Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




понеделник, 22 февруари 2016 г.

Крем-сладкиш с орехи, сладко от боровинки и бял шоколад / Cream Cake with Walnuts, Blueberry Jam and White Chocolate





Той е покрит с бял шоколад и нежен крем с аромат на банани и ванилия и в него няма нито грам мазнина!

Той леко накиселява заради боровинковото сладко и приятно похрупква заради запечените парченца орехови ядки.

Брашното в него е извънредно малко, захарта също не е голямо количество и може да се консумира от всеки, дори от тези, които не обичат особено много да ядат тестени или
сладки неща.

С други думи: съчетанието на продукти и вкусове е просто перфектно!




Необходими продукти за тавичка с размери 29 х 18 см:

За блата:

6 с.л. брашно
6 белтъка (от яйца р-р L)
6 с.л. захар
3 с.л. сладко от боровинки (може да го замените с конфитюр или сладко от ягоди, малини или кайсии)
160 гр орехови ядки
10 гр бакпулвер

За крема:

1 л. прясно мляко
6 жълтъка (от яйцата с р-р L)
1 пакет (40 гр) пудинг
1 пакет (40гр) нишесте с вкус на банан
2 с.л. с малък връх фино бяло брашно
8 с.л. захар
1 пакетче ванилова захар

За гарниране:

4 с.л. сладко от боровинки (може да го замените с друго)
140 гр бял шоколад





Приготвяме блата:

Фурната загряваме до 180 градуса.

Тавичката намазваме с малко олио, после покриваме плътно с домакинско алуминиево фолио. (Ако тавичката е стъклена, няма нужда да я покриваме с фолио, достатъчно е само добре да намажем дъното и стените и с олио)
Фолиото също намазваме с малко олио.





Ореховите ядки натрошаваме на ситни парченца и покриваме с тях плътно и равномерно дъното на тавичката.











Отделяме жълтъците от белтъците.
В купа разбиваме белтъците с шестте лъжици захар на плътен сняг.
В отделна купа пресяваме брашното заедно с бакпулвера.
Добавяме на части към белтъчната смес брашното и внимателно размесваме с лопатка до хомогенност.




Получаваме една много пухкава смес...,













... към която добавяме сладкото от  боровинки и отново размесваме до хомогенност с лопатката.

От боровинковото сладко сместа получава люляков оттенък, но ако сладкото ви е от ягоди, малини или кайсии, ще бъде по-светла.




Готовата смес изсипваме в тавичката и печем на 180 градуса около 30 минути.

Тази смес се състои само от  белтъци, малко захар и малко брашно, и се изпича доста бързо. Трябва да се внимава да не се препече.




При изпичане блатът се надига равномерно и става много нежен и пружиниращ при допир.












Оставяме го да изстине в тавичката, после внимателно изваждаме, обръщаме го и отделяме фолиото от дъното и стените му.

Фолиото се отделя много лесно.

Връщаме блата в почистената от олиото тавичка.






Приготвяме крема:

В съд разбиваме шестте жълтъка, добавяме 200 мл от прясното мляко, изсипваме пакетчето пудинг, нишестето и двете лъжици брашно. Разбиваме сместа до хомогенност.
В дълбока тенджерка сипваме останалото мляко и захарта и оставяме да заврат, като често разбъркваме сместа.
Врящото мляко заедно с тенжерката  поставяме на водна баня и изсипваме разбитата смес от жълтъци и брашна.

Добавяме и пакетчето ванилова захар.
Сместа разбъркваме енергично, докато добре се сгъсти.
Кремът е готов, когато по повърхността при разбъркваме се образуват следи от бъркалката, които не изчезват веднага.
Готовия крем изваждаме, покриваме повърхността му плътно с фолио за свежо съхранение и оставяме да изстине до приятно топъл.



Сглобяваме сладкиша:


Повърхността на блата намазваме с 4 с.л. сладко от боровинки (или друго сладко  по избор)











Отгоре нанасяме още топлия (но не горещ) крем и заравняваме.
Покриваме сладкиша плътно с фолио за свежо съхранение и след изстиването на крема прибираме в хладилник.
Оставяме го в хладилника  минимум 12 часа, покрит с фолиото за свежо съхранение.

След изваждане настъргваме щедро по повърхността бял шоколад.




Крем-сладкишът е готов за поднасяне.

Насладете се на невероятно нежния и сочен вкус!

Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем още много интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







5 коментара:

  1. Момичета,
    много интересен сладкиш.Много впечатляваща украса на изделието.Перфестен е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Украсата е само малко настърган бял шоколад, Ели, нищо специално. Но наистина придаде разкош на пастичките. Поздрави!

      Изтриване
  2. Ама вие бълвате тука от вкусни, по-вкусни десерти!

    ОтговорИзтриване
  3. Хаха... ние вкъщи обичаме сладичкото и ни е дошло настроението да го споделяме. :)

    ОтговорИзтриване