неделя, 1 март 2015 г.

"Бяла" торта ... с бял боб!





Съзнателно сложих снимка на парченцето торта в началото, за да се уверите от пръв поглед какъв става блатът, когато в него се вложи не стандартния напълнител - брашното, пък било то и супербяло, а най-обикновен ... сух бял боб! Същият онзи, от който си варим бобена чорба или яхния.

Ако не знаете, че в това тесто има боб, бихте ли си го помислили?! Аз - не.

Но ако не знаете, че има боб и ви поднесат тази торта, обзалагам се, никога, ама никога не бихте се досетили, какво точно има в блата. Докато не ви открият тайната!

И още малко  сюрпризи: този блат не е сиропиран, и въпреки това си остана пухкав, сочен, мек, без да се рони - от момента на изваждането му от фурната, та до днес, ден и половина след изпичането му.  Имаме още в хладилника -  от престояването тортата само стана още по-сочна, по-мека и по-вкусна. Мистерия с фасулен блат, бих казала... :).

Като видях наименованието на тази тортичка, известно време само мигах невярващо. После се сетих, че японците готвят сладости от бобена паста и, разбира се, любопитството ми надделя - сега ни се е паднало и ние да опитаме сладкиш от бобени зърна!

Рецептата за фасулената торта е представена в youtube от популярната украинска сладкарка Алла Ковалчук. Тя пък, от своя страна сподели в клипа, че рецептата всъщност е на нейната баба! (Ах, това бабино наследство! Колко много си приличаме всички хора по света! Да се чудиш защо са тогава тези войни, убийства, цялото човешко нещастие, което не спира  да ни връхлита... ?! :( ) А и като си помисля, че тази торта е била измислена по времето на недоимъка и мизерията около войната и сталинисткия терор в Украйна... нищо чудно, че не е с бяло брашно, а с боб и сухари (пък и тогава сухарите едва ли са били, както сега - от бял хляб...). И въпреки това е по-вкусна от много други торти, които сега правим със скъпи и прескъпи продукти! Струва си да я опитате!

Аз видях с очите си как прави тортата, видях как изглежда готовият блат, колко е  светъл и мек, пружиниращ, красиво изпечен, видях и консистенцията му, и това, колко равно и красиво се е надигнал при изпичането - без брашно и без активен агент като сода или бакпулвер... Истинска прелест!

Алла Ковалчук е много популярна и уважавана в Украйна кулинарка, затова аз нямах никакви причини да се съмнявам в рецептата. Изгледах клипа и ръцете ми сами заровиха в платнената торбичка с белия боб - да си отмеря една чаша (ама голяма, с обем 300 мл :))) ) и да го накисна.




Необходими продукти за форма с диаметър 24 см:

За блата:

1 ч.ч. сух бял боб
1 ч.ч смляни сухари от бял хляб (сухари , не брашно - от онези, с които панираме!)
6 яйца
1 ч.ч захар

За крема :
1.5 ч.ч. сладкарска сметана (или крем по избор)
100 гр бял шоколад

Обем на мерителната чаша 300 мл

** Тортата не се сиропира, просто не е необходимо.
** Изберете лесно увиращ сорт боб без много дебели люспи, и непременно пресен. Ако бобените зърна са  сбръчкани, т.е. личи си че бобът е стар, или е овлажнен - няма да се получи добре.
** Ако нямате сухари, може лесно да си направите, като сложите десетина филийки сух бял хляб върху решетка във фурната на 50 градуса. Те ще изсъхнат достатъчно за около час и половина. После ги смелете.
** Както забелязвате, в тестото на тази торта няма никаква мазнина - наистина диетичен десерт с изключителен вид и вкус!




Накиснете боба в студена вода за няколко часа или една нощ (зависи от сорта). Моя го киснах 5 часа.

Сварете го без без сол и без мазнина до омекване - казват да не се разварява, но моят се развари и стана чудесна торта.

Добре отцедете от водата - аз отцеждах на гевгир и се постарах да отстраня всяка излишна влага.

Добре отцедения от влагата боб пасирайте до идеална гладкост. Може го смелите в блендер. А може да го прекарате през месомелачка 2-3 пъти. Аз пасирах с пасатор:




Пригответе си формата за печене. като я застелите с хартия за печене и намажете с малко краве масло. Намажете с масло и стените на формата и ако желаете, може да ги поръсите с малко брашно.

Фурната включете да се загрее до 180 градуса (на горен и долен реотан).

Чукнете яйцата и отделете жълтъци от белтъци в два отделни сухи чисти съда.

Разбийте белтъците до лека пяна с щипка сол, после добавете половин чаша захар и разбийте с миксера до меки връхчета. Не е нужно да разбивате белтъците до твърд сняг, даже не е препоръчително.

Разбийте жълтъците заедно с другата половина от чашата захар до пухкава светла пяна.

Изсушете филиите бял хляб във фурната, смелете ги и отмерете 1 чаша от тях (със същата чаша, с която сте мерили фасула и захарта, обем 300 мл)

В пяната от жълтъци и захар добавете сухарите и размесете добре със сладкарска лопатка.

Добавете към сместа 1/3 от белтъчния мек сняг.  Размесете с внимателни движения до хомогенност тази маса. В началото ще ви се стори твърде гъста, но не се притеснявайте, тестото ще стане добре.

Добавете пюрето от бял боб. Размесете до хомогенност със сладкарската лопатка.




