У дома сме големи фенки на морковите. Обожаваме салата от моркови (сурови или варени) с дресинг и като зърнахме този македонски морковен кебап, наречен "чкето", не устояхме на изкушението да го приготвим и опитаме.
Гозбата открихме в македонски кулинарен сайт, а дамата, представила рецептата, казва, че тя е на друга кулинарка от град Прилеп, Македония. Така и беше назовала ястието: Йеленино чкето, по името на авторката на оригиналната рецепта - Йелена.
Оригиналната рецепта се прави с говеждо месо и бяло вино.
Ние използвахме много крехко и доста постно свинско, а на свинското върви червено вино. Въпреки това се получи изключително апетитен кебап.
Неустоимо ароматно, изключително леко и много вкусно ястие!
Горещо ви го препоръчваме!
800 г говеждо/или телешко месо ( нашето беше много крехко, без никакви тлъстини свинско)
500 г. пресни моркови ( ние сложихме 1 кг,)
1 чаша хубаво бяло вино ( ние използвахме за свинското квалитетно мерло)
1 глава чесън на скилидки
1 глава кромид лук (ние бяхме решили да сложим 3, сложихме 2, но в края на краищата установихме, че 1 глава кромид е напълно достатъчна).
1 връзка пресен магданоз
зехтин екстра върджин
черен пипер на зърна
бахар
дафинов лист
сол на вкус
Нарежете месото на порции.
Запържете в тиган с няколко капки мазнина (или задушете, ако предпочитате).
Докато месото се запържва, нарежете на колелца морковите.
Чесъна обелете, а лука нарежете на полумесеци.
В глинен гювеч подредете на пластове: моркови, месо, лук, чесън и редувайте така, докато свършат продуктите.
Ние сложихме и дръжките на магданоза, завързани на сноп. Те дават силен аромат, а след като ястието е готово, снопчето лесно се изважда и отстранява.
Сложете подправките: дафиновия лист, бахара, черния пипер на зърна, ситно нарязания магданоз.
Сипете зехтина, виното, добавете вода колкото да покриете продуктите.
Покрийте гювеча плътно с капак или с алуминиево фолио.
Печете на умерена фурна поне два часа.
Готовото ястие сервирайте топло. Много е вкусно с гарнитура от бял ориз и, разбира се, чаша хубаво вино.
Добър апетит!
Оригиналната рецепта е тук>>>
Няма коментари:
Публикуване на коментар