Днес е особен ден - хладно е и духа, небето е покрито с облаци, а на мен, кой знае защо, ми е свежо и много приятно.
И имам настроение за публикуване на нова рецепта...
Мислех си какво да бъде, прехвърлях разни рецепти в ума си. Помислих си, че е лято и тиквичките излязоха на пазара. А пък ние у дома много обичаме тиквички и правим с тях какво ли не - от печени, през палачинки и супи , та чак до вкусни запеканки.
Ето го днешното ми предложение:
700 гр. кайма смес (60% свинско/40% телешко месо)
7-8 бр. млади тиквички
7-8 средно големи добре узрели домата (или 1 консерва от 800 грама)
2 средно големи моркова
2-3 средно големи глави кромид лук
4-5 скилидки чесън
1/2 ч.ч. ориз
4 с. л. зехтин
1 к.л. девесил
1 к.л. риган
1 к.л. босилек
2 ч.л. сладък червен пипер
сол на вкус
За заливката :
400 гр. кисело мляко
2 яйца
3 с.л. брашно
1/2 ч.л сода
-Тиквичките измиваме много добре, почистваме от дръжките и нарязваме на едри кубчета;
-Доматите бланшираме за 2-3 мин., във вряла вода, после обелваме, почистваме от дръжките ии нарязваме на дребни кубчета;
-Чесъна обелваме и нарязваме на дебели филийки;
-Лука почистваме и нарязваме на дребни кубчета;
-Морковите почистваме и нарязваме на кубчета;
В тенджерка задушаваме лука с 2 с.л. зехтин, докато омекне, прибавяме каймата и запържваме, докато побелее. Прибавяме половината от доматите и задушаваме сместа до полуготовност.
Когато преценим, че сместа е готова, прехвърляме я в тавичката, в която ще печем ястието.
В същата тенджерка сипваме още 2 лъжици зехтин, червения пипер, запържваме го за минутка, добавяме другата половина от доматите, оставяме ги да се задушат за десетина минути. После добавяме тиквичките, ориза и също задушаваме не повече от десетина минути (много леко да омекнат). Внимателно разбъркваме тиквичките, за да се овкусят .
Полуготовите тиквички изсипваме при каймата в тавичката, чесъна, зелените подправки и солта и внимателно размесваме, да се получи еднородна смес. Аз не добавям вода, защото каймата, доматите и тиквичките пускат достатъчно.
През това време приготвяме заливката, като разбием много добре изброените продукти, изваждаме тавата от фурната и заливаме с нея ястието. Връщаме обратно във фурната и печем до получаване на златиста коричка.
Обичам това ястие и топло, и охладено. При сервиране може да се добави в порцията 2-3 лъжици гъсто кисело мляко.
Да ви е сладко!
Опитвала съм я. Извънредно свежа, но въпреки това приятно пикантна. Много подходящо ястие за летните месеци.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Радвам се , че ти харесва предложението!
Изтриване