вторник, 12 април 2016 г.

Крехко агнешко в прясно мляко на фурна / Delicate Roasted Lamb in Milk






Наближава Гергьовден, точно подходящ момент да ви предложим една лесна, бърза и много, много апетитна рецепта да си приготвите агнешкото, без да губите много време и да влагате много усилия.

А месцето става извънредно сочно и крехко и само́  се разделя на късчета, след като е изпечено и извадено от фурната!
Има и още нещо, което непременно трябва да отбележим: изпечено в прясно мляко, агнешкото напълно губи тежкия си специфичен мирис, който някои хора никак не харесват.

Рецептата научихме от нашата добра приятелка Искра. Благодарим ти, Исе, за чудесната рецепта!






Необходими продукти за 4 порции:

1.2 кг агнешко месо
около 1.5 л прясно мляко (или достатъчно количество, за да покрие месото почти напълно)
сол

Ще ви е нужен още глинен гювеч или йенска тенджера с капак


Месото се измива и се слага в тенджерата или гювеча, без да се маринова и без да се реже.











 
Посолява се на вкус и се залива с прясното мляко.

Съдът се покрива плътно с капак (или с алуминиево фолио, като с остър нож се правят само  две-три съвсем малки дупчици да излиза парата).
Фурната се включва на 220 градуса , гювечът се слага в нея и се изчаква ястието да заври.

След това температурата се намалява на 175 градуса и се оставя да се пече около 3.5 часа. на слаб огън.

Към края на печенето капакът (фолиото) се маха и се връща във фурната да се пече още съвсем кратко - колкото месото да хване хубава зачервена коричка.







Изважда се и се сервира с гарнитура по желание. Може да добавите черен пипер и/или чесън, но и без тях месото е прекрасно!

Много е крехко и вкусно, а месото само́ се отделя от кокалчетата и парчетата могат да се сервират без дори да се налага да се реже. Достатъчни са вилица и лъжица за сервиране или просто да се откъсне с ръце, за да се раздели на порции.

Добър апетит!







Няма коментари:

Публикуване на коментар