събота, 16 юли 2016 г.

Френк тавасъ или домат кебап / Frenk Tavasi or Tomato Kebap






Проблеми с превода от турски език ни попречиха да разберем какво ще да рече това "френк тавасъ" (Frenk Tavasi). Така е наречено това блюдо в турските кулинарни сайтове, но добрият чичко Гугъл не можа да ни даде коректен превод.

За нас обаче и така е ясно, че ястието спокойно би могло да се нарече "домат кебап".
Затова е и двойното наименование, с което то е представено в блога ни.

Много ефектно, много красиво изглеждащо в чиниите, а също и много вкусно с необичайния състав на кебапа (т.е. на кюфтенцата, запечени в домат).




Необходими продукти за 4 порции:

4 едри твърди добре узрели домата
300 гр кайма
1 средно голяма червена чушка
1 средно голяма глава кромид лук
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
2-3 супени лъжици галета (при необходимост)
зехтин, шарлан или олио
сол
черен пипер
магданоз или сушени зелени подправки по избор

кашкавал за настъргване (по желание)




Фурната загряваме до 200 градуса

Всеки домат разрязваме внимателно на три части, като внимаваме срезовете да не стигат до дъното.






Чушката нарязваме на много ситно.

Кромида настъргваме на едро ренде

В купа слагаме каймата, чушката, кромида, подправките  и омесваме каймата с ръце.






Ние пропуснахме доматеното пюре и червения пипер, затова ги сложихме допълнително

Галета добавяме според необходимостта - ако каймата ни се получи водниста заради настъргания кромид и чушката.




От омесената кайма формираме кюфтенца.










Пълним срезовете на доматите с тези кюфтенца.

Поливаме отгоре кюфтенцата с малко зехтин, или шарлан, или олио.

Може да се добави само 50 мл вода, защото доматите и каймата пускат достатъчно течност при печенето.

Печем ястието на 200 градуса до готовност.





Готовият домат кебап може да се поръси с настърган кашкавал.
Сервираме като основно ястие с гарнитура или самия него - като гарнитура, по избор.

Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!








2 коментара: