400 г кори за баница
1 ч.ч. сух бял боб
1 ч.ч червен или градински боб
2 връзки пресен лук
2 сварени пилешки бутчета (или друго сварено пилешко месо)
4 с.л. гъсто доматено пюре с добро качество
200 мл пилешки бульон
2 сурови яйца (1 за пълнежа и 1 за намазване на баницата)
сол на вкус
черен пипер на вкус
малко олио за намазване на корите и тавата
Сухия боб накисваме в студена вода за една нощ.
Изхвърляме водата, в която е киснал бобът, наливаме чиста вода и слагаме на котлона да се свари на бавен огън до готовност. Готовия боб посоляваме на вкус.
Сваряваме месото, обезкостяваме и почистваме бутчетата от кожите. Нарязваме бутчетата на късчета.
Пресния лук почистваме, измиваме и нарязваме на кръгчета
В подходящ съд съединяваме боба, лука, месото, 4 лъжици доматено пюре, чукваме едно яйце, посоляваме и поръсваме с черен пипер на вкус.
Плънката разбъркваме до еднородност.
За всяко руло вземаме по 2 кори за баница, поставяме ги една върху друга и намазваме с малко мазнина само горната кора.
По дължината на кората слагаме от плънката, после завиваме на руло.
Готовите рула подреждаме в тавичката, предварително намазана с малко мазнина.
Подредената баница заливаме с 200 мл. охладен пилешки бульон.
Намазваме баницата отгоре с едно разбито яйце.
Печем в предварително загрята до 200 градуса фурна до приятна зачервена коричка.
Ако е необходимо, към края на печенето покриваме баницата с алуминиево фолио, за да не изгори отгоре и допичаме от долната страна само на долен реотан, за да стане хрупкава.
Готовата баница охлаждаме и сервираме с кисело мляко или червено вино.
И в двата случая е много вкусна, приятно накиселяваща от доматеното пюре.
Добър апетит!
Трепач баница сте завъртяли:)
ОтговорИзтриванеРадваме се, че ти харесва, Весе! Вкусна се получи.
Изтриване