Е няма такава бърза рецепта за шунка!
Посоченото време е общо цялото време за обработка на продукта. В него не е включено само времето, което ви е нужно , за да изстудите готовия продукт и да го поднесете на масата. Но това си е стандартна процедура - повечето храни, които се поднасят студени, трябва да се оставят в хладилник поне за една нощ.
А пък шунката става изключително сочна, крехка и вкусна! Мезенце, към което можеш да се пристрастиш.
За да си я направите, не ви е нужен шунковар, нито някакви специални уреди или умения.
Освен това не е нужно да използвате цяло парче месо - тя се приготвя от нарязани парченца.
Рецептите за тази шунка, в различни вариации, витаят в руското кулинарно интернет пространство. Трудно бихме могли да кажем чий е оригиналът, защото огромното болшинство кулинари публикуват собствения си вариант и собствените си снимки, внасяйки голяма доза лично творчество. А на нас ни остава да се наслаждаваме на чудесното мезе и да импровизираме върху идеята, ако имаме желание за това.
Необходими продукти за 1 доза:
1 кг пилешко филе ( от бутчета или бяло месо, по избор)
2/3 ч.л. смлян черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
2 скилидки чесън
сол на вкус
15 г желатин
Ще са необходими още:
една стандартна празна консервна кутия от зеленчуции от 800 г
един плик за печене
Пилешкото месо почистваме много добре от кожи и тлъстини.
Измиваме го старателно и нарязваме на малки парченца (около 3 х 4 см)
Към измитото и нарязано месо добавяме подправките, омесваме месото много добре с тях, така че да се разпределят равномерно по пилешките късчета и оставяме покрито с фолио за свежо съхранение за час и половина в хладилник.
След час и половина изваждаме месото от хладилника, добавяме към него желатина...
... и отново омесваме с ръка, за равномерно разпределение на желатина по месото.
Покриваме месото с фолиото и оставяме на стайна температура за 45 минути.
В добре измита консервна кутия, от която старателно сме изрязали горния ръб, за да не реже и дращи, пъхаме плика за печене.
В така подготвената кутия натъпкваме с лъжица приготвеното за печене месо и старателно уплътняваме, като си помагаме с широк плосък предмет - например с дъното на чаша.
Кутията може да се да напълни с месо чак догоре. Това не е проблем при печенето.
Плика затягаме много пътно от горната страна.
Слагаме кутията с месото в подходяща малка тавичка и печем в предварително загрята до 190 градуса фурна 40 минути - ако са използвани бутчета и 30 мин, ако е използвано бяло месо.
Изпечената шунка изваждаме от фурната и докато изстива в кутията, притискаме от горната страна с плосък тежък предмет (ние използвахме пълна консервна кутия със същия размер).
Изстиналата шунка прибираме, без да вадим от кутията, за една нощ в хладилника, за да се изстуди и стегне.
Изстудената шунка изваждаме от кутията, освобождаваме от плика за печене, нарязваме и поднасяме.
Шунката става крехка, сочна и много вкусна!
Добър апетит!
Вижте още "Бърза и лесна , крехка пилешка шунка със зеленчуци" >>>
Момичета,
ОтговорИзтриванемного бърза, лесна и вкусна идея за шунка.Веднага грабвам и пробвам рецептата.Още тази седмица.Имаме домашно пилешко на село.
Поздрави !
Ооо, с домашно пилешко ще стане страхотна шунка, Ели! Още по-вкусна, със сигурност! Ще се радваме споделиш резултата! Поздрави и на теб!
Ааа, и аз, и аз се записвам за проба!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса идеята, лесна за изпълнение без специален уред!
Поздрави, момичета!
Опитай, Весе! Вярваме, че ще ти хареса! Поздрави и на теб!
ИзтриванеОтдавна търся рецепти за домашен вариант на купешките продукти. Благодаря за идеята :)
ОтговорИзтриванеРецертата е чудесна!
ОтговорИзтриванеНяма нужда от шунковар.