четвъртък, 23 април 2015 г.

Златен козунак на конци





Не можах да ви кажа тази година Христос Воскресе! Съжалявам, че не успях да ви поздравя с Празниците на новия живот и да ви пожелая радост, усмивки, благополучие!


Напоследък ми се налага да посвещавам цялото си време на основната си работа, която, всички знаем, е най-важна за нас. И поизоставих любимия си блог. Но искрено се надявам, че ще успея да се върна отново по-активно към него с течение на времето.

Това го пиша като опит за извинение към приятелките, които намерих тук, затова, че ги изоставих.  Не съм ви забравила, мили мои, но наистина  се наложи много усилено да работя в последния месец. Обичам ви и ви желая много слънчеви и щастливи дни!

И въпреки че работният ми маратон продължава, реших, че е крайно време да открадна малко време и да споделя рецептата за този златен козунак на конци - първо, защото стана много сполучлив, и второ, защото, ако не го споделя, до догодина ние у дома може и да забравим рецептата. А така тя винаги ще ни е подръка.

Говоря в множествено число, защото,  както винаги, когато става въпрос за месене, в кухнята се развихря моята дъщеря - за което съм и много благодарна, защото, и друг път съм споделяла :), аз не съм особено голяма любителка на месенето на тестени изделия.

Така че конците на този златен козунак са изцяло нейна заслуга.




Необходими продукти за 2 големи (или 4 малки козунака)

- 1.5 кг брашно за козунаци
- 1.5 чаша захар (с обем 250 мл)
- 3 пакетчета суха мая (по 7 гр)
- 400 мл прясно мляко
- 2 равни ч.л. сол
- 250 гр масло
- 100 мл олио
- 6 яйца + 1 за намазване на готовите козунаци
- 3 пакетчета ванилова захар
- за всеки козунак - по 1 кутия локум
- по желание може: по 100 гр млечен шоколад, или 1/2 кутийка  (200 гр) дулче де лече, и/или сушени плодове. (При нас единият козунак беше с локум, другият с шоколад)
- бадеми за набождане, по желание (ние направихме единия козунак с набодени белени бадеми)

*** Всички продукти трябва да са със стайна температура. Желателно  яйцата да са затоплени.
*** Използвайте брашно за козунаци (тип 350, с високо съдържание на глутен)




Първото и най-важно нещо, което трябва да знае всеки, който реши да си прави домашен козунак е, че той иска много топлина. Козунакът се приготвя от начало до край в много топло помещение. Ако можете под плота, на който ще го месите, да сложите една електрическа печка духалка, която да обдухва отдолу топъл въздух, ще е най-добре.

Пригоготвяне на закваската:

Аз затоплих до телесна температура цялото количество прясно мляко, добавих 1 равна с.л. захар, 1/2 чаша от пресятото брашно и трите пакетчета суха мая.

Разбих сместа добре с телена бъркалка и оставих закваската да шупне.

Такава закваска съм взаимствала от руската кухня. Руските домакини я наричат "опара" и за нея съм писала в моята рецепта "От трапезата на руските боляри : княжеска кулебяка">>>.

Когато шупне, опарата прилича на бухнала гъба с много и доста големи шупли и е в голямо количество. Така че я приготвяйте в голям съд, за предпочитане стъклен, порцеланов или глинен.
Маята не обича металните съдове, както не обича и течението. Затова я оставете на топло и закътано място, покрита, докато  утрои обема си и след това  по средата на купата с опара се появи лека вдлъбнатина. Тогава тя е готова за замесване на тестото.




Месене на тестото:

Тестото се замесва в дълбок и широк съд - за целта може да се използва чист пластмасов леген с подходящ обем.

Пресейте цялото количество брашно в легена, чукнете яйцата, изсипете втасалата "опара" (закваската от мая, брашно, захар и мляко).

В подходящ съд разтопете маслото, после добавете в разтопеното масло  олиото и захарта. 

Размесете добре сместа от топли мазнини със захарта и изсипете  част от тази смес в сместа, която ще месите. Тъй като захарта няма да успее да се разтопи (а и не е нужно, тя трябва да остане така, на зрънца, когато я влагаме в тестото)  внимавайте в тестото заедно с мазнината да попадне и достатъчно от захарта.