Накрая добавете на две части останалия белтъчен сняг, като много внимателно, с меки движения отвън навътре и отдолу нагоре размесите сместа до хомогенност. Получава се тесто със средна гъстота:




Изсипете тестото във формата. Печете на 180 градуса до суха клечка (около 40 мин).

Ето какъв се получава блатът. Снимката е правена 12 часа след изпичане на блата (след нощта). При мен също се надигна красиво и равно, както го видях при Алла Ковалчук.  Аз го съхраних в памучна  хавлиена кърпа след като добре го изстудих на решетка:





А ето как изглежда в разрез:




Блата разрежете на две части по средата. Реже се лесно и не се рони. Сиропиране не е нужно - той е достатъчно мек, сочен и пухкав.

Намажете по средата с крем, който предпочитате. Намажете с крем отгоре и украсете тортата по свое желание.  Мога само да споделя,  че поръсена с настърган бял шоколад се получи много вкусно.


Ами това е!

Опитайте, гарантирам ви, че няма  да съжалявате. Вкусът и видът на тортата са превъзходни, а съдържащите се в боба белтъчини, ценни минерали и микроелементи със сигурност са изключително полезни за човека. Да  не говорим, че в този си вид бобът се усвоява изключително лесно от организма. Още един аргумент в полза на фасулената торта!

Добър апетит!





Видяно тук!>>>

10 коментара:

  1. Изключително интересна торта! Наистина трябва да се пробва!
    Честита баба Марта, Валя! Бъди здрава и много щастлива!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Баба Марта, Валя!
    Изумителна торта.
    Братът на моя колежка и приятелка е върл фен на боба. Хапва го на салата, супа, яхния, варен, печен, пасиран. Наскоро се шегувах, че ще му измисля и една торта от боб. Пък то - както казват - топлата вода била открита. Браво на украинската кулинарка (отдавна съм казала, че диктуват кухненската мода те:)), браво и на теб - чудесно изпълнение! Рано или късно ще я пробвам, интересно ми е. Със галета дали ще стане, вместо смлян сухар, то би трябвало да е същото?

    ОтговорИзтриване
  3. Тили, Весе, честита баба Марта и на Вас! Радост, узмивки и много слънце ви пожелавам!
    А за тортичката - няма да сгрешите, ако я опитате! Прави се много лесно, бързо и е изумително вкусна. Вярвате или не, но на мен ми хареса много повече от тортите, правени с брашно и масло.

    Весе, за галетата не знам - аз нямах галета, а и ние вкъщи консумираме само типов хляб. Затова отидох до най-близкия магазин и си купих едно бяло хлебче за тостери на Елиаз. Сложих във фурната филийките и след час и лоловина имах бели сухари.Те се смляха много фино, а и цветът им е много бял. Не зная как галетата ще повлияе на цвета на тортата, дали ще остане все така светъл блатът. Трябва да проверя някой ден...

    ОтговорИзтриване
  4. Честита баба Марта!
    Много здрави и щастливи мартенички да Ви закичи тази добра старица:)))!
    Тортата е изящна,а и нестандартна....какво друго би желал човек:)!
    Определено ме заинтригува този боб в блата...
    Прекрасен март,Валя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за пожеланията и ласкавия коментар, Миленка! Опитай я някой ден тази фасулена торта - най-важното е, че е извънредно вкусна, Да не повярва човек, обаче е факт.
      Поздрави и слънчеви мартенски дни!

      Изтриване
  5. Честита Баба Марта, Вале! Бъдете здрави и усмихнати!
    Тортата е много интересна и сигурна съм вкусна, ще се почерпя с удоволствие :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честита баба Марта и на теб, Танче! Много здраве и щастие и слънчеви дни ти пожелавам!

    Тортата и на мен ми се струва много интересна и, най-важното - много вкусна! Изумително! Аз взех да се замислям оттук насетне само с такова "тесто" да правя тортите - то е по-вкусно от онова с брашно. Да не повярва човек, но - факт.
    Поздрави, Танче!

    ОтговорИзтриване
  7. Ееех :( плаче ми се! Откога й се каня на тази торта, много ми хареса идеята...Реших да изненадам мъжа си за годишнината ни. Пълен провал! Не съм най-добрата кулинарка на света, но ме бива по принцип в кухнята. Вале, дали имаш идея каква може да е причината да ми стане блата абсолютна подметка? Следвах инструкции и мерки стриктно! Блатът отвън изглежда добре, само дето очевидно не се беше вдигнал и не е хич пухкав. Все пак надеждата умира последна, мислех, че ще го отрежа и ще го бива вътре , но не би. Прилича на твърда боза :) Някакви идеи да го оползотворя някак? Или директно да го хвърлям? :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Единствената причина, за която се сещам, е възможността при размесване на продуктите (фасулено пюре и сухари) с белтъчния сняг да са били унищожени мехурчетата въздух в белтъците. И понеже в тортата няма друг надигащ агент (нито сода, нито бакпулвер, тестото да не е могло да се надигне. Не унивай, и на мен не всичко ми се получава от първия път. Изгледай видеото тук: https://www.youtube.com/watch?v=cm1C6YtWuFM , може би сама ще откриеш какво не е било както трябвал

      Изтриване
  8. Някога имахме познати от Корея с които впоследствие се по загубихме, но те споделиха за сладки от червен боб които дори не минават термична обработка искаше ми се да ги видя пак на тази тема, ама а де...

    ОтговорИзтриване