вторник, 9 февруари 2016 г.

Сиропиран сладкиш "Мирмигато" / Sirupy Mirmigato Cake





Този сладкиш го правих сама. Работният ритъм на Ирина в последния месец много се учести и за съжаление време за готвене не и остава. Както и за преводи. Тя ми е много скъпа на сърцето и не мога да и се сърдя, защото искам да и остава време и за почивка. Така че за неопределен период от време ще подготвям и публикувам новите рецепти сама, но заглавията на английски език ще продължа да публикувам, защото се надявам, че макар и с голямо закъснение, ще намерим време да публикуваме и английските преводи.

Наименованието на сладкиша  беше първото, което привлече вниманието ми, както и фактът, че сладкишът е сиропиран. Свикнали сме да свързваме сиропираните лакомства с турската кухня. Сладкишът "Мирмигато" обаче очевидно не е от турската! Открих го в македонски кулинарен сайт и за известно време мислех, че е македонски. Макар че наименованието никак не звучеше на македонски. Споделих рецептата във ФБ и една от потребителките ми обърна внимание, че на гръцки "мирмики" (μυρμήγκι) означава "мравка" . Та... Без да имам абсоюлтна сигурност, май се доближаваме до истината за произхода на "мирмигатото" - по всяка вероятност е гръцки сладкиш. И защо не? Нали и бездруго си знаем, че балканските ни култури са силно омешани, така че това "откритие" едва ли трябва много да ни изненадва.

Та от момента на откриването на рецептата до изпълнението и мина много късо време, защото аз моментално се запалих от идеята да го изпека, опитам и предложа на вниманието на нашите читатели.




Необходими продукти за тавичка с размери 29 х 18 см:

Обем на мерителната чаша 200 мл.

За тестото:
5 яйца L р-р (със стайна темература)
2.5 ч.ч. фино бяло брашно
125 гр омекнало масло + малко за намазване на тавичката
1 ч.ч. захар (аз сложих 1/2 чаша)
100 гр шоколад за готвене (аз сложих млечен)
15 гр бакпулвер
1 пакетче ванилова захар

*За сиропа:
500 мл вода
2 чаши захар (аз сложих 1.5 чаша)
**сокът от 1 портокал (аз сложих 1 чаша портокалов сок)

* Според мен спокойно можете да увеличите сиропа с 1/4 от посоченото количество. Сладкишът попива всичко като сюнгер и става извънредно сочен.

**Горещо ви препоръчвам да сложите също и повече портокалов сок от количеството, посочено в оригиналната рецепта. С цяла чаша портокалов сок се получи изключително вкусен, ароматен сироп.

За глазурата:
200 мл прясно мляко
100 мл вода
125 гр краве масло
5 с.л. захар
4 с.л. какао
2 с.л. царевично нишесте (аз използвах с  вкус на шоколад)

За разкош: 50 грама настърган шоколад за поръсване (по желание)




Пригответе тестото:

Загрейте фурната до 180 градуса.

Подгответе формата за печене - ако е стъклена, намажете я с масло.
Ако е метална, намажете с масло и поръсете с брашно.

С нож натрошете на дребни късчета шоколада.

Пресейте брашното заедно с бакпулвера.

Разбийте омекналото масло заедно със захарта на пухкава пяна.

Добавете яйцата едно по едно, както и ваниловата захар, като продължавате да разбивате.

Към добре разбитите течни съставки на части добавяйте сухите, като продължавате да разбивате сместа с миксер на ниски обороти, докато прибавите всичкото брашно.
Получава се доста гъста смес, това да не ви притеснява.

Последно добавете към сместа парченцата шоколад и разбъркайте с лопатка до еднородност.

Изсипете сместа в тавичката, заравнете и поставете във фурната да се изпече до златисто и до суха клечка. На мен ми трябваше около 40 мин, вие се ориентирайте по своята фурна.

Готовия сладкиш извадете от фурната и оставете да се охлади добре.

Докато сладкишът се пече,

Подгответе сиропа:

В тенджерка изсипете водата и захарта и оставете да заври и да поври около 15 мин..
Разбърквайте от време на време врящата на умерен огън смес.

Оттеглете от котлона, изчакайте няколко минути, съвсем леко да се охлади и добавете портокаловия сок. Разбъркайте до хомогенност.

Студения сладкиш набодете нагъсто с клечка за зъби.

Залейте охладения сладкиш с горещ сироп. Заливайте повърхността на сладкиша равномерно навсякъде с черпак, на порции. Изсипвайте нова порция сироп, след като предишната е попила.

Сладкишът ще попие всичкия сироп, не се съмнявайте в това.

След като залятият със сироп сладкиш се охлади, го оставете в хладилник да се изстуди и стегне за около 1 час.

Пригответе глазурата:

Разбийте  нишестето в част от студената вода до хомогенност.

В тенджерка сложете на котлона останалата вода, прясното мляко, захарта и какаото, разбъркайте и оставете да заври.

Към заврялата смес при непрекъснато бъркане добавете маслото, оставете да се разтопи и изсипете разтвореното нишесте.

Бъркайте врящата на слаб огън смес, докато придобие консистенция на пудинг.

Готовата глазура покрийте плътно с фолио за свежо съхранение, за да не хваща коричка и я оставете да се охлади.

Нанесете изстиналата глазура върху  изстудения и стегнат сладкиш.

За разкош и по желание може да поръсите с настърган шоколад.

Върнете в хладилника готовия сладкиш и го оставете на студено не по-малко 12 часа. 

!!! Добре е да знаете обаче, че сладкишът е много по-вкусен, след като престои 24 часа, а дори и повече, в хладилника. Почти половината от сладкиша в тавичката, заедно с остатъчния сироп на дъното престоя в хладилника ни близо 36 часа и тогава установихме, че той е станал несравнимо по-вкусен, отколкото след първите 12 часа и дори след 24 часа. През това време явно вкусовете и ароматите се смесват в единен хармоничен букет, а сладкишът всмуква сиропа до последната трошичка и става още по-сочен.

Стига да имате търпение да го чакате толкова.

Споделям нашите констатации за това, как се промени вкусът на сладкиша, след като го опитахме след 12, 24, 36 часа, а вие ще решите колко време да държите вашия в хладилника , преди да го поднесете.

Много е вкусен!
Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем още много интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!





Рецептата е вдъхновена  от тук >>> :


4 коментара:

  1. Иха, много сочен мравчен десерт, Валя! А разтопените парченца шоколад вътре го правят още по-примамлив за мен.
    Ирина, като мен го е закъсала с времето...и аз по нощите все сколасвам, ама какво да се прави.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е ного сочен и апетитен, Весе! И мен с тези парченца шоколад ме изкуши! Поздрави!

      Изтриване
  2. Разкошен сладкиш, грабна ме като любов от пръв поглед и при първа възможност ще опитам да го приготвя. Днес имах възможността да разгледам блога Ви, нямам думи наистина! Прекрасни рецепти, които заслужават да бъдат опитани, снимките сякаш вкусно говорят, напълнихте ми очите! :)
    Чест и почитания! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С толкова мили , ласкави думи напълнихте душите ни, Сия! Заради хора като вас си струва да продължаваме да отделяме от времето си и да приготвяме и публикуваме нови и нови рецепти!

      Трогнати сме и Ви благодарим от цялото си сърце за тази висока оценка на нашата работа!
      Добре дошли в блога ни! Ще бъдем щастливи да ни навестявате и занапред! Поздрави!

      Изтриване