петък, 18 март 2016 г.

Омлетът на майка Пуляр (oт 1888 г.) / Mother Pоulard's Omelette (since 1888)






Цената на един омлет в ресторанта на майка Пуляр днес е 30 евро!

По мнението на световните знаменитости, които са се стичали в малката гостилница край Бенедиктинското абатство на остров Мон-Сен-Мишел в Нормандия, за да го опитат, това е съвършеният омлет.



         Снимка: интернет


А тези знаменитости са стотици и хиляди през десетилетията - артисти, художници, писатели, прочути модни дизайнери, президенти, дори крале и кралици - те всички са се възхищавали на този френски омлет, признат  за най-добрия в света.

Сред възхитените почитатели на омлета на майка Пуляр, посетили ресторантчето специално за да му се насладят, са такива забележителни личности като Теодор Рузвелт, кралиците Виктория и Елизабет Втора, Ърнест Хемингуей, Франсоа Митеран,  Кристиян Диор, Ив Сен-Лоран и още хиляди други.

Техните фотографии с автографи (казват, че са повече от 3500!) днес красят стените на ресторанта, разположен на северозападния  Нормандския бряг на приказния остров-крепост Мон-Сен-Мишел.


       Снимка: интернет

В далечната 1888 година местното семейство Анет и Виктор Пуляр открили малък и много скромен тогава хотел с гостилница, за да предложат покрив и храна на уморените и гладни поклонници в близкия манастир.


                           Снимка: интернет

Не успявали поклонниците да влязат в гостилницата и стопанката тутакси поднасяла към открития пламък  на огнището пухкавата яйчена маса и чевръсто почуквала с юмрук медния тиган по дългата дръжка, за да не залепва пищният омлет по стените му.

После преобръщала върху чиниите това чудо на френското кулинарно изкуство и го поднасяла на уморените и гладни пътници.


                                             Снимка: интернет

В течение на годините омлетът придобивал все по-голяма популярност, гостилничката се разширила, а почитателите на прочулия се омлет ставали все повече и повече.

И така до днес - в същите медни съдове, на също такова открито огнище наследниците на майка Пуляр приготвят за посетителите прочутия омлет, чиято рецепта старателно пазят в тайна вече тринадесето десетилетие.






       
         Снимки: интернет


Много от посетителите на гостилницата са питали стопанката как приготвя омлета.

Единственото, което  майка Пуляр споделяла с добродушна усмивка за умението си било, че тайната е в отличното нормандско масло.

Днес за наша радост има кулинари, които считат, че са разгадали и другите тайни на пищния пухкав омлет, който прилича повече на яйчено суфле, отколкото на омлет, такъв, какъвто сме свикнали да го виждаме и вкусваме..

И сега ще ви зарадваме:

Оказва се, че и у дома може да си приготвим това чудо на френското кулинарно изкуство, при това без почти никакви усилия и с много малко продукти.

За приготвянето на показания тук омлет сме следвали рецептата на известната московска кулинарка и ресторантьорка Елена Чекаловa>>>, която е изключително популярна в родината си, особено със страстта си да пътува до близки и далечни чужди земи, за да събира уникални кулинарни рецепти от всички краища на света.
Елена Чекалова лично е пътувала до остров Мон-Сен-Мишел и е посетила ресторанта на майка Пуляр с цел да се опита да разгадае тайната на нейния омлет.

Подобна е рецептата, показана във видео с участието на Джейми Оливър.




Omelette de la mère Poulard

Необходими продукти за 1 омлет:

4 пресни изстудени яйца
40 г краве масло
1 щипка сол

Ще са ви нужни още:

телена бъркалка за разбиване на яйцата (може да я замените с електрически миксер)
тиган с незалепващо покритие (най-добре тефлонов),
котлон (ако имате газов, още по-добре)
и добре загрят грил  (ние използвахме мини-фурничка за сандвичи, включена само на горен реотан).




От времето, когато в гостилницата е пекла омлетите си Анет Пуляр, та чак до днес, яйцата за тях се разбиват ръчно с тел, в същите големи медни съдове и се пекат в същите големи калайдисани тигани, както и преди 128 години.

Разбиването на яйца в меден съд е старинна технология за стабилизиране на белтъчната пяна.
Днес можете да получите същия ефект, като  намажете дълбок съд със съвсем малко количество смес от оцет и сол, после изтриете съда със суха кърпичка. По стените на съда ще останат точно толкова мизерно количество оцет и сол, колкото да наподобят ефекта на отделяните от медения съд йони, попаднали в разбиваната маса.

Ако имате сили и желание, опитайте, разбивайте на ръка с телена бъркалка. Но в днешния век на кухненски улеснения няма проблем да използвате за целта електрически миксер. Ще изгубите от емоцията и романтиката на приготвяне на омлета, но резултатът ще бъде много бърз и лесен, и все така впечатляващ и вкусен.

Докато разбивате яйцата за омлета, включете котлона и сложете тигана да се загрее много добре. Не слагайте все още маслото в негo .

Включете грила на вашата фурна, нека и той се загрее добре (това е, когато не разполагаме с огнище с открит пламък, който леко да "облизва" омлета от горната страна по време на печенето).

Чукнете яйцата едно по едно, като ги разделите на жълтъци и белтъци. Внимавайте в белтъците да не попадне нито капчица от случайно спукал се жълтък.

Сипете белтъците в обработения с оцет и сол съд, сложете щипка сол и на високи обороти разбийте яйцата до пухкава много плътна пяна (все пак не се престаравайте да разбивате до твърди връхчета).

После добавяйте към белтъчния сняг жълтъците един по един, като продължавате да разбивате сместа с миксера, както правите това, когато разбивате яйца за пандишпан.

Ще получите извънредно пухкава вискозна маса, която с лекота ще излеете в тигана.

Сложете бучката масло в нагорещения тиган и когато тя с цвърчене се разтопи, излейте в него вашите пухкаво разбити яйца.

 Загладете леко сместа отгоре с нож и оставете омлета да се изпече добре от долната страна.

Към края на изпичането повдигнете лекичко краищата на омлета и на няколко места с лъжица пуснете под него миниатюрни, колкото грахово зърно, парченца масло. Маслото ще зацвърчи, а омлетът ще стане още по-апетитен.

Почти готовия омлет поднесете под грила на фурната, без да затваряте вратичката и, но само за 15-20 секунди. Омлетът съвсем леко ще се стегне от горната страна. Ще проверите неговата готовност, като натиснете леко с пръст горната страна на омлета - коричката не трябва да се залепва за пръста ви и трябва леко да пружинира.

Пренесете го с приплъзване в широка чиния, като го прегънете внимателно на две, още докато го приплъзвате в чинията..

От външната страна вашият омлет е изпечен до апетитно златисто, а под златистата коричка се подава и разстила в чинията бяла, пухкава, съвсем леко запечена, нежна и въздушна като облак яйчена маса.

Много е удачно да се сервира със зеленчукова салата.

Това наистина е един изключително нежен, уникално вкусен омлет!
Истинско съвършенство, съхранило автентичността си от 1888 година до днес!
Опитайте да си го приготвите, убедени сме, че няма да съжалявате!


Добър апетит!





Рецептата на Елена Чекалова>>>

6 коментара:

  1. Цялата публикация е прекрасна и образователна!До сега не бях чувала за този омлет,момичета,благодаря Ви!
    Прекрасни снимки и рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Ние самите събирахме информацията зрънце по зрънце от различни източници, Миленка. И историята ни увлече не по-малко от самия безкрайно вкусен омлет. Затова имахме голямо желание не само да приготвим омлета, но и да потопим читателите си в атмосферата на ресторанта на майка Пуляр. Много ще се радваме, ако сме успели.

    Благодарим ти за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна публикация, от любимите ми - не само рецепта, а и пътуване, както във времето, така и в пространството :)! Непременно ще опитам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радваме, че Ви е харесала публикацията, ние също много обичаме такива истории. А и омлетът е много вкусен, ако опитате, сигурни сме, че няма да съжалявате.

      Изтриване
  4. Много интересна история сте разказали, Валя и Ирина, а рецептата е също не по-малко интересна! Много добре се е получил омлета при вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Историята наистина е завладяваща, Весе, и на нас така ни подейства. А за омлета - да, доволни сме от резултата, при това се получи от първия път.

      Изтриване