Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




събота, 25 април 2015 г.

Пресни картофи с лапад и мариновани пилешки бутчета на фурна





Мисля, че всички сме вече петимни за зелено - особено в тази толкова мрачна и студена пролет тази година.

Днешната ми гозба се роди спонтанно от продуктите, с които разполагах в момента, защото, както обикновено, и в днешната съботна утрин ми беше непоносима мисълта да хукна по магазините с мотива "Това нямам, онова нямам...". И сготвих обяд от каквото имах. Получи се толкова апетитно, че докато аз успея да снимам току-що излязлата от огъня храна в чинията, другата гозба в тавата беше буквално разграбена от домочадието...

Ама пък има ли по-голям комплимент за една домакиня от набързо опразнените съдове с храна...?!

Реших да споделя ястието с вас и си мисля, че за Гергьовден май ще го повторя, но вместо пиле ще сложа мариновано агнешко. Представям си пък то каква вкуснотия ще стане...!




И така , за тава с диаметър 39 см ще са ви необходими:

4-6 пилешки бутчета
4 големи връзки лапад (около 800 грама общо)
2 кг пресни млади картофи 

И още:
3 малки глави кромид лук
1 малка червена и 1 малка сладка зелена чушка
3 млади моркова
2-3 стръка пресен чесън
50 мл олио или зехтин
сол и черен пипер на вкус




За мариноването на бутчетата:
1 с.л. мед
1 с.л. горчица класик
1 с.л. зехтин
сол на вкус

Мариноваме бутчетата:

За целта в купичка смесваме меда, зехтина и горчицата, добавяме сол на вкус и добре разбиваме сместа с вилица.

Измитите бутчета слагаме в полиетиленов плик в купа и поливаме с медено-горчичната маринада. Завързваме здраво плика, преобръщаме го няколко пъти в ръце, за да може течността да се разнесе равномерно навсякъде по месото и прибираме за 24 часа в хладилника.




Обработваме зеленчука:

Картофите, ако са наистина млади и пресни, нямат нужда от белене. Измиваме ги и нарязваме на подходящи парчета.

Старият кромид лук  нарязваме на дребни кубчета.
Морковите - на кръгчета
Чушките - също на дребни кубчета
Стръковете чесън - на колелца




Лапада измиваме, почистваме от средната дебела жилка и нарязваме на тънки ивички.

В тиган загряваме олиото, запържваме стария кромид лук, морковите и чушките.
Към запържените зеленчуци добавяме пресния чесън и лапада, но не ги пържим до стопяване, а само леко ги задушаваме, много леко, колкото да редуцират малко обема си. За да не загорят и да не се стопят зелените листа, при топлинната обработка в тигана ги обръщаме няколко пъти с дървена или силиконова лопатка. Тази обработка на листния зеленчук трае буквално 2-3 минути.

Отдръпваме от огъня зеленчуковата смес в състоянието, показано на долната снимка.




В тава слагаме нарязаните картофи, сипваме зеленчуковата смес. Разбъркваме добре, подреждаме маринованите бутчета и сипваме цялата маринада в тавата, като най-напред поливаме върху бутчетата. Впоследствие ще видите каква великолепна зачервена коричка ще получат те.

Добавяме сол и черен пипер на вкус.

Доливаме топла вода.




Завиваме плътно тавата с алуминиево домакинско фолио, в което правим с остър нож няколко процепа за излизане на парата и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Към края на печенето махаме фолиото и оставяме картофите и бутчетата да се зачервят.




Сервираме с червено вино, прясна салата и препечен хляб.

Добър апетит!





2 коментара:

  1. Валя, пак нещо изключително апетитно, ще се възползвам по-нататък. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Весе! Това е от гозбите импровизации, които човек прави, когато има подръка някакъв набор продукти и се чуди какво да приготви от тях... Но пък е толкова вкусно..
      Слънчева седмица, Весе!

      Изтриване