неделя, 3 юли 2016 г.

"Ливански нощи" (Традиционен арабски десерт "Лаяли Любнан") / Lebanese Nights (Traditional Middle Eastern Dessert Layaly Lubnan )






На великолепния арабски десерт с поетичното наименование "Ливански нощи" (Layaly Lubnan) попаднахме в един сайт за ливанска кухня, който много силно ни впечатли. Както и самият десерт.

Толкова много, че от "откритието" на десерта до неговото изпълнение и представяне пред вас изминаха едва 48 часа. И това време ни беше нужно за да се сдобием скоростно с овкусителите и ароматизаторите, без които не е възможно да си представим истинския вкус и аромат на това традиционно арабско лакомство.

Така че нашият съвет е: ако вие също искате да си го приготвите, не пристъпвайте към него, преди да си ги набавите.




Необходими продукти за 6 порции:

За десерта:

1 л пълномаслено прясно мляко
1 ч.чаша ситен пшеничен грис
3/4 ч.ч. захар
*2 с.л. вода от портокалов цвят (ще я намерите в магазините за био храни)
*2.с.л. розова вода (ще я намерите в магазините за био храни)
**1/2 ч.л. медицинска дъвка Mastix (ще я намерите в добрите аптеки)

*Ако все пак не можете да си набавите вода от портокалов цвят или розова вода, можете да ги замените с портокалова и розова есенции, разтворени в по 2 с.л. вода.
**От дъвката mastix обаче не отстъпвайте - вкусът и ароматът няма да са същите без нея. Имайте предвид също, че mastix има извънредно силен вкус и аромат, така че не слагайте повече от препоръчаното количество.

За сметановия слой:

2 пакетчета сметана за разбиване на д-р Йоткер
(ако можете да си набавите истинска млечна сметана за разбиване 30% - още по-добре)
300 мл студено прясно мляко
опционално - стабилизатор за сметана.

За сиропа:

1.ч.ч вода
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. вода от портокалов цвят
1 с.л. розова вода
2 с.л. лимонов сок


Обем на мерителната чаша 300 мл

За  гарниране и сервиране:

малко течен висококачествен уханен светъл пчелен мед (по желание)
сочни накиселяващи сезонни плодове (малини, къпини, боровинки, ягоди, киви, портокали, мандарини и др. подобни)
шам фъстък, кедрови (или други ядки)




Половин чаена лъжичка мастикс  смелете на фин прах (ние направихме това в малка електрическа кафемелачка, която използваме само за смилане на малки количества подправки)




Загрейте на силен огън прясното мляко заедно със захарта, като ги разбърквате от време на време.

Когато млякото започне да завира, намалете огъня и изсипете гриса. Бъркайте непрекъснато, докато сместа започне да се сгъстява.

Добавете водата от портокалов цвят, розовата вода и мастикса, продължете да варите на слаб огън още няколко минути.

Отдръпнете от огъня сместа и я оставете напълно да изстине.

През това време разбийте сметаната с прясното мляко според указанията на опаковката. Ние сложихме по-малко количество прясно мляко и добавихме също така стабилизатор, за да получим много стегната бита сметана.

Изстиналия грис разпределете в индивидуални купички (или в подходящ плосък огнеупорен съд), заравнете и приберете в хладилник да се изстуди.
Ние приготвихме сладкиша в стъклена огнеупорна тавичка, но според нас ще е по-добре да се разпредели в индивидуални прозрачни купички или чаши, защото кремът е много нежен и е много трудно да се разрежат и извадят равни добре изглеждащи парченца - особено, ако ще се сервират на гости.

Върху изстудения крем изсипете разбитата сметана и също заравнете. (Ако е в купички или чаши, ще изглежда красиво, ако шприцовате сметаната).

Приберете десерта за една нощ в хладилника.

От изброените продукти сварете захарен сироп. ароматизирайте и овкусете сиропа с лимонов сок,  вода от портокалов цвят и розова вода. Готовия сироп също оставете в хладилника да се изстуди.




Дръжте десерта в хладилник до сервирането му.

Преди поднасянето гарнирайте с плодове, счукан шам-фъстък или други ядки и полейте със захарен сироп. Може да полеете и с много малко количество течен висококачествен уханен пчелен мед.

Божествено ароматен и вкусен десерт.
И извънредно лек, което го прави много подходящ за летните жеги.

Добър апетит!







4 коментара:

  1. Момичета,
    много интересен десерт с медицинска дъвка.Не съм правила подобен, но видях такива десерти в един блог.Много качествена дъвка се продава в индийските магазини.По - евтина е, по - голямо количество е в сравнение с тази, която продават в аптеките.А розова вода има във всеки магазин за козметика.Прекрасен е десерта, в типичен арабски стил и както винаги изглежда съвършено.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радваме, Ели, че десертът ти е харесал.Благодарим ти за ласкавия отзив!

      За медицинската дъвка не знаехме, но следващия път непременно ще потърсим в индийски магазини такава. Относно розовата вода - не сме много сигурни дали тази, която се произвежда за козметични цели е подходяща за сладкиши. Затова и не я препоръчваме на читателите ни. Но ако ти имаш опит - сподели.

      Поздрави!

      Изтриване
  2. Разкошно изглежда, а с тези аромати...Имам у дома мастикс, остава да се сдобия с водите - розова и портокалова. Полезно ми бе и инфото на Ели за медицинската дъвка в индийските магазини.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, много е апетитно, а ароматите са опияняващи. :)

      Изтриване