Необходими продукти:
1 прясно пиле - около 1.5 кг
2 кг пресни картофи
За мариноване на пилето:
1 с.л. сушен девесил
1 ч.л.сушен риган
1 ч.л. прясно смлян черен пипер
2/3 ч.л. лют червен пипер на люспи (или на вкус)
1 ч.л. сладък червен пипер
3 с.л. зехтин екстра върджин
сол на вкус
За картофките:
1/2 с.л. девесил
1 ч.л. риган
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер на люспи (или на вкус)
3 с.л. зехтин екстра върджин
сол на вкус
Приготвяне:
Продуктите за маринатата на пилето смесихме в купичка.
Натрихме добре пилето отвън и отвътре и го оставихме за няколко часа в хладилник.
Картфите измихме, обелихме и нарязвахме на филийки.
Фурната загряхме до 190 градуса.
В средата на тава с подходящ диаметър и обем подредихме няколко филийки в два слоя от картофите. Те ни послужиха за канапе, върху което сложихме пилето, с гърдите надолу. Така нежното бяло месо не изгоря, опряно директно в нажежената тава, а остана крехко и сочно.
Пилето сложихме върху канапето от картофки, около него нахвърляхме нарязаните картофи. Поръсихме ги с подправките и ги поляхме равномерно навсякъде с тънка струйка зехтин.
Върху горната страна на пилето също сложихме няколко филийки картофи.
Добавихме в тавата 1 чаша вода, за да има и повечко сос готовото ястие.
После завихме тавата плътно с алуминиево фолио, направихме с остър нож няколко малки дупчици за да излиза парата и сложихме във фурната - да се пекат около 2 часа. Филийките картоф от горната страна на пилето не позволиха на фолиото да залепне по кожичката по време на печенето.
Ястието беше почти готово, но не съвсем.
Извадихме тавата от фурната и без да я отвиваме, я оставихме да изстине напълно - през нощта.
На другия ден включихме фурната отново на 200 градуса, но само на горен реотан, отвихме изстиналата тава с пилето и картофите и я сложихме на най-горната шина, за да се запекат пилето и картофките до златиста коричка. По средата на печенето извадихме тавата, внимателно разбъркахме картофките и запекохме повторно.
Много вкусно се получи - и месото, и картофите - отгоре хрупкави, отдолу нежни като мозък и с много вкусен сос вдобавък.
Бяхме чели, че когато картофките се оставят да изстинат и после се върнат в нагорещената фурна да се запекат, ставали много хрупкави. Вярно е!
Ако ви харесва, опитайте!
Добър апетит!
***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!
Ах, че апетитно:), дали от пиленцето да си дръпна, или от картофчетата да грабна:)
ОтговорИзтриване