понеделник, 25 август 2014 г.

Чушки, печени в гювеч, пълнени с ориз и патладжани





Когато дойде сезонът на изобилието, най ми се хапват зеленчукови гозби. При това у дома сме почитатели на класическите нашенски зеленчуци: чушки, домати, моркови, лук, тиквички, патладжани  и картофи. Да готвя, комбинирайки тези зеленчуци, никога не ми омръзва.

Днешните печени пълнени чушки са точно една такава вкусна, непретенциозна гозба, типична за сезона на изобилието на нашата домашна трапеза.

Продуктите са семпли, има ги във всеки магазин и всяко квартално пазарче, остава ни само да ги съчетаем в една лека зеленчукова комбинация и да пъхнем във фурната гювеча.
Нататък ястието само се готви.





Необходими продукти :

18 зелени чушки за пълнене (не много големи)
2 големи глави кромид лук
3 големи моркова
3 не много големи патладжана (около 700 гр)
1 кг пресни или 1 консерва (800 гр) домати
400 гр кайма (по желание)
450 гр. ориз (аз използвах дългозърнест)
2 равни ч.л. червен пипер
сол на вкус
1 к.ч. олио
чубрица, сминдух -сушени, по 1 ч.л.
1 малка връзка магданоз



Чушките измиваме и премахваме семенните кутийки. Внимаваме добре да премахнем семето, останало вътре в тях.

Лука обелваме и нарязваме на ситно.

Патладжаните  (не е нужно да ги белим) нарязваме на дребни кубчета, посоляваме и оставяме за двайсетина минути да им изтече черния сок. След това измиваме от солта и добре отцеждаме с ръце, в тях не трябва да остава излишна влага..

Морковите нарязваме на дребни кубчета.

Доматите (ако са пресни) бланшираме за две минути във вряла вода, поливаме със студена, обелваме и нарязваме на дребно. Ако са цели домати от консерва - също трябва да се нарежат на дребно.

В тенджера запържваме лука в олиото, до прозрачност, добавяме морковите и каймата, запържваме едновременно. Сипваме червения пипер, разбъркваме - леко да се запържи. Добавяме патладжаните и половината домати, разбъркваме и оставяме да се задушат. Слагаме в тенджерата ориза, чубрицата и сминдуха, добавяме около 2/3 чаша гореща вода, разбъркваме и оставяме сместа да поври на слаб огън и поеме водата. Последно добавяме нарязания на ситно магданоз. Разбъркваме. 

Сместа за плънката е готова.

Пълним чушките и нареждаме плътно в гювеча с отвора нагоре. Когато наредим част от чушките, изсипваме на дъното другата половина от доматите и 1-2 с.л. олио. Не правим това по-рано, защото няма да можем да подредим чушките изправени, те ще пързалят в течността и ще падат. Като подредим в гювеча всички пълнени чушки, сипваме  между тях подсолена хладка вода - водата, доматите и мазнината ще допълнят ястието с чудесен лек доматен сос . Чушките в гювеча трябва да са потопени течност на 1/2 от височината си. Добре е да сипем и във всяка от напълнените чушки по 1 лъжица хладка вода, но не е нужно да е подсолена.

Забележка: Имайте предвид, че патладжаните се стапят в плънката и след като ястието е готово, почти не се забелязват. Така че ако решите да направите чушките постни, без никакво месо, спокойно можете да увеличите количеството на патладжаните. Патладжаните са зеленчук с високо съдържание на белтъчини и могат отлично да заместят месото в една такава постна гозба. Аз сложих и малко кайма - по желание на семейството си, но съм готвила и напълно постни, само с патладжан. Много е вкусно, уверявам ви.

Слагаме гювеча в студена фурна, включваме на горен и долен реотан на 200 градуса. Когато чушките са полуготови, махаме капака, да се запекат отгоре.



Поднасяме с по 2-3 лъжици от доматения сос, който е на дъното на гювеча.
Ястието е изключително леко и много свежо. 
Идеална храна за края на лятото.

Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем още много интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!






2 коментара:

  1. Снимките са като за списание..........,а тези пълнени чушки са ми толкова любими.....
    Прекрасно ястие,Валя,вярвам,че сте си хапнали с апетит....Поздрави:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Милена! Няма българка, която да не готви пълнени чушки. Но пък и надали има себе уважаваща се кулинарка, която да ги няма в колекцията си от рецепти. :) Поздрави и на теб!

      Изтриване