четвъртък, 27 април 2017 г.

10 идеи за ефектни бързи мезета: Домашна печена пилешка шунка за 3 часа / 10 Ideas for Awesome Quick Appetizers: 3-hours Homemade Roasted Chicken Ham





Е няма такава бърза рецепта за шунка!
Посоченото време е общо цялото време за обработка на продукта. В него не е включено само времето, което ви е нужно , за да изстудите готовия продукт и да го поднесете на масата. Но това си е стандартна процедура - повечето храни, които се поднасят студени, трябва да се оставят в хладилник поне за една нощ.

А пък шунката става изключително сочна, крехка и вкусна! Мезенце, към което можеш да се пристрастиш.

За да си я направите, не ви е нужен шунковар, нито някакви специални уреди или умения.

Освен това не е нужно да използвате цяло парче месо - тя се приготвя от нарязани парченца.

Рецептите за тази шунка,  в различни вариации, витаят в руското кулинарно интернет пространство. Трудно бихме могли да кажем чий е оригиналът, защото огромното болшинство кулинари публикуват собствения си вариант и собствените си снимки, внасяйки голяма доза лично творчество. А на нас ни остава да се наслаждаваме на чудесното мезе и да импровизираме върху идеята, ако имаме желание за това.




Необходими продукти за 1 доза:

1 кг пилешко филе ( от бутчета или бяло месо, по избор)
2/3 ч.л. смлян черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
2 скилидки чесън
сол на вкус
15 г желатин


Ще са необходими още:
една стандартна празна консервна кутия от зеленчуции от 800 г
един плик за печене





Пилешкото месо почистваме много добре от кожи и тлъстини.

Измиваме го старателно и нарязваме на малки парченца (около 3 х 4 см)

Към измитото и нарязано месо добавяме подправките, омесваме месото много добре с тях, така че да се разпределят равномерно по пилешките късчета и оставяме покрито с фолио за свежо съхранение за час и половина в хладилник.




След час и половина изваждаме месото от хладилника, добавяме към него желатина...

... и отново омесваме с ръка, за равномерно разпределение на желатина по месото.

Покриваме месото с фолиото и оставяме на стайна температура за 45  минути.

В добре измита консервна кутия, от която старателно сме изрязали горния ръб, за да не реже и дращи, пъхаме плика за печене.








В така подготвената кутия натъпкваме с лъжица приготвеното за печене месо и старателно уплътняваме, като си помагаме с широк плосък предмет - например с дъното на чаша.
Кутията може да се да напълни с месо чак догоре. Това не е проблем при печенето.
Плика затягаме много пътно от горната страна.

Слагаме кутията с месото в подходяща малка тавичка и печем в предварително загрята до 190 градуса фурна 40 минути - ако са използвани бутчета и 30 мин, ако е използвано бяло месо.



Изпечената шунка изваждаме от фурната и докато изстива в кутията, притискаме от горната страна с плосък тежък предмет (ние използвахме пълна консервна кутия със същия размер).
Изстиналата шунка прибираме, без да вадим от кутията, за една нощ в хладилника, за да се изстуди и стегне.



Изстудената шунка изваждаме от кутията, освобождаваме от плика за печене, нарязваме и поднасяме.

Шунката става крехка, сочна и много вкусна!

Добър апетит!


Вижте още "Бърза и лесна , крехка пилешка шунка със зеленчуци" >>>





6 коментара:

  1. Момичета,
    много бърза, лесна и вкусна идея за шунка.Веднага грабвам и пробвам рецептата.Още тази седмица.Имаме домашно пилешко на село.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Ооо, с домашно пилешко ще стане страхотна шунка, Ели! Още по-вкусна, със сигурност! Ще се радваме споделиш резултата! Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Ааа, и аз, и аз се записвам за проба!
    Много ми хареса идеята, лесна за изпълнение без специален уред!
    Поздрави, момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Весе! Вярваме, че ще ти хареса! Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Отдавна търся рецепти за домашен вариант на купешките продукти. Благодаря за идеята :)

    ОтговорИзтриване
  4. Рецертата е чудесна!
    Няма нужда от шунковар.

    ОтговорИзтриване