понеделник, 29 юни 2015 г.

Пухкав кашкавален кекс



Този кекс е една импровизация, в която вложих  продукти, каквито се намираха в момента в хладилника ми. Получи удивително вкусен и ароматен солен кекс.

И понеже навикът става втора природа на човека... колко му беше да взема фотоапарата и да снимам резултата, за да го споделя с моите читатели.

Ако обичате да приготвяте бързи храни за семейството си от типа "почисти хладилника", това е точно рецепта за вас.


Необходими продукти за тавичка с диаметър 26 см и височина 7 см:

2 ч.чаши брашно
4 яйца
400 мл кисело мляко
1/2 ч.ч. растителна мазнина (аз сложих слънчогледово олио)
200 гр твърд кашкавал
200 гр. колбас (аз използвах луканков) или шунка, или някакво филе
1/2 ч.ч. белено слънчогледово семе (може друго семе или ситно натрошени ядки)
1 връзка киселец (или друга прясна зеленийка)
сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус(по желание)
1.5 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
1 равна чаена лъжичка лимонтозу

(обем на мерителната чаша: 330 мл)


Фурната загряваме до 180 градуса на горен и долен реотан.

Подготвяме си формата за печене - аз намазах с олио и поръсих с брашно. Излишното брашно изтръсках.

Разбиваме четирите яйца с малко сол с миксера до пухкава пяна.

Добавяме олиото, после киселото мляко, като продължаваме да разбиваме.

Към течните съставки на части сипваме пресятото брашно. Разбиваме с миксера, за да няма бучици.

Добавяме нарязаната на ситно зеления, слънчогледовите семки, настъргания кашкавал и разбиваме още веднъж.




Сипваме содата с лимонтозуто, разбиваме и оставяме две-три минути содата да се активира.

Последно добавяме в тестото  нарязания на ситно колбас. Добавяме сол и чер пипер на вкус. Размесваме с лопатка и изсипваме тестото в тавичката.




Аз слагам тавичката в загрятата фурна и в началото превключвам само на долен реотан около 15 минути, за да се надигне тестото добре. После включвам на горен и долен реотан и пека на 180 градуса (до суха клечка) около 40 мин. Пека без вентилатор.
Но всяка фурна е различна, вие се ориентирайте по своята.

Последните 10-15 мин печивото може да се покрие от горната страна с алуминиево фолио, за да не загори.

Ами това е. Ароматно, пухкаво и вкусно. Освен това лесно и бързо.
Ако ви е харесало, опитайте. Или импровизирайте с наличните у дома продукти.

Добър апетит!





4 коментара:

  1. Ами разбира се че ще снимаш...как щахме да се запознаем с този красавец?!

    ОтговорИзтриване
  2. "Обери хладилника" - любима комбинация! И интересно, но винаги се получава нещо много вкусно. А при теб, Вале - и красиво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте! Имам два въпроса - може ли само бакпулвер и колко, и ако ги пека във форма за мъфини, има ли нещо по-специфично? Благодаря! Сияна Донева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Сияна. Благодаря ви за интереса към този кекс и за въпросите. Аз просто нямах бакпулвер, затова сложих сода и лимонтозу.
      Мисля, че няма проблем да използвате бакпулвер, той си е същите сода с бакпулвер, само че фабрично дозирани. Мисля, че на горната доза продукти 1 пакетче от 15 грама бакпулвер (от тези на Кауфланд, какъвто си купувам аз) или 1.5 стандартни пакетчета от 10 г ще е добре.
      Мисля,че не би трябвало да има проблем да си изпечете мъфини от това тесто, но в интерес на истината, не съм опитвала.
      Поздрави, Валя!

      Изтриване