Може би знаете, а може би - не, но тъкмо захарта, смесена с разтопената мазнина, е тази, която способства за възникването на така ценените в българското козуначено тесто "конци", както ги наричаме в нашата кулинария. Сами ще се учудите, колко лесно е да направите тесто на конци, използвайки при месенето именно такава смес от мазнина и захар.

Започнете да месите тестото. В началото то е извънредно рядко и много лепкаво. Нека това не ви притеснява - в течение на месенето в сместа ще се развива глутенът и тестото ще променя консистенцията си.

Добавете остатъка от мазнина и захар на части, докато месите тестото в съда.

Когато го омесите до еднородност в съда, изсипете го на плота, поръсен с малко брашно и продължете да  месите, като при този процес събирате тестото на  купчина винаги в една посока. Това допълнително ще способства за изграждането на хубави, ясно изразени и дълги "конци" във вашия козунак. 




Ако е необходимо, по време на месенето може да добавите малко мазнина (олио) или брашно, но внимавайте да не забивате тестото с брашно. То трябва да бъде меко и еластично.

Вие ще усетите как тестото ви променя своята консистенция, става гладко и блестящо. Тогава го съберете на топка и започнете да го "блъскате", като го хвърляте отвисоко със сила върху плота, събирате го и отново го хвърляте. Направете това около 20 до 50 пъти, но не прекалявайте с "блъскането", за да не се развие прекалено много глутенът, защото това ще направи козунака ви жилав.

Готовото тесто съберете на топка и сложете в затоплена купа, намазана с  малко мазнина. Покрийте с чиста кърпа и оставете на топло да втаса и да удвои обема си.

Извадете втасалото тесто от купата, омесете го отново и разделете на две части, а всяка част - на три.

Всяка топка тесто разстелете във форма на дълга (колкото искате да е дълъг козунакът ви) плоска лента. Сложете по средата на лентата парченца локум (или шоколд, сушени плодове, или намажете с дулче де лече), завийте лентата по дължина на руло.




От всеки  три дълги рула сплетете плитка, която сложете в съда за печене, постлан с намазнена пекарска хартия. Внимавайте около подготвеното за печене тесто да остане достатъчно място, защото то ще утрои обема си.




Покрийте подготвените за печене козунаци с чиста кърпа и оставете на топло за повторно втасване.

Втасалите козунаци намажете с разбито с няколко капки вода яйце (или само с жълтък, ако предпочитате) и поръсете обилно с едра бяла кристална захар. Може да набодете обелени бадеми или други ядки.

Печете в предварително загрята до 175 градуса  фурна до приятна златиста коричка,




Всички знаем, колко са вкусни още горещите козунаци с чаша прясно мляко и сварено боядисано яйце, но дори и без него.


Добър апетит!










5 коментара:

  1. :)))Ах как ме зарадва с появата си Валя.....Козунака е вълшебен,браво на момичето!Имам само едно питане,а именно:колко е захарта?!Снимките са като за списание-толкова слънчеви и изразителни,че думи нямам!
    Прегръдки:)и усмивки Валя!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Миленка! От сърце ! Трогна ме с този светкавичен коментар и с вниманието си!
    Радвам се, че хареса и рецептата, и снимките - те чакат от Великден да видят бял свят.. :)

    Пропуснала да пиша колко захар им а в козунака, но вече поправих този пропуск. Захарта е чаша и половина, с вместимост 250 мл. Но нали знаеш, сладкото все пак е въпрос на вкус, така че количеството захар търпи вариации.

    Прегръдки и поздрави и на теб и много слънчеви и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Валя, чудех се и аз къде зачезна, именно по празниците. За съжаление искаме или не - работата си е важна. Но, както казват - до 40 дни след Великден важи поздрава Христос Воскресе! Бъдете живи и здрави!
    Радвам се, че показа и този хубав козунак.
    Поздрави и за дъщеричката, и моята е по-добра от мен с тестото, но на козунак още не се е пробвала:)
    И...надявам се съм в горната група:), прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги си била "в горната група", Весе - не се съмнявай в това!

      Воистина Воскресе! И вие у дома да сте живи и здрави, и много щастливи!
      Дъщеря ми вече прочете поздрава и благодари - и на теб, и на Миленка, за поздравленията!
      А от мен прегръдки и хубава, спокойна вечер!

      Изтриване