сряда, 20 април 2016 г.

Вълшебен шоколадов крем-сладкиш без пандишпан / Magical Chocolate Cream-cake





Толкова е неустоимо нежен и кремообразен, така се топи в устата, че опитате ли го, със сигурност няма да се задоволите само с едно парченце!

Видяхме го в сайта на турска блогърка, но доколкото разбрахме, тя  също го е видяла отнякъде. Така че трудно може да се каже чий е оригиналът, но едва ли това е най-важното.

В интерес на истината, ние също добавихме нещичко от себе си към рецептата за по-наситен шоколадов вкус. И не съжаляваме, получи се изключително вкусно!



Необходими продукти за тавичка с размери 21х 21 см (9 порции):

1/2 чаша фино бяло брашно
4 яйца L р-р (със стайна температура)
1 чаша фина кристална захар
1/2 ч.ч. разтопено и охладено краве масло + 1 с.л. разтопено масло  за намазване на тавичката
2 ч.ч. прясно мляко (хладко)
1/3 ч.ч. какао без захар
100 гр фин млечен шоколад (в оригиналната рецепта нямаше, но с добавен шоколад е много вкусно)
щипка сол
1 с.л. течен ванилов екстракт (или 1 пакетче ванилова захар)
малко пудра захар за поръсване

Ще ви е нужна още огнеупорна стъклена или порцеланова тавичка с размери 21 х 21 (или 20 х 20) см

Обем на мерителната чаша: 250 мл

Сладкишът ще стане по-тъмен, с по-наситен шоколадов цвят, ако използвате по-тъмно (холандско) какао и тъмен шоколад - но тогава може да се наложи да увеличите малко количеството на захарта.



Приготвяме крем-сладкиша:


Фурната загряваме до 160 градуса.

Брашното пресяваме заедно с какаото в отделна купа.

Шоколада натрошаваме на парченца и разтапяме на слаб огън, заедно с 1 - 2 с.л. прясно мляко.
Оставяме сместа да се охлади.

Яйцата (със стайна температура) разделяме на белтъци и жълтъци.

Към белтъците добавяме щипка сол и ги разбиваме с миксер на висока скорост до плътна устойчива пяна. Оставяме ги настрани.

В жълтъците сипваме захарта и разбиваме с миксер на висока скорост.

Към разбитите жълтъци сипваме на тънка струйка разтопеното и охладено масло и разтопения и охладен шоколад, като продължаваме да разбиваме.

Добавяме 1/3 от прясното мляко и ванилията, като разбиваме отново.

На части сипваме брашното и разбиваме сместа с миксер.

Към така получената маса добавяме на няколко части белтъчната пяна. Сместа разбъркваме с лопатка или домакинска тел (не разбиваме, а точно деликатно разбъркваме) до хомогенност.

Към така получената маса добавяме на тънка струйка остатъка от прясното мляко, като само разбъркваме сместа до хомогенност, без да я разбиваме.

Сместа се получава много течна, такава трябва да бъде.

Съда, в който ще печем, намазваме добре с разтопено масло.

Изсипваме готовата за печене смес в тавичката. Печем на 160 градуса около 60 минути.

Крем-сладкишът е готов, когато само центърът му при поклащане на тавичката трепти.

Охлаждаме го при стайна температура и слагаме в хладилник за окончателно изстудяване.

Сладкишът е много нежен, затова е препоръчително да се реже с добре затоплен сух остър нож.

Преди поднасяне поръсваме с малко пудра захар.

Останалите парчета сладкиш съхраняваме в хладилник.

Централното парче при правилно приготвения и изпечен сладкиш е толкова нежно и кремообразно, че може да не успеете да го извадите цяло. При нас също се получи така, както предупреждава и авторката на рецептата. Затова пък то е най-вкусното, няма да сгрешите, ако го дадете на децата! :)

Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем още много интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!





Рецептата е вдъхновена оттук>>>


2 коментара:

  1. Само за шокоманиаци, момичета, а у дома сме точно такива:)

    ОтговорИзтриване
  2. Направих го, но за моята фурна "около 60 минути" се оказа много. Не стана кремообразно. Изяде се, де. Детето ми позна "оригинала". Това е т.нар. магически сладкиш. Уж съм го правила, а не го познах.

    ОтговорИзтриване