петък, 26 юни 2015 г.

Гугелхупф с череши





Хареса ми тестото за гугелхупф - това сладко изкушение от немската кухня.

Количеството на маслото на пръв поглед ми се видя ужасно голямо и започнах да го правя с известно притеснение какво ще се получи, но всъщност в готовия сладкиш маслото, кой знае защо, почти не се усеща. Очевидно съставките са извънредно майсторски дозирани.

Съжалявам само, че не сложих повече череши, които извънредно много подхождат на иначе плътното тесто и щеше да бъде много добре, ако бяха повечко. Е, нищо, следващия път ще поправя тази грешка.

За мое огромно съжаление не можах да снимам процеса на приготвянето му - ЧЕЗ и МТел чрез дъщерната си компания Мегалан  най-неочаквано ни погодиха лош номер - първо ни спря токът в резултат на токов удар вероятно, предизвикан от една нищо и никаква лятна буричка, а когато след половин час електро-захранването беше възстановено, се оказа, че интернет услугата от Мегалан (от 2010 г. дъщерна компания на МТел) е прекъсната. Някъде в полунощ стана ясно, че МТел съвсем не бързат да си възстановят интернет комуникациите. И ни държаха цифром и словом 18 часа без интернет! И при това,  забележете, интернет нямаше в цял един квартал на София, по тяхното собствено признание, а не в една отделна, изолирана сграда.

То да беше само това... Обслужване на клиентите - под всякаква критика: неосведомени оператори, поставени на телефона изглежда с единствената задача да отбиват топката, а не да съдействат на клиентите за решаване на проблема или поне да дават достоверна информация (говорих за 18 часа с пет или шест техни оператори - те всичките ми приказваха различни неща - явно дори нямаха единна инструкция от ръководството как да "отбиват топката" по-достоверно, а един от тях, в 4 сутринта, дори не беше осведомен, че има проблем); всеки път държат злощастния клиент на телефона по минимум 15-20 минути (а се случва нееднократно и половин час) в отчаяна надежда да се свърже с тях; не дават информация какво се случва и колко време ще си така, без интернет и телевизия.

Дори абсолютните монополисти ЧЕЗ, Топлофикация и Софийска вода имат повече уважение към клиентите си и като имат авария, си правят труда да обявят след колко време ще бъде възстановено подаването. Но не и Мтеловците, дошли в България да съдират кожата на и без друго бедния българин, но пък стиснати да платят на достатъчно на брой и добре обучен  персонал за едно нормално обслужване на клиентите ...

И при този инцидент, както впрочем при всеки друг, с тъга си спомних времето, когато Мегалан беше най-добрият интернет-доставчик в София, най-бързият, най-коректният, с мили, загрижени и отговорно вършещи работата си оператори, които, когато има проблем, не се успокояваха, докато не ти позвънят, за да се убедят, че проблемът е отстранен и че вече всичко е наред. Но това беше някога, преди Мегалан да смени собственика си и от български - да премине в чужди ръце...

МТел го купиха... и "поемтелчиха", без да им мигне окото, само за 2-3 месеца бодро управление.

Така че ако не сте на зор, най-добре не се свързвайте с тях! Само ядове ще берете...

Та бурята и спирането на комуникациите ме завари точно когато бърках тестото за гугелхупфа ... нито да продължа, нито да го зарежа... Както и да е, довърших го някакси, но не съм съвсем доволна от резултата - то при толкова изхабени нерви с  този некоректен доставчик нямаше и как да се получи по-добре.

Все пак реших да го споделя, с ясното съзнание, че съвсем скоро ще го повторя.




Необходими продукти:

За тестото:

300г меко краве масло
275г захар
5 яйца
370г бяло брашно
3-4 супени лъжици прясно мляко
1 ч.чаша череши (с обем 300мл), но може да сложите и повече череши за сметка на по-малко тесто
1 пакет ванилова захар
1 щипка сол
4 чаени лъжички бакпулвер (аз сложих 30 грама)



За глазурата:

250г пудра захар
сокът на един малък лимон
червена боя






Фурната загряваме до 175 C

Подготвяме формата за печене:  

Намазваме я старателно с омекнало (но не разтопено!) краве масло. Мажем с ръка, като внимаваме да бъде добре и равномерно намазана, особено внимание отделяме на извивките и гофрираните части на формата за печене.

След като добре намажем с масло, изсипваме вътре една пълна с голям връх супена лъжица брашно и завъртаме  формата  така, че брашното да се разнесе равномерно по цялата и́ повърхност. Особено внимание отделяме на чашата в средата, а също така на гофрираните елементи на формата. Цялата форма трябва да е обилно и равномерно намазана с меко краве масло и равномерно "напудрена" с брашно. Така си гарантираме безпроблемно изваждане на изпечения гугелхупф от формата.

Излишното брашно старателно изтръскваме.

Приготвяме тестото:
Разбиваме с миксер маслото до пухкав крем, добавяме захарта, ванилията, солта.

Едно по едно добавяме петте яйца, като разбиваме всяко по около половин минута и добавяме следващото след като предишното е било разбито до хомогенност с другите съставки.

Смесваме брашното с бакпулвера, пресяваме и го добавяйте на части заедно с млякото към маслено-яйчения крем.

Слагаме тестото във формата, като редуваме тесто - череши и печем 1 час на 175С.

Към края на печенето може да покрием гугелхупфа с алуминиево фолио или пекарска хартия, за да не прегори отгоре.

Готовия гугелхупф оставяме във формата около половин- един часа. Той трябва да се охлади, преди да бъде извлечен от нея.

Приготвяме заливката:

Разбъркваме пудрата захар с лимоновия сок, разделяме на две, слагаме червена боя в едната част и заливаме с глазура в двата цвята последователно. Глазурата ще стане по-ефектна, ако е розовата е по- ярко-розова. Тя трябва и да е по-гъста, за да не се разтича прекомерно.


 Добър апетит!







8 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря- Ви, Стела! Мисля, че трябва да има повече череши. И червената боя трябва да направи глазурата по- ярко-розова, тогава ще е наистина неустоим и на вид, и на вкус.

      Изтриване
  2. Валя, преди години имах подобен проблем с един нет-доставчик, тогава цяла седмица ме мотаха по подобен начин и всичките им служители бяха "от кол и въже"...Сменихме го. Сега дори не знам името на доставчика ни - дребен е, децата го плащат и не сме имали никакъв проблем.
    А сладкиша ти изглежда вкусен, бих си дръпнала парченце на мига.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се замислям да ги сменя, Веси. А сме техни клиенти от 8 години. Обслужването им вече става нетърпимо нискокачествено. Лошото е, че тези пришълци съсипаха безупречния имидж на Мегалан.

      А със сладкиша с удоволствие те черпя! Поздрави и хубава седмица, Веси!

      Изтриване
  3. Здравейте, с какъв диаметър е кексовата форма?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ЛуАн. Реших, че ще е по-добре да измеря обема на формата - защото при Вас тя може да е с други височина и ширина. Полезният обем, т.е. този, който може без да прелее, да се изпълни със сладкиша, е не по-малко от 2.300 литра.

      Изтриване
    2. Благодаря Ви, Валя, мисля, че това е важно да се знае предварително, защото така не съобразих грамажа на един кекс спрямо формата и стана като кравай - нисък и с голяма дупка в средата.
      А вашият има хубава височина..., а съставките ме провокират да експерементирам. Непременно ще го пробвам!

      Изтриване
    3. Аз днес тези неща ще ги допълня в рецептата. :) Добре е още да се знае, че, както обикновено, формата се пълни със сурово тесто на не повече от 2/3 от полезния си обем.
      Надявам се сладкишът да Ви хареса. Успех!

      Изтриване