неделя, 8 май 2016 г.

Ягодова бу́бланина (традиционен чешки сладкиш) / Strawberry Bublanina (A Traditional Czech Cake)






Бу́бланина (Bublanina) e традиционен чешки сладкиш от пандишпанено тесто и меки плодове, с които е покрита повърхността му.  Могат да се използват всякакви плодове, предимно пресни - ягоди, малини, череши, вишни, къпини, кайсии, праскови, френско грозде или каквито още се сетите. По-рядко се използват консервирани плодове, но и това е възможно, стига да са добре отцедени от сиропа, в който са консервирани. При печенето плодовете трябва отчасти да потънат в тестото, но не напълно.

При нас обаче първият слой ягоди (а те бяха половинки от доста едри и тежки ягодови плодове), потънаха напълно в тестото. Ние имахме два варианта - да се примирим и да си  хапнем сладкиша сами, без да го показваме в блога, или да спасим положението, като покрием повърхността на вече добре надигналия се във фурната, но все още недоизпечен сладкиш, с още един слой плодове - пак от едри ягоди, но нарязани на малко по-тънки филийки. 

Избрахме втория вариант и никак не съжаляваме. Както често се случва, дефектът се превърна в ефект - получи се изключително мек, пухкав, нежен, сочен, извънредно апетитно изглеждащ сладкиш, който с удоволствие ви представяме днес!



Необходими продукти за тавичка с размери 18 х 28 см и височина не по-малка от 7 см.

500 г едри ягоди
2 ч.ч. фино бяло брашно
4 бр едри пресни L р-р яйца със стайна температура
1 ч.ч. захар (Може да намалите количеството на захарта с 1/5, ако тази захар ви се струва много).
150 мл слънчогледово олио
150 мл прясно мляко със стайна температура
15 г. бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
щипка сол
пудра захар за поръсване на сладкиша

Обем на мерителната чаша 350 мл



Фурната загряваме до 180 градуса.

Намазваме тавичката с малко олио и я поръсваме с брашно. Излишното брашно изтръскваме.

Брашното пресяваме заедно с бакпулвера в отделен съд.

Разделяме жълтъците от белтъците в отделни съдове.

Белтъците разбиваме с миксер на висока скорост на плътен сняг с 1 щипка сол.

Жълтъците разбиваме с миксер на висока скорост, като постепенно добавяме захарта до получаване на светла пухкава  яйчена маса.

Добавяме постепенно олиото, прясното мляко, ваниловата захар, като продължаваме да разбиваме.

След като разбием добре (до пълна хомогенност) течните съставки, добавяме на части брашното и продължаваме да разбиваме до пълно хомогенизиране на тестото.

На този етап тестото е доста гъсто и такова трябва да бъде.

Към готовото тесто добавяме на части белтъчния сняг и с лопатка с внимателни движения отдолу-нагоре и отвън навътре го размесваме с тестото.

Готовото тесто изливаме в тавичката.

Отгоре нареждаме по-нагъсто половинки ягоди с външната им страна нагоре. На нас ни бяха нужни 10 бр много едри ягоди.

Печем на 180 градуса до надигане на тестото. Ако ягодите потънат, ще получите нашия апетитен ефект. Върху надигнатото, но все още недоизпечено тесто подреждаме нагъсто филийки ягоди. За целта още няколко ягоди ние разрязахме на три по дължина.

Връщаме сладкиша за доизпичане. Сладкишът трябва да се пече малко по-продължително, до суха клечка, по средата на фурната, за да се изпече добре отвътре заради меките и сочни ягоди. За да не изгори отгоре, към края на печенето покриваме повърхността му с алуминиево  фолио.

Готовия сладкиш оставяме върху решетка да се охлади.

Сервираме поръсен с пудра захар.

Много е свеж и вкусен!
Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!





3 коментара:

  1. Здравейте,
    Два въпроса-колко са яйцата и тъй като чашата е с нестандартен обем колко грама е брашното. Благодаря и изглежда чудесно и вкусно...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Румяна, радваме се, че сладкишът Ви харесва!
      И наистина е много сочен и вкусен и изглежда чудесно.

      Благодарим, че ни обърнахте внимание за яйцата, 4 бр. едри L размер пресни яйца със стайна температура. Вече допълнихме пропуска :).

      Относно брашното - за съжаление не разполагаме с електронно кантарче, а на механичното нямаме голямо доверие. Затова, ако не разполагате с чаша с такъв обем, бихте могли да използвате разграфена в мл домакинска каничка, която да напълните с брашно до 700 мл. И това е вариант да си отмерите нужното количество брашно. Поздрави!

      Изтриване
  2. Ехаа,тази Бубланка е голяма сладуранка:)!
    Много добре изглежда десертът,момичета!Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване