събота, 28 ноември 2015 г.

Мида бюрек (мидие бьорек) / Seashell Borek (Midye Börek)




Отдавна ни бяха легнали на сърце тези божествено вкусни и ефектни бюреци миди, но спънка за тяхното приготвяне бяха пустите кори! За да станат добре, тук с импровизации не може да се мине. Необходими са истински големи кръгли кори, печени на сач, като турските (yufka). Но откъде, дявол да го вземе, да се снабдим с такива кори!?

Водена от неудържимото си желание да ги приготвим, една от нас (моя милост Валя), взе да рови в интернет... и попаднах на сайта на фирма "Битас" ЕООД>>> . Еее, точно това ни трябваше! Прочетеното там още повече "подпали фитила" ми: обли кори, печени на сач... Обикновени и пълнозърнести... 

Не устоях и вдигнах телефона! Любезен женски глас отсреща ми отговори веднага и ми обясни, че да!, корите са като турските, големи, кръгли, с диаметър около 60-70 см, изпечени на сач. И че, ВНИМАНИЕ! те се продават свободно в Кауфланд и БИЛЛА, а цената им е повече от достъпна - за пакет от 3 големи кори с тегло 400 г  -  около 2 лв.

Въоръжена с тази информация, аз не се колебах нито минутка и още същия ден държах в ръцете си няколко пакета от въжделените кори!



Разкошни! 

Големи (толкова, че работният ни плот  трудно ги побра),  кръгли, достатъчно плътни, за да не се късат при работа и страхотно вкусни, меки и нежни, когато печивото е готово и настъпи моментът да му се насладим! 

Тези кори нямат нищо общо със стандартните български правоъгълни кори за баница и без преувеличение можем да твърдим, че и като качество, и като вкус са несравнимо по-добри! А цената им е почти същата!

*** Това, което е важно да знаете за тези кори:
Ако корите ви са престояли на студено (в хладилник), те ще имат гънки и няма да са така еластични, както са пресните кори. Затова е препоръчително преди употреба да ги оставите на стайна температура поне 2 часа, да се отпуснат и темперират, за да бъдат в най-добрия си вид и с най-добрите потребителски качества, когато започнете работа с тях. 

Ако си купите пресни кори, но нямате възможност да ги използвате веднага, най-добре ще е да ги сложите във фризера. Размразете ги на стайна температура и ги употребете веднага след размразяването,



С такива кори е истинско удоволствие да се работи и ние просто нямаме търпение да опитаме и баница, приготвена с тях, и още много други неща! С тези кори и предишните ни рецепти карнъярък бюрек>>>  и  баничките на жениха>>>  със сигурност ще станат още по-примамливи и апетитни!

А бюреците-миди, които ви предлагаме днес, станаха най-вкусните бюречета, които някога сме опитвали! Въпреки че са абсолютно постни, те са с невероятно богат и плътен вкус, а и са много засищащи! 

Горещо ви препоръчваме да се снабдите с великолепните кръгли кори, препечени на сач, на "Битас" ЕООД и да си ги направите! А сега са и коледните пости и нашето предложение е точно за това време!



Необходими продукти за 12 бр мида бюрек:

1 пакет кръгли кори, препечени на сач, от "Битас" ЕООД (ще ги намерите в Кауфланд и Билла)

За плънката:

1 голяма глава (или 2 по-малки) кромид лук
4 средно големи картофа
3-4 с.л. олио
1 щипка прясно настъргано индийско орехче
1/2 ч.ч. ситно нарязан пресен магданоз 
1 ч.л. сушен девесил
1 к.л. сладък червен пипер
сол
прясно смлян черен пипер

За намазване на корите:

равни части олио и вода, разбити до хомогенност
(на нас ни бяха нужни по около 80 мл)

За намазване на бюречетата отгоре:

1 к.чаша прясно мляко
1 яйце
сол на вкус
или
2 с.л. кисело мляко
малко вода
1 яйце
сол на вкус
(ние използвахме тази комбинация)

Освен тази плънка, която използвахме ние като предложение за коледните пости, можете да използвате всевъзможни продукти за пълнежа: сирене с яйце, праз лук с яйце, спанак, кайма и лук, гъби с ориз и/или пилешко, дори леща с кромид лук - тук ограничение може да постави само изчерпалото се човешко въображение!



Пригответе плънката:

Сварете картофите до полуготовност.

Оставете ги малко да изстинат, после ги обелете и нарежете на много ситни кубчета.

Нарежете кромида на ситни кубчета и запържете в сгорещеното олио докато омекне и придобие златист цвят.

Към запържения кромид добавете картофите и  ги оставете да се запържат до леко златисто и до пълна готовност. Докато ги обработвате на котлона, разбърквайте от време на време. 

Към края на топлинната обработка добавете подправките:  сол, черен пипер, девесил, индийско орехче. 

Последно добавете червения пипер, разбъркайте на котлона за минутка и отдръпнете от огъня. Добавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте. Оставете плънката да изстине.

Загрейте фурната до 190 градуса.

В чаша разбийте равни  части вода и олио до хомогенност.

***Напомняме още веднъж:
Ако корите ви са престояли на студено (в хладилник), те ще имат гънки и няма да са така еластични, както са пресните кори. Затова е препоръчително преди употреба да ги оставите на стайна температура поне 2 часа, да се отпуснат и темперират, за да бъдат в най-добрия си вид и с най-добрите потребителски качества, когато започнете работа с тях.

Разстилайте корите една по една на широка, гладка и удобна работна повърхност, за да ги обработите и оформите бюречетата.


Намажете кората с течността, като използвате силиконова четка. Корите са достатъчно здрави и плътни и тази процедура не изисква никакво усилие. 

След като престоят малко намазани, корите си остават все така здрави, но стават  податливи на по-нататъшното фино оформяне на тези ефектни с формата си бюречета-миди! С обикновените правоъгълни кори за баница да направите това е абсолютно невъзможно!

Разрежете намазаната с течността кора на кръст на 4 равни части. Всяка от тях е с триъгълна форма.


Подхванете острия връх на триъгълното парче кора с показалеца и с придърпване към себе си и приплъзване по работния плот, като си помагате с палеца, нагънете триъгълното парче като хармоника, точно през средата, докато стигнете до основата му (широката долна страна на триъгълника).





Трябва да нагънете на равномерни дипли цялото парче кора,
а краищата да останат свободни.
Като придържате с показалеца образуваните красиви дипли, с другата ръка съберете двата свободни края на кората един до друг и ги прихлупете, така че да се образува листо.
На "върха на листото" сложете от плънката.
Сгънете отстрани кората за да не изтича плънката, после навийте "листото" на руло, не много стегнато, като внимавате да не нарушите красивите дипли в основата.
Оформените рулца обърнете обратно и поставете в тава върху  хартия за печене.
Намажете мидите с разбита смес от мляко и яйце.
Изпечете бюречетата на 190 градуса до приятен златист цвят.

Ако искате да са по-меки, преди да ги поднесете, ги покрийте за няколко минути с фолио или с влажна кърпа, леко да се задушат.

Неустоимо апетитни и ефектни!

ТУК>>>  можете да видите оформянето на мидите бюреци на видео.


Добър апетит!


***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!




We have long wanted to prepare these beautiful and delicious seashell boreks, but the lack of suitable filo pastry necessary for the recipe precluded us from doing so. This particular recipe does not suffer improvisation. You need real, large round filo pastry sheets that have been baked on a saj like the Turkish yufka filo pastry sheets. Where do we get such sheets though?

Since we were so eager to prepare this recipe, one of us (that would be Valya) started searching through the Internet for a suitable product and found the site of “Bitas”LTD>>> which offered exactly the kind of filo pastry sheets we needed. We got really excited when we read the description of their products – round filo pastry sheets that have been baked on a saj, made from both ordinary and wholegrain flour.

Valya couldn’t resist and called them. They picked up immediately and the polite lady on the other end explained that yes, the filo pastry sheets are exactly like the Turkish ones – large, round, with diameter around 60-70cm and have been baked on a saj. And, most importantly, you can find them in Kaufland and Billa and their price is more than affordable, around 2lv per package of 400g which contains 3 large sheets.

Having received this information we did not hesitate and on the very same day we already had a few packages of the so desired filo pastry sheets.




They turned out really wonderful!

They are really large (so large that they barely fit on our kitchen counter), round, thick enough not to tear while you prepare your dish and incredibly delicious, soft and delicate when the dish is ready.
These filo pastry sheets are nothing alike the standard Bulgarian square filo pastry sheets and we won’t exaggerate by saying that both their quality and their taste far surpass the quality and taste of the square ones. On top of everything else, their price is almost the same!

***It’s important to know that if these filo pastry sheets have been in they will have some creases when you open the package and they won’t be as elastic as the fresh filo pastry sheets. That is why it’s recommended to take them out of the fridge and let them rest at room temperature for at least two hours so they’d relax and reach the same temperature. That way they will be at their optimal quality and elasticity when you begin working with them.

It’s a real pleasure to work with filo pastry sheets like this and we couldn’t wait to try a banitsa prepared with them, as well as many other dishes! Previous recipes of ours like karniyarik borek>>> and the groom’s patties>>> will definitely be even more delicious and appetizing if you prepare them with such filo pastry sheets.

The seashell boreks we made with them were definitely the most delicious little boreks we’ve ever had! Although they’re completely vegetarian, they have a very rich taste and they are incredibly filling as well!

To prepare this dish we strongly recommend that you get some of these wonderful round filo pastry sheets baked on a saj by Bitas LTD! Not to mention that the recipe is very suitable for those of you who fast for Christmas.



Ingredients for 12 seashell boreks:

1 package round filo pastry sheets baked on a saj by Bitas Ltd. (you can find them in Kaufland and Billa)

Ingredients for the filling:

1 large or 2 smaller onions
4 medium potatoes
3-4 table spoons vegetable oil
A pinch of freshly ground nutmeg
½ cup of finely chopped parsley
1 teaspoon lovage
½ teaspoon of paprika
Salt
Freshly ground black pepper to taste

Ingredients for wetting the filo pastry sheets:

Equal parts oil and water, we used 80ml of each.

Ingredients for the glaze:

½ cup milk
1 egg
Salt to taste
OR
2 table spoons yoghurt
1 egg
Salt to taste
(we used the latter)


We used this particular filling as a suggestion for the Christmas fast, but apart from it you can also use all sorts of fillings: cheese and egg, leeks and egg, spinach, minced meat and onion, mushrooms with rice and/or chicken, even lentils and onions – the only limitation is your imagination.



Prepare the filling:

Boil the potatoes until they’re half-ready.

Let them cool down a little, then peel them and cut them into very small cubes.

Heat up the oil in a pan.

Cut the onion into fine pieces and sauté it in the hot oil until it softens and turns golden.

Add the potatoes to the onion and let them fry until they soften completely and turn pale golden as well. 

Make sure to stir them from time to time while you’re frying them.

Add the spices towards the end of the frying process– salt, black pepper, lovage, nutmeg.

Add the paprika last, keep stirring the mixture over the heat for another minute and then remove it from the stovetop. Add the finely chopped parsley and stir again. Let the filling cool down completely.

Pre-heat your oven to 190C.

Mix the oil and the water in a cup until they’re homogenous.

***I am reminding you again that if your filo pastry sheets have been in the fridge they will have creases and won’t be as elastic as the fresh ones. You need to remove them from the fridge and let them relax at a room temperature for at least 2 hours so they will be at their best quality and elasticity when you do use them to prepare your dish.

Spread the filo pastry sheets one by one on a suitable large and smooth surface to form the boreks from them.
Spread the mixture of oil and water on each sheet using a silicone brush. The sheets are durable and thick enough and this procedure requires almost no effort at all.
A few minutes after they’ve been wetted the sheets will be just as durable, but they will become easier to manipulate during while you form these seashell boreks! That is impossible to do with the standard square filo pastry sheets!

Cut the wet filo pastry sheets crosswise in four uniform pieces. Each piece should have a triangular shape.

Grab the sharp end of the triangular piece with your thumb and gently pull it towards yourself sliding it over your work surface while helping yourself with your index finger so that the filo pastry sheet piece folds like a harmonica right in the middle and stop moving it when you reach its base (aka the wide lower side of the triangle)

Make sure that the folds are uniform, while the ends are free.

Use your index finger to press the beautiful folds into place while using your other hand to gather the two free ends of the sheet together and press them one over the other, forming a leaf-like shape.

Place some filling on the “tip” of the leaf.

Fold the sheet over the sides of the filling so it wouldn’t leak out, then roll the “leaf” but not very tightly so you wouldn’t ruin the beautiful folds at the base.

Flip the rolls on their other side and place them in a baking tray lined with baking paper.

Glaze the seashell boreks with the egg and yoghurt/milk mixture.

Bake them in a 190C oven until they turn golden brown.

If you prefer them softer rather than crisp you can cover the baking tray with a towel or a piece of foil for a few minutes and the steam will soften them.

These boreks are irresistibly beautiful and appetizing!

Don’t forget that you can successfully prepare these seashell boreks only with the filo pastry by Bitas Ltd and if you don’t live in Bulgaria you need to find large round filo pastry sheets (yufka) in the local Turkish or Greek stores.

You can watch the forming of the seashells in more detail here>>>


Bon Appetit!







5 коментара:

  1. а може ли в сладък вариант с плънка от орехи и канела и сиропирани

    ОтговорИзтриване
  2. Момичета,
    чудесни са баничките.Прекрасно постно предложение.Отгоре могат да се намажат само с мазнина, за да станат напълно постни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. И аз като вас от доста време им се каня на тези банички, но все не стигам до тях.
    Наистина изглеждат изключително апетитни, хрупкави и с вкусна, различна от обичайните плънка!
    Чудесни са, благодаря за идеята!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване