Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




събота, 27 февруари 2016 г.

Ме́джимурска ги́баница (традиционен хърватски десерт) / Mе́jimurska Gibanitsa (A Traditional Croatian Dessert)








На хърватски: Međimurska gibanica!

Никога досега не бях виждала нищо подобно! Нито пък вкусвала! Предполагам, че същото може да се каже и за повечето от вас.

Уникален, самобитен, извънредно вкусен... и традиционен за хърватската кухня десерт!
Четох, че той е толкова популярен в Хърватия, че традиционно го поднасят на сватбени трапези, а също и в най-луксозните ресторанти.

Ги́баница на хърватски означава "баница" - (печено изделие от точени кори с плънка между тях).
Десертът произхожда от Меджимурската жупания (област), или т.нар. Меджимурие в Хърватия. На хърватски "меджи" (Međi ) означава "между", а "мурска"  идва от наименованието на река Мур. Т.е. жупанията се намира "между Мур", а десертът е взел името на областта, от която произхожда.

Подобен десерт има и в съседна Словения - много подобен, но не съвсем същият. Има различия в начина на приготвянето на плънките, а словенският десерт се нарича "Прекмурска гибаница".





Но да се върнем на Меджимурската гибаница.

Необходими продукти за тавичка с размери 18 х 29 см 
и дълбочина не по-малко от 6 см (ако имате по-дълбока, още по-добре)

500 гр кори за баница или за баклава
150 гр краве масло
1 яйце
3-4 с.л. заквасена сметана
пудра захар за поръсване

За плънка 1:
180 гр маково семе
4 с.л. захар
300 мл прясно мляко
1 пакетче ванилова захар

За плънка 2:
500 грама извара
2 яйца
120 гр стафиди
3 с.л. захар
1 пак. ванилова захар

За плънка 3:
200 гр орехи
3 с.л. захар
150 мл прясно мляко

За плънка 4:
700 грама настъргани и отцедени от течността сладко-кисели ябълки (чисто тегло)
3 с.л. захар
120 гр стафиди
1 ч.л. фино смляна канела
сокът от половин лимон

*** Гибаницата в Хърватия се прави колкото се може по-дебела (с по-голяма височина), не е прието тя да е тънка. Затова е нужна по възможност по-дълбока тавичка. Ако височината на тавичката позволява, може да се подредят повече слоеве - например два слоя с ябълкова плънка, или с плънката от извара, или да се изредят повторно всички слоеве (разбира се, тогава ще са ви нужни повече от изброените продукти).





Фурната загряваме до 180 градуса

За плънка 1  Ако маковото семе е едро, смиламе го и смесваме с врялото прясно мляко и захарта, разбъркваме. Похлупваме съда плътно и оставяме да престои 1 час.
Ако маковото семе е ситно, го варим с прясното мляко на слаб огън и под похлупак около 60 мин. Отдръпваме от котлона, добавяме захарта, похлупваме и го оставяме да престои така  12 часа.

За плънка 2  смесваме изварата, захарта и яйцата и разбъркаме добре до еднородност.












Добавяме стафидите и разбъркваме отново.













За плънка 3  смиламе орехите в блендер заедно със захарта.

Заливаме ги с вряло прясно мляко и ги оставяме да  престоят половин-един час.









За плънка 4  настъргваме ябълките на едро ренде, заливаме ги с лимоновия сок и размесваме, за да не потъмняват. Добавяме канелата и захарта, разбъркваме и слагаме сместа в гевгир, да се оттече излишната течност. Преди да вложим ябълките в печивото, отцеждаме течността с ръце (не прекалено, за да стане суха гибаницата) и размесваме отцедените ябълки със стафидите


Подреждаме гибаницата:

Всички слоеве на печивото отделяме един от друг с по 2 листа точени кори, които полагаме плътно, без да ги нагъваме.

Всеки лист точени кори се намазва обилно с разтопено масло.




Слоевете подреждаме в следната последователност:

- 2 листа кори, обилно намазани с разтопено масло, върху тях разпределяме равномерно половината от сварената макова плънка.







- 2 листа кори, обилно намазани с разтопено масло, върху тях плънката от извара и стафиди.












- 2 листа кори, обилно намазани с разтопено масло, върху тях разпределяме равномерно ореховата плънка.

- 2 листа кори, обилно намазани с разтопено масло, върху тях втората половина от маковата плънка.

- 2 листа кори, обилно намазани с разтопено масло, разпределяме равномерно цялата ябълкова плънка със стафиди.

Най-отгоре слагаме последните два листа кори, намазваме всяка с разтопено масло.

Набождаме с тънък нож през равни интервали цялата подготвена за печене гибаница, чак до дъното, за да излиза парата при печенето.

Подредената гибаница печем 20 минути на 180 градуса.



През това време приготвяме крем от 1 разбито яйце и заквасената сметана.












Полуизпечената гибаница заливаме равномерно с крема и връщаме да се пече още 35 -40 минути (до златисто).

!!! Внимавайте да не я препечете.
Ако вашата гибаница е по-дебела, по-добре печете по-продължително време от посоченото, но на по-ниска температура, за да се изпече добре отвътре, без да се препече и да стане твърда и суха.




Изпечената гибаница има много красива повърхност:




Традиционно обаче тя се нарязва на правoъгълни парчета и се поръсва с пудра захар.

Твърди се, че гибаницата трябва да се консумира топла. На нас у дома обаче повече ни хареса, след като беше престояла на стайна температура няколко часа.

А ако вие решите да си я изпечете, опитайте и решете как ви е най-вкусно.

Десертът е с необикновено хармоничен, богат и плътен вкус, а маковите зрънца са омекнали, но приятно се пукат между зъбите.

Необичаен е за нас, непривикналите, но е много вкусен десерт!
А и как иначе - с толкова много и все отбрани, апетитни продукти, вложени в него !?
Опитайте го, вярвам, че няма да съжалявате!

Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем още много интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







4 коментара:

  1. Уникален десерт, момичета, напълни ми очите, а за вкуса...не ми се мисли!
    Как мелите маковото семе? Аз обикновено само го варя, обичам хрускавината му. Честита Баба Марта! Бъдете здрави и усмихнати!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Баба Марта и на теб, Весе! Да сте живи и здрави всички у дома!
      Сладкишът вярно е уникален - странен и много вкусен.
      А тук семето не е мелено,защото беше дребно - просто е сварено в прясно мляко. Иначе за мелене използвам една най-обикновена кафемелачка. Ама в нея 200 гр семе ще го меля сигурно поне час време, ако се наложи... хахаха...

      Изтриване
    2. Нямам такава кафемелачка:(, даже не знам продават ли ги вече, пък и кафе рядко у дома пием, обикновено навън:)

      Изтриване
  2. Кафе и ние не пием, изобщо! Но кафемелачка държим, защото си мелим в нея подправки всякакви. А иначе да, продават се на Женския пазар и в някои малки, непретенциозни квартални магазинчета за домашни потреби.

    ОтговорИзтриване