понеделник, 11 април 2016 г.

Любими храни на народите, които шокират чужденците


Замисляли ли се се понякога, колко е различна, понякога странна, хранителната култура на различните народи по света. Храни, които за едни народи са национален символ и хората ги обожават, се  струват, меко казано, странни, а понякога направо отблъскващи за други хора по света.

В нашия блог са събрани кулинарни рецепти, характерни не само за нашата, българска хранителна култура, но и други, от различни краища на света. Разбира се, ние се стараем да показваме неща, някои от които може да изглеждат малко странни, но при всички положения  - ядливи, достатъчно апетитни, за да се приемат и от българския вкус, поне от непредубедения и неконсервативен. Не всички храни обаче са такива.

В една поредица от постове решихме да съберем илюстрирани разкази за храни,  които или не можем да си приготвим, защото нямаме нужните продукти, или изглеждат направо неприемливо  за чужденците, в т.ч. и за българите.

Все пак е интересно каква храна обичат другите народи, не намирате ли?

Всички снимки са от интернет и са показани тук изключително с познавателна цел.

И така, започваме с

Пържено масло (Deep-fried Butter), САЩ






Американски снак, който представлява топки масло, покрити с мед, брашно и канела, набодени на клечка и изпържени във фритюрник.

Можете ли да си представите да ядете топки пържено масло? Американците обаче ги обожават дотолкова, че да е отделено за тях специално място в Уикипедия, а и рецепти за Deep-fried Butter могат да се намерят достатъчно много в интернет.
 


Запеканка от сладки картофи с маршмелоу (Sweet potato and marshmallow) САЩ




Може да са картофи на резени, може да е пюре, но над картофите се подреждат бонбони маршмелоу и това се пече. Консумира се като десерт. Кой знае, може пък и да е вкусно...


Салата от зелени ябълки и сникърс (Granny Smith & Snikers Salad) САЩ




Ванилов пудинг, сникърс и зелени ябълки, всичко това полято със солен карамел.
Това очевидно е десерт, макар че трудно се вписва в нашите понятия за салата...
Защо пък не? Звучи интересно, може да се пробва...


Гъмбо (Gumbo) САЩ





 Морски продукти, наденички, пилешко и задължително бамя. Сервира се върху ориз.
 Как ще го приемете вие, не знаем, на нас поне ни изглежда доста апетитно, макар и странно.
 Много напомня испанската паеля...


 Желе-салата (Jell-О-Salad) САЩ





Желирана салата, която включва плодове, извара, крема сирене, понякога моркови и/или други зеленчуци.

Може да е странна, но поне тази от първата снимка изглежда доста добре, не мислите ли?


Следва продължение!...


3 коментара:

  1. Момичета,
    такива желирани салати са характерни и за полската кухня.Бях закупила преди време от полски хранителен магазин подобни деликатеси - желирани салати.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусни ли са полските, Ели? Какво съдържаше тази, която си купила ти?

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления за прекрасния блог! За 9 години в САЩ, не съм срещала пърженото масло и грани със сникърс( продават карамелов дип с който се поливат ябълките, а грани Смит са доста кисели и се ползват редовно в салати). Сладките картофи, независимо от името им, за мен са по-близки до нашата тиква. И гарнирани с маршмaлоу са едно от традиционните блюда за Тенксгивинската трапеза. Гъмбо-то е един от символите на креолската кухня, и поне по мое мнение е много различно от испанската паеля. Напомня нашите яхнии, но поради многото и силни подправки се губи индивидуалният вкус на отделните съставки. За мен е непроятно люто. Бамята е най-популярна оваляна в галета и изпържена. Друго "странно" за мен беше пържените резенчета кисели краставички. Желирана салата в САЩ не съм виждала, но в Германия-да. Има поне по десетина вида в супермаркетите, с варен език, с нещо като кървавица и яйца, с някакви карантии, с шунка, с риба, със сиренца... Осмелих се да опитам само " китайски микс"-моркови, камби, краставички и бейби царевица- беше много вкусно и напомняше малко на туршия.

    ОтговорИзтриване