понеделник, 28 март 2016 г.

Домашно подсладено кондензирано мляко

Това кондензирано мляко го правих няколко пъти от две различни марки млека - първо  беше от мляко "Домлян" 3%, после реших да опитам как ще се получи с мляко  "Олимпус" 3.5%.

Тук показвам две купички, в които има от двете партиди:
Мога да споделя, че нито по цвят, нито по консистенция кондензираното мляко в двете купички се различават помежду си. Затова пък разликата в цената е 50% в полза на "Домлян".

Двете партиди са варени преди повече от месец - някъде около средата на февруари и оттогава си стоят в хладилника, покрити с фолио за свежо съхранение и чакат да бъдат снимани и показани.

  Предимствата на домашното кондензирано мляко:

- То е 2 пъти по-евтино от промишленото (ако използвате "Домлян", но дори и ако използвате "Олимпус", пак ще ви е по-евтино. Ако пък използвате домашно пълномаслено мляко, то  резулатът ще надмине и собствените ви  очаквания..
- При домашното кондензирано мляко със сигурност знаете какво има вътре.Всичко това го пиша не за друго, а за да кажа, че според мен 0.5% разлика в маслеността (ако използвате мляко от магазина) не играе кой знае каква роля и млякото "Домлян" по нищо не отстъпва (в случая) на млякото "Олимпус" - и в двата случая получих удовлетворителен резултат - достатъчно гъсто и много трайно кондензирано мляко - гарантирано!

Вероятно кондензираното мляко от консерва ще е малко по-гъсто, но не се заблуждавайте, гъстотата е благодарение  на сухото мляко, което добавят в онова - промишленото.
Тук сухо мляко добавено няма.

Впрочем, наумила съм си да направя експеримент и да стерилизирам в стъклен буркан една партида от кондензираното мляко, за да видя какво ще се случи с него. Щом го направя, ще споделя резултата в блога.

Преди да започнете да го приготвяте обаче, е важно да се убедите, че не  сте си купили мляко, пълно с консерванти.
Ако една кутия (обикновено ги продават в тетрапак опаковки) мляко отворено може да издържи в хладилника ви месец и повече, без да се развали... по-добре не го купувайте - давате си парите за химия.И така, необходими продукти за 300 мл крайно количество кондензирано мляко:

500 мл пълномаслено мляко (3 или 3.5% ) без консерванти
1 ч.ч. кристална захар (с обем 280 мл)
1 много малка щипка сода за хляб (за да намалите коагулацията на млякото при продължителнaта топлинна обработка)

Необходим е още широк тиган с незалепващо покритие (аз използвам тефлонов, с диаметър 24 см)

*** Целият процес на обработка на млякото се извършва на слаб огън. Важно е в нито един момент от обработката да не се допуска млякото да заври!


Сипете в тигана 50 мл вода, включете котлона и сложете тигана с водата, за да се нагорещи много добре.

Изсипете млякото в горещия вече тиган, изчакайте го да се сгорещи добре и го посипете с щипката сода. Не слагайте много, за да не получите накрая кондензирано мляко с мирис на сода.

Бъркайте горещото мляко в тигана с дървена или силиконова лопатка, докато то редуцира обема си приблизително наполовина. Това става доста бързо, защото откритата повърхнина е  голяма и течността бързо се изпарява.

След като млякото се редуцира по обем, изсипете в него захарта.

Бъркайте непрекъснато, докато захарта се разтопи напълно.

Продължете да разбърквате млякото на всеки 2-3 минути старателно, за да не допускате захарта да загаря по дъното на тигана.

В процеса на обработка ще забележите промени в цвета и вида на обработваното мляко:


Преди изсипването на захарта.


Млякото се редуцирало наполовина.

Млякото се е редуцирало по обем,
изсипали сме захарта и тя е в процес на разтапяне.

Повърхността на млякото придобива "стъклен" вид, сякаш губи плътност (ефектът е визуален).


Захарта се е разтопила, млякото отново е достигнало висока температура, но не допускаме да закипи.

Повърхността му се запенва, но това е за кратко.

Ние продължаваме да бъркаме.


Запенването по повърхността постепенно изчезва, млякото започва да придобива цвят "слонова кост".
Бъркаме, докато не се редуцира отново наполовина и не придобие достатъчна плътност и леко жълтеникав цвят.

Не допускаме в нито един момент да заври, иначе захарта в него ще се карамелизира на парцали и млякото ще придобие тъмен карамелен цвят.
Готовото кондензирано мляко прецеждаме през много ситна пластмасова цедка и изсипваме в съда, в който ще го съхраняваме.

След като изстине,  можем да го покрием плътно с фолио за свежо съхранение и да го приберем в хладилника.Съхранявано в хладилник, домашно приготвеното кондензирано мляко има трайност повече от месец. По стените на съда може да се отложи малко захар, но това не повлиява в никакъв случай вкуса и качествата му.

Между другото в консерва кондензирано мляко, която държах отворена в хладилника също толкова време, забелязах същия ефект - по стените и се беше отложила захар.

Така че според мен това е естествен процес и не би трябвало да ни притеснява.

Пак споделям - потребителските качества на домашното кондензирано мляко след повече от 1 месец в хладилника, покрито само с фолио за свежо съхранение, са безупречни.

Впрочем то най-после е снимано и сега вече може да бъде вложено в следващата рецепта. ;)

И накрая бих искала дебело да подчертая:
Кондензираното мляко (т.нар. на руски език "сгущёнка" и сладкото от мляко (дулсе де лече) са два различни продукта. Има доста сериозна разлика в начина на приготвяне на двата домашни продукта.

Варёная сгущёнка (сладко от мляко, dulce de leche):
(рецептата  за сладко от мляко (dulce de leche) можете да видите тук>>>


***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!И сгущёнка (кондензирано мляко, condensed milk):

Една публикация на Валя


Няма коментари:

Публикуване на коментар