Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




неделя, 29 май 2016 г.

Мезе за бира: Картофи "Дофине" / Beer Snack: Dauphin Potatoes








Лесни за приготвяне, вкусни и ефектни картофки, които можете да поднесете като гарнитура към печено месо или като мезе за бира - това са тези оригинални и красиви картофи "дофине".




Необходими продукти:

млади пресни средно големи картофи с приблизително еднаква големина
краве масло : по 20 г за всеки картоф
кашкавал : по 30 г. за всеки картоф
сол
прясно смлян черен пипер

Броят на картофите зависи от порциите, които искаме да приготвим.





Начин на приготвяне:

Картофите обелваме, измиваме и слагаме в съд със студена вода за няколко минути.

Фурната включваме да загрее до 200 градуса.

После ги изваждаме и от едната от дългите страни отрязваме малко капаче, така че всеки картоф да може да бъде поставен да стои вертикално.

От другата страна разрязваме картофите по ширина и дължина на тънки ивички - така че да образуват тънички пръчици, но без да режем картофите до дъното. Тези пръчици трябва да могат да се разтворят при топлинната обработка като листенца на цвете.

Бланшираме подготвените за печене картофи във вряща подсолена вода за няколко  минути.

Изваждаме бланшираните картофи и ги слагаме изправени на основата си в подходящ дълбок съд за печене. На дъното на съда слагаме малка бучка краве масло и сипваме няколко черпака от водата, в които сме бланширали картофките.

Между "листенцата" поставяме тънки пръчици масло, поръсваме с прясно смлян черен пипер. При необходимост посоляваме.

Печем на 200 градуса до зачервяване и готовност.

По време на печенето ги изваждаме за кратко, за да ги полеем отгоре с масления сос от дъното на тавичката.

Докато се изпекат картофките, настъргваме кашкавала.

Готовите картофки пълним между листенцата с настърган кашкавал и връщаме във фурната до разтопяването му. Те поемат много кашкавал, така че по желание може да се увеличи количеството му. Също така по желание, вместо настъргания кашкавал, между листенцата  може да се сложат тънки резенчета кашкавал.

Сервираме като мезе за бира или като гарнитура към печено месо.

Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!








2 коментара:

  1. Чудни картофки, красиви, лесни и вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ама че вкусни и красиви, отмъквам си една хризантема:)

    ОтговорИзтриване