В Узбекистан съществуват два вида питки катлама - едните са доста мазни и се пържат в олио в тиган, другите се пекат на фурна.
Питките катлама обичайно се приготвят с пълнеж - узбеките най-често използват овнешка мазнина, различна зеленина и лук - суров или сотиран, пресен, със зелени пера, или стар кромид лук.
Може да се приготвят малки, единични питчици-порции, но могат да бъдат и големи питки.
Ние ги приготвихме малки, с размер на кафеена чинийка, печени, с пълнеж от пресен магданоз и стар кромид лук.
Станаха извънредно апетитни, пухкави, нежни, излъчващи неустоим букет от аромати, които буквално опияниха сетивата ни.
Уханието на прясно изпечен хляб се беше смесил с дъха на свежата зеленина, а лукът в пълнежа, без да се натрапва на небцето, им придаваше сладост и излъчваше мирис на карамел.
С една дума: великолепни!
За тестото:
***650 г бяло брашно тип 500 (ние използвахме "София Мел Класик")
350 мл вода
3 с.л. олио
1 ч.л. сол (или на вкус)
1 ч.л.суха мая за хляб
1/2 ч.л. захар
За пълнежа:
3 средно големи глави кромид лук, нарязан на много ситни кубчета
1 голяма връзка пресен магданоз, нарязан на ситно
Допълнително за поръсване при разточваме на тестото и за намазване преди печенето:
около 150 г брашно (или малко повече)
3-5 с.л. олио
*** Количеството на брашното може да е малко по-малко или малко повече в зависимост от качеството на самото брашно. Това го знае всеки опитен кулинар, но въпреки това решихме, че трябва да го напомним.
Фурната загрейте до 230 градуса.
В половин чаша хладка вода разтворете маята, добавете половин чаена лъжичка захар и 2-3 чаени лъжички брашно, разбъркайте сместта до хомогенност. Покрийте съда и оставете на топло, за да шупне маята.
В подходящ съд изсипете останалото количество хладка вода, шупналата мая, 3 с.л. олио и солта, разбъркайте с ръка течната смес и започнете да добавяте пресято брашно до замесването на меко, еластично тесто. В началото тестото е доста лепкаво, но не го забивайте с брашно, месете до развиване на глутена - тестото само става гладко, еластично и послушно в ръцете, особено ако е от качествено брашно.
Покрийте тестото с похлупак (или с фолио за свежо съхранение) и го оставете на топло около 1 час, за да втаса.
Втасалото тесто леко омесете, покрийте отново и го оставете да се надигне повторно.
Изсипете двойно втасалото тесто върху набрашнен плот и с набрашнен нож го разделете на две равни части.
Едната част увийте във фолио за свежо съхранение и оставете на топло, другата разточете на кора с дебелина около 2-3 мм.
Намажете кората с малко олио (може да използвате и масло, или друга предпочитана мазнина) и навийте кората на руло, а рулото - на охлюв.
Завийте готовия "охлюв" от тесто във фолио за свежо съхранение и го оставете на топло, той ще се надигне още.
По същия начин разточете и другата половина от тестото и навийте на руло, после на охлюв.
Докато разточвате втората част от тестото, първият охлюв е готов за повторно разточване.
Разточете го до дебелина около 3 мм.
Разточената кора посипете със ситно нарязан кромид лук.
Отгоре поръсете щедро със ситно нарязан магданоз и завийте кората на руло.
Рулото нарежете на "пънчета" с дължина около 5-6 см.
Пънчетата сплескайте с пръсти, като в средата ги натиснете повече, отколкото по краищата.
Подредете катламичките в тава, върху намазана с малко мазнина хартия, намажете ги отгоре с мазнина и оставете покрити десетина - петнайсет минути на топло, преди да го сложите във фурната.
Печете на 230 градуса около 35 - 40 мин (до приятна златисто-червена коричка). Ако е необходимо, последните десетина минути покрийте отгоре с алуминиево фолио, за да не изгорят.
Извадените катлами са готови за поднасяне: от тях се разнася неустоим аромат, а те са меки, пухкави и едновременно с това - хрупкави.
Прекрасни!
Добър апетит!
Останах очарована от видяното..В най-скоро време ще ги опитаме!Браво момичета!
ОтговорИзтриванеБлагодарим ти за милите думи, Миленка! Ще се радваме да ги опитате, вярваме, че ще ви харесат вкусът и видът им!
ИзтриванеМомичета,
ОтговорИзтриванеправя подобни хлебчета с маслини и магданоз, но ще изпробвам и вашата рецепта с лук.Аз правя тестото само с кисело мляко, сода и сол.Става също много пухкаво.Но вашето тесто с двойно втасване също е много добро.И аз задължително премесвам тестото и го оставям два пъти да се надигне.Така става много по - хубаво.Чудесни, много вкусни и много красиви хлебчета с пълнеж.
Поздрави !
Наистина е интересно колко много си приличат особено хлябовете на народите, Ели. Тази тема много ни интересува в последно време и вероятно ще продължим да опитваме хлябове на народите. Разбира се, всеки народ си има и особености в месенето , оформянето и печенето, но... в края на краищата продуктите са едни и същи... и крайният резултат се получава доста сходен, но все пак със свой вкус.
ИзтриванеПоздрави и на теб и слънчев ден!
Задължително ще ги пробваме този уикенд!
ОтговорИзтриванеВярваме, че ще Ви харесат и на Вас! Добър апетит!
Изтриване