сряда, 10 февруари 2016 г.

Чемен (пикантна турска разядка) / Chemen (Spicy Tuskish Dip)




Чемен (Çemen) е пикантна вегетарианска разядка от турската кухня. Тя се приготвя за броени минути, много е апетитна и е универсална за всякакви случаи - делнични или празнични.

Ако имате налични продукти, не се колебайте, направо си пригответе двойна доза от тази вкусотия!

С нея можете да нахраните на закуска цялото семейство, можете да намажете сандвичи-хапки и да сложите отгоре им шунка, маслинка, аншоа или сирене,  или да я поднесете самостоятелно като пикантно вегетарианско мезе към ракия, вино или водка.




Необходими продукти за 4 порции:

3 с.л. доматено пюре
3 с.л. пиперково пюре
12 скилидки чесън
1 ч.ч (200 мл) фино смлени орехи
100 гр несолено сирене
2 с.л. зехтин или олио (следващия път ще сложа 4 с.л.)
2 с.л. сминдух (следващия път ще сложа 1 с.л.)
1 равна ч.л. смлян кимион
* 2 равни с.л. галета
сол на вкус

*Ако искате разядката ви да е с по-рядка консистенция, не слагайте галета, или сложете по-малко.




Смелете чесъна, натрошете на ситно с вилица сиренето.

Смелете също кимиона (ако е на семена).

В купа сложете всички продукти (без солта) и ги размесете с лопатка до хомогенност.







След като омесите сместа до хомогенност, опитайте и добавете сол според вкуса си.

Размесете отново.

Приберете в хладилника за 2 часа.

Разядката е готова за поднасяне!
Добър апетит!







2 коментара:

  1. Момичета,
    прекрасна е разядката.Благодаря за идеята.Почитател съм на някои простички ястия от турската кухня.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Ели! И ние сме като теб почитатели на простичките неща, не само от турската, но и от световната кухня. Имаме още много приятни предложения, които мислим да покажем полека-лека!
    Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване