем малко количество от охладения захарен сироп.

5 пакетчета желатин (по 10 гр всяко) накисваме в малко количество изстуден сироп и след като набухне, разтваряме на водна баня (или на слаб огън). (разчетът ни е, че на 250 мл захарен сироп трябва да добавим 10 гр. желатин, за да получим достатъчно стегнати желета, които после ще могат да се режат на кубчета.

Изсипваме разтворения желатин в цялото количество топъл  (но не горещ) сироп. Така ще сме сигурни, че ще получим достатъчно  стегнато желе.

Разделяме топлия захарен сироп на равни части в отделни съдинки (ние използвахме кофички от кисело мляко) и във всяко съдче добавяме хранителна есенция (или ванилия, ако нямате есенции) и разтворена хранителна боя  в желаните цветове. От вас зависи желета в какви цветове и с каква интензивност искате да получите.

Оставяме съдчетата в хладилник до пълното стягане на желетата.

Крем сиренето затопляме леко, като го разбиваме и добавяме едно пакетче желатин, подготвено по описания по-горе начин и пудра захар на вкус. Така подготвената смес разбиваме отново до хомогенност.
Може да се добави ванилова захар по желание.

За  да извлечем готовите желета, потапяме всяко съдче за няколко секунди в съд с гореща вода.
Разрязваме ги на кубчета с приблизително еднакви размери.

В купата с крем-сиренето изсипваме нарязаните на кубчета желета.




Разбъркваме сместа със силиконова или дървена лопатка до хомогенност.

Сглобяваме сладкиша:

Поставяме сладкарски ринг или пръстена на тортената форма върху чинията, в която ще сервираме. В пръстена слагаме по-тесния от двата блата. (ако сладкишът е печен в тавичка, по-тънкия блат поставяме в тавичката).

Добре е долният блат да се сиропира малко, но със силиконова четчица, за да не се излива прекомерно много сироп.

Отгоре изсипваме целия пълнеж от крема сирене с кубчета желе.

Заравняваме.

Поставяме отгоре по-дебелия блат, като изпечената страна идва отдолу, откъм пълнежа, а отгоре се вижда красивия разрез.

Увиваме горния блат на готовия сладкиш във фолио за свежо съхранение, за да не иссъхва и прибираме в хладилник, да се стегне добре желираният пълнеж.

Сладкишът е готов за поднасяне.

Ако ви останат  парчета от него, съхранявайте в хладилник, като покривате повърхността му с фолио за свежо съхранение.

Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем още много интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







4 коментара:

  1. Картина....!Великолепен сладкиш,а разрезът е цветна приказка!Браво момичеата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим ти за високата оценка, Миленка! Вярно е, че сладкишът се получава много красив, но е и много вкусен също така.

      Изтриване
  2. Момичета,
    този сладкиш наистина е произведение на изкуството.И аз не съм пправила и виждала толкова цветен и наистина много красив сладкиш.Поздравления !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, че е красив, Ели. И нас ни грабна с красотата си. После установихме, че е и вкусен. Поздрави и на теб!

      Изтриване