неделя, 14 септември 2014 г.

Чешка червена салата





Тази салата е идеална гарнитура за печени меса, а също и страхотно мезе за бира.

Тя е  простичка, вкусна и бърза есенно-зимна салата, която приготвям у дома от много години. Близките ми я обожават и само при споменаването за нея забелязвам доволните пламъчета в очите им.

Самата аз научих рецептата от чехкиня, омъжена за българин, в чийто български дом често гостувах. Тя ме научи да приготвям и да поднасям на трапезата тази пикантна салатка още по времето, когато в България битуваше мнението, че с червено цвекло хранят само прасетата.

За съжаление дамата вече не е между живите, но рецептата и до ден днешен започва да се приготвя в нашия дом  веднага щом на пазара се появи прясно червено цвекло и още с настъпването на първите есенните дни.




Добре приготвената салата от качествено цвекло трябва да придобие хубав пурпурен цвят, който да оцвети равномерно и наситено всички картофени късчета. А картофите е най-добре да са с по-малко нишесте, а не хлебни.

Салатата е най-вкусна, след като престои в хладилника поне 6 часа, а още по-добре - 12.
Това е май и най-трудното: да изчакаме салатата да се охлади добре и, най-важното - букетът от вкусове и аромати,  и ... цвят! да се развие, за да може да и се насладим напълно.

Така че ако искате да я поднесете на обяд или на вечеря, най-добре е да я приготвите още сутринта.




Необходими продукти за 4 порции:

1.5 кг картофи
600 гр. хубаво, свежо червено цвекло
1-2 глави червен лук
сол
зехтин
ябълков оцет
магданоз или босилек (свежи)
счукани орехови ядки (по желание)




Приготвянето е повече от лесно:

Измиване  добре картофите и червеното цвекло и без да ги белим, слагаме в една голяма тенджера с подсолена гореща вода. Оставяме да врат на среден огън, под похлупак до пълното сваряване на зеленчука.

Оттегляме от огъня, изливаме горещата и наливаме в тенджерата студена вода, за да прекънем варенето на зеленчуците. Оставяме ги да се охладят до степен да можем да ги пипаме с ръце и внимателно обелваме.




Зеленчуците нарязваме на  ситни кубчета, добавяме сол, оцет на вкус и разбъркваме внимателно с дървена лъжица, за да не нараняваме крехките сварени късчета. Като казвам сол и оцет на вкус, трябва да споделя, че салатата много носи киселко, така че няма да сгрешите, ако и сложите повечко ябълков оцет.

Последно добавяме зехтина, счуканите орехови ядки (по желание) и размесваме още веднъж.

Слагаме в хладилник добре да се охлади.

Преди сервиране задължително разбъркваме добре салатата, за да смесим отделените от цвеклото пурпурни сокове, а също и подправките, с картофите. Поднасяме украсена със свежи стръкчета зеления.

Да ви е сладко!












4 коментара:

  1. Червеното цвекло е обичано и често похапвано от мен и семейството,така че задължително ще пробваме твоята прелестна рецепта...:)Усмихнат ден,Валя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленче! Радвам се, че салатката ти харесва! Надявам се да е сладко и на цялото ти семейство! Усмихнат ден и седмица и на теб!

      Изтриване
  2. О, и аз ще се възползвам - цвекло имам, но картофи утре ще си купя, че днес нямаше в близкия магазин, а не ни се носеха по от далече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва предложението ми, Веси! Да ви е сладка у дома червената салатка!

      Изтриване