петък, 5 септември 2014 г.

Патладжани плакия






Тази вкусна, естествено пикантна есенна гозба е истински празник за сетивата!

Винаги съм обожавала всички гозби, печени в гювеч, това е може би любимият ми начин на приготвяне на основните ястия. Но патладжанената плакия на фурна надмина и най-големите ми очаквания за пищен вкус - сладко-кисела, с коричка от карамелизирани домати и червени пиперки и скрити под нея нежни късчета патладжани... и всичко това без добавка на каквито и да било овкусители, ако изключим малко сол и една връзка магданоз. 

Ето, това е гозба! Бих казала, патладжанената плакия и плакиите въобще са едни от най-изтънчените ястия, които може да предложи нашата национална кухня!




Трудно можете да си представите по-естествена, натурална пикантерия от тази, която да ви опияни с вкуса си!



Необходими продукти за 6 порции

1.5 кг патладжани
1 кг домати (или 1 консерва 800 гр) + 3 пресни домата за покриване на ястието
5 големи глави лук
4 големи месести червени пиперки
4 големи моркова
2 главички чесън (ако са малки) или 1 голяма
1 връзка магданоз
олио около 250 мл
сол

Патладжаните нарязваме на колелца с дебелина 1 см. Ако са много големи, може да разполовим или да разрежем на 4 всяко колелце.
Лука и чушките нарязваме на малки кубчета.
Морковите - на малки колелца.

Патладжаните посоляване и оставяме да им изтече черния сок. След това ги измиваме, отцеждаме ги добре и слагаме в тенджера с достатъчно голямо количество олио да се ,запържат и зачервят. Аз ги изпържих в дълбока тенджера и на три части, за да се изпържат, а не да се задушават.

Изпържените патладжани изваждаме в отделен съд с решетеста лъжица и в същата мазнина изпържваме лука, морковите и чушките. Към запържените зеленчуци добавяме обелените и нарязани на ситни късчета домати, посоляваме и оставяме зеленчуковия сос да покъкри 5 минути. Отдръпваме от огъня и добавяме нарязания на ситно магданоз и нарязания на филийки чесън.

В гювеча, в който ще печем плакията, изсипваме около 1/3 от зеленчуковия сос.

Върху него изсипваме всичките патладжани, покриваме с останалия зеленчуков сос.

При необходимост добавяме малко вода. Аз добавих около 200 мл.

Слагаме ястието да се пече в студена фурна, включваме на 200 градуса и печем до получаване на златиста коричка.


На този етап изваждаме ястието, покриваме го с кръгчета пресни домати и връщаме да се допече.

Доматите трябва да се карамелизират при изпичането.

Междувременно излишната течност от ястието се е изпарила и то е останало само на мазнина.






Това всъщност е основната  разлика между яхния и плакия.
Плакията се пече докато остане на мазнина, а яхнията, сготвена от същите продукти, има много повече сос.
Изключваме фурната и оставяме да се охлади.
Поднасяме ястието студено (всички плакии по традиция се поднасят студени), украсено с прясна зелена подправка.

Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем още много интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!








Няма коментари:

Публикуване на коментар