Мисля, че всички сме вече петимни за зелено - особено в тази толкова мрачна и студена пролет тази година.
Днешната ми гозба се роди спонтанно от продуктите, с които разполагах в момента, защото, както обикновено, и в днешната съботна утрин ми беше непоносима мисълта да хукна по магазините с мотива "Това нямам, онова нямам...". И сготвих обяд от каквото имах. Получи се толкова апетитно, че докато аз успея да снимам току-що излязлата от огъня храна в чинията, другата гозба в тавата беше буквално разграбена от домочадието...
Ама пък има ли по-голям комплимент за една домакиня от набързо опразнените съдове с храна...?!
Реших да споделя ястието с вас и си мисля, че за Гергьовден май ще го повторя, но вместо пиле ще сложа мариновано агнешко. Представям си пък то каква вкуснотия ще стане...!
4-6 пилешки бутчета
4 големи връзки лапад (около 800 грама общо)
2 кг пресни млади картофи
И още:
3 малки глави кромид лук
1 малка червена и 1 малка сладка зелена чушка
3 млади моркова
2-3 стръка пресен чесън
50 мл олио или зехтин
сол и черен пипер на вкус
За мариноването на бутчетата:
1 с.л. мед
1 с.л. горчица класик
1 с.л. зехтин
сол на вкус
За целта в купичка смесваме меда, зехтина и горчицата, добавяме сол на вкус и добре разбиваме сместа с вилица.
Измитите бутчета слагаме в полиетиленов плик в купа и поливаме с медено-горчичната маринада. Завързваме здраво плика, преобръщаме го няколко пъти в ръце, за да може течността да се разнесе равномерно навсякъде по месото и прибираме за 24 часа в хладилника.
Обработваме зеленчука:
Картофите, ако са наистина млади и пресни, нямат нужда от белене. Измиваме ги и нарязваме на подходящи парчета.
Старият кромид лук нарязваме на дребни кубчета.
Морковите - на кръгчета
Чушките - също на дребни кубчета
Стръковете чесън - на колелца
Лапада измиваме, почистваме от средната дебела жилка и нарязваме на тънки ивички.
В тиган загряваме олиото, запържваме стария кромид лук, морковите и чушките.
Към запържените зеленчуци добавяме пресния чесън и лапада, но не ги пържим до стопяване, а само леко ги задушаваме, много леко, колкото да редуцират малко обема си. За да не загорят и да не се стопят зелените листа, при топлинната обработка в тигана ги обръщаме няколко пъти с дървена или силиконова лопатка. Тази обработка на листния зеленчук трае буквално 2-3 минути.
Отдръпваме от огъня зеленчуковата смес в състоянието, показано на долната снимка.
В тава слагаме нарязаните картофи, сипваме зеленчуковата смес. Разбъркваме добре, подреждаме маринованите бутчета и сипваме цялата маринада в тавата, като най-напред поливаме върху бутчетата. Впоследствие ще видите каква великолепна зачервена коричка ще получат те.
Добавяме сол и черен пипер на вкус.
Доливаме топла вода.
Завиваме плътно тавата с алуминиево домакинско фолио, в което правим с остър нож няколко процепа за излизане на парата и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Към края на печенето махаме фолиото и оставяме картофите и бутчетата да се зачервят.
Сервираме с червено вино, прясна салата и препечен хляб.
Добър апетит!
Валя, пак нещо изключително апетитно, ще се възползвам по-нататък. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Весе! Това е от гозбите импровизации, които човек прави, когато има подръка някакъв набор продукти и се чуди какво да приготви от тях... Но пък е толкова вкусно..
ИзтриванеСлънчева седмица, Весе